Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

Ökológiai (bio) gazdálkodás

Forrás: Edward Someus, www.3ragrocarbon.com
Nyomtat
Létrehozva: 2009-11-26 12:56:47  
 
hirdetés
A világ bio-piaca évente 20 százalékkal gyarapodik a kilencvenes évek eleje óta, annak okán, hogy fölerősödtek az ételek minőségével és biztonságával kapcsolatos aggályok. A fogyasztók úgy vélik, hogy az biotermékek biztonságosabbak az egészségünkre nézve, mivel nem tartalmaznak vegyi anyag maradványokat.

Észak-Amerika és Európa adja a bioélelmiszer-eladások 97%-át, azonban a világ biogazdaságainak közel fele Ázsiában, Ausztráliában és Dél-Amerikában található. A mesterséges kemikáliákkal és a növények növekedését fokozó szerekkel kapcsolatos fogyasztói aggályok továbbra is a biotermékek iránti kereslet növekedésének fő mozgatórugói.

A biogazdálkodás jellegzetességei és definíciója:

Az ’ökológiai úton termesztett’ élelmiszer előállításakor nem használható műtrágya vagy kemoszintetikus vegyzserek. Természetes alapanyagokból előállított permetek (például a biológiai permetezőszerek) viszont használhatók.

„A biogazdálkodás olyan holisztikus termelési rendszerrel dolgozik, amely elősegíti az agro-ökoszisztéma egészséges fejlődését, amibe beletartozik a biológiai sokféleség, a biológiai körforgás és a termőföld biológiai tevékenysége. Az ökológiai termelői rendszerek olyan meghatározott és pontos termelési szabványokon alapulnak, amelyek társadalmilag, ökológiailag és gazdaságilag fenntarthatóak. Az olyan kifejezéseket, mint a ’biológiai’ és  az ’ökológiai’, a biorendszerek érthetőbb leírására tett kísérleteknél is alkalmazzák. A követelmények, amelyeket az ökológiailag előállított ételekkel szemben támasztunk, különböznek az egyéb mezőgazdasági termékektől, mivel az előállítási munkálatok az ilyen termékek azonosításának és megjelölésének szerves részét képezik.”(Az FAO meghatározása)

Mindez úgy érhető el, ha a lehető legtöbb esetben bio-termesztési, biológiai és mechanikus módszereket alkalmaznak, (a mesterséges szerek használatával ellentétben) hogy a rendszeren belül bármilyen meghatározott szerepet ellássanak. Egy ökológiai termelési rendszert arra terveznek, hogy (FAO):

fokozza az egész rendszeren belül a biológiai sokféleséget;
fokozza a talaj biológiai tevékenységét;
fenntartsa a talaj hosszútávú termékenységét
újrahasznosítsa a növényi és állati eredetű hulladékokat, így minimalizálva a nem megújítható forrásokat
a helyileg szerveződő mezőgazdasági rendszerekben újrahasznosítható forrásokra támaszkodjon
a termőföld, víz és levegő egészséges használatát elősegítse és így minimalizálja a környezetszennyezés minden formáját, amely mezőgazdaságí gyakorlatokból származhat.
a biológiai teljesség és a termék fontos tulajdonságainak mindenkori fenntartása érdekében a mezőgazdasági termékek kezelésénél az előállítási módszerek körültekintő alkalmazásának hangsúlyozása
bármely gazdaságban párbeszéd által jöjjön létre, amelynek megfelelő hosszúságát az adott hely körülményei szabnak meg, úgyismint az adott föld előélete és a termék típusa.

A biogazdálkodást, mint az élelmiszertermelés legfenntarthatóbb megközelítését tekintik. Nagy hangsúlyt fektet az újrahasznosítási technikákra, valamint az alacsony külső bemeneti és magas kimeneti stratégiákra. Valamennyi szinten a termőföld termékenységének és sokféleségének fokozásán alapul és a talajt kevésbé teszi ki az eróziónak.

A biogazdálkodás előnyei:

A biogazdálkodást részben a műtrágya és a permetezőszerek tiltása miatt tekintik környezetileg előnyösnek. A bioélelmiszerek iránti növekvő kereslet egyik fontos oka az ökológiai és alacsony kimenetű rendszerek környezeti, biológiai és állatjogi előnye.

- A biogazdálkodásban figyelemreméltó lehetőségek rejlenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításával kapcsolatban. A biogazdaságoknak a globális felmelegedéshez való hozzájárulása számottevően kisebb, mint a hagyományos gazdaságoké.
-A biogazdálkodási technológiák jelentős mértékben hozzájárulhatnak a CO2 termőföldben történő megkötéséhez.
-A biogazdálkodás kevesebb energiát használ és kevesebb külső hulladékot termel. A hagyományos gazdálkodáshoz képest a biogazdálkodás 25-50 százalékkal kevesebb energiaszükséglettel bír.
- A biogazdaságokban kevesebb nitrogén-dioxid szabadul fel.
-  A fejlett mezőgazdasági technológiák alkalmazása megállítja a föld erózióját és a szénveszteségeket nyereséggé alakítja.
- Az ökológiailag kezelt földek jelentősen magasabb szerves tartalommal rendelkeznek.
-A biogazdálkodási rendszerek a föld termékenységét fokozó technológiáknak és a sokféleség magas fokának köszönhetően jól alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.
- A biogazdálkodás a biológiai sokféleségre pozitív hatással bír. A biogazdasági rendszerek a biológiai sokféleség alapjaira épülnek. A fokozott sokféleség visszaszorítja a kártevőket. A változatossá tett agro-ökoszisztémák csökkentik a növény- és állatbetegségek súlyosságát, míg javítják a föld tápanyagai és a víz hasznosulását.
- A biogazdálkodás segíti a földben található élőlények fejlődését, amelyek olyan a növényekre jótékony vegyületeket termelhetnek, amelyek segítik az ásványi anyagok gyökereken keresztül történő felszívódását. Ezen mikroorganizmusok jelenléte legalábbis részben felelős a biotermékek magas ásványi anyag tartalmáért.
- A biotrágya folyamatos használata magasabb szervesanyag-tartalomhoz, valamint csökkent erózióhoz, jobb vízfelvevéshez és levegőzéshez, fokozottabb biológiai aktivitáshoz vezet. .
- Az ökológiai kezelések a földben magasabb termékenységi kapacitást, a gabonában magasabb fehérje- és keményítőtartalmat eredményeztek, valamint a mesterséges kemikáliákkal ellentétben fokozták a stresszel szembeni állóképességet, mint például a hosszútávú tárolás.
- A biogabona több tápanyagot tartalmaz. Az ilyen gabona a hagyományosan előállítotthoz képest 10-50%-kal több másodlagos metabolitot tartalmaz. Ez azért lehetséges, mert a szerves trágya rengeteg tápanyaggal látja el a növényt, arra sarkallva azt, hogy azokat a kártevők elleni harc helyett a növekedésre használja fel.
- A boiélelmiszerek nem tartalmaznak permetezőszereket.
A fenntartható mezőgazdaságban, különösen a biogazdálkodásban, a termelékenységet sok közvetett intézkedés fokozza, amelyek a talaj termékenységének fokozásán illetve a növények és mikróbák a földben végbemenő természetes folyamatokban betöltött szerepének stimulálásán alapulnak. Ezek alapulhatnak szimbiotikus és aszimbiotikus nitrogén- megkötésen és a talaj foszfortartalmának és vízforrásoknak a szimbiotikus mycorrhiza által történő kihasználásán.

Biogazdálkodás programunk mevalósítására két biofarm telephelyet hoztunk létre Fejér megyében, úgymint Polgárdiban és Kajászón a Váli Völgyben (M7-es 33 km) (BIOFARM LOVARDA). Társaságaink ökológiai agrár vállalkozások, mely  szakmai háttere a biogazdálkodás tudományos kutatás-fejlesztés és a természetközeli állattartás területére szakosodott és ezen belül kimagasló eredményeket ért el. A BIOFARM területén a biogazdálkodás és a lótartás tevékenységei párhuzamosan és egymást kiegészítve működnek, mely többek között biztosítja a természetszerű, vegyszer anyagoktól mentes, egészséges és biztonságos lótartást és bio növénytermesztést.

Az 5 patkós minősítésnek megfelelő nemzetközi szívonalú lovarda rendszer minden igényt kielégítő felszereltséggel, biztonságosan kiépített és kiváló infrastruktúrával, csodálatos terepadottságokkal várja a lótartókat, lovagolni, és kikapcsolódni vágyókat.

A BIOFARM célja a kiemelkedő minőségű és kiépítettségű lovarda és az ahhoz tartozó szolgáltatások  megteremtése és fenntartása, úgy a lovasok mind a lovak maradéktalan megelégedésére.

Ezen állat – ember – természet barát célok megvalósítására, a legalkalmasabb helynek a Váli-völgy bizonyult, mely adottságai révén az egyik legalkalmasabb terület lótartásra a Dél Budai térség közvetlen közelében. Kajászó az első olyan terepi adottságokkal rendelkező terület Budapest délnyugati részén, mely nem köves terület, így a terep lovaglásnak ideális színteret biztosít, úgy haladó mind kezdő lovasok számára.

BIOFARM elérhetőségek:
2472 Kajászó (Fejér Megye), Köztársaság u 85.
Tel: 06/20/2017557, 06/20/8054727
Email: edward@terrenum.net
Web: www.3ragrocarbon.com


Bejelentkezés
 
Programok