Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

Újabb és újabb pályázatok a Darányi Terv keretében - videóval

Forrás: MTI / Pannon Televízió
Nyomtat
Létrehozva: 2012-02-02 06:14:55  
 
hirdetés
Folyamatosan nyitják meg az idén a Darányi Ignác Terv pályázatait - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az MTV Ma reggel című műsorában.

A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a Darányi Ignác Terv a nemzeti vidékstratégia végrehajtására szolgáló keretterv, amelynek célja az egészséges élelmiszer előállításának segítése, a piac jó minőségű élelmiszerekkel történő ellátása.

A Darányi Terv 300 milliárd forintos kerete különböző célokat támogat, köztük az élelmiszerek magasabb feldolgozottsági szintjét, az élelmiszeripari fejlesztéseket, az őshonos állatfajtákat, növényfajtákat, az erdőtelepítést, a mikrovállalkozásokat, a fiatal gazdaságok indítását, a fiatal gazdákat - ismertette Fazekas Sándor.

A 2,5 évre terjedő program az európai uniós költségvetéssel van összhangban, és a programot folytatják a következő európai uniós költségvetési ciklusban is - jelezte a miniszter.

A riporter megjegyzésére, miszerint Gőgös Zoltán szocialista képviselő hiányolja a tervből három ágazat -  az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszeripar - támogatását, a vidékfejlesztési miniszter közölte: érdemesebb alaposabban elmélyedni a terv részleteiben. Példaként említette, hogy a kertészeti ágazatban géptámogatások valósulnak meg, az állattartás területén készül illetve már működik program a sertés, a szarvasmarha és a juh tartók támogatására, ezek célja az állatlétszám növelése, és tartalmazza a fajtamegőrzést, illetve a piacra jutási könnyítéseket.

A miniszter szólt arról is, hogy a tanyaprogram 1,5 milliárd forintos kerettel indult, ennek segítségével vissza akarják állítani a tanyasi gazdálkodást. A helyben termelt egészséges élelmiszereket akarnak közvetlenül a közétkeztetésbe bevinni  a társtárcákkal együttműködve, ehhez a vágópontok támogatása éppúgy eszköz, mint a gazdapiacok megnyitása egyszerűsített szabályok mellett.

A faluházak megújítása  is tartalmaz gazdasági funkciót, például az internet hozzáférést, továbbá a különböző hivatali szolgáltató pontok is segítik, hogy a gazdálkodók olyan szolgáltatáshoz jussanak, amelyek a városokban természetesek - mondta Fazekas Sándor miniszter.


Bejelentkezés
 
Programok