Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

Megjelent az Erdélyi Gazdaévkönyv

Forrás: 7határ
Nyomtat
Létrehozva: 2013-12-09 13:49:30  
 
hirdetés
Az Erdélyi Gazdaévkönyv kiadásával ünnepli egyéves születésnapját a 7határ erdélyi gazdaportál és annak működtetője, az Agrár Média Egyesület. A 240 oldalas színes könyv tartalma közel ötven szerző munkájának eredménye.

– A kötet szerkesztése során azt tartottuk szem előtt, hogy a cikkekből a jelenlegi erdélyi, székelyföldi mezőgazdaság, vidéki kezdeményezések sokszínűsége rajzolódjon ki. Ez az élet annál változatosabb, hogy egyetlen kiadványban be lehessen mutatni, ezért a kötet csak ennek egy részét képes begyűjteni szubjektív válogatásban, amely jól érzékelteti a vidék életképességét – fogalmazott Daczó Dénes, a 7határ erdélyi gazdaportál főszerkesztője, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője.

A kötet szakmai anyagait a szerkesztők felkérésére agrármérnökök, állatorvosok, biológusok, erdőmérnökök, kertészmérnökök, vidékfejlesztési szakértők, gépészmérnökök és méhészek írták. Közülük többen gyakorló gazdák is, akik szakmai tapasztalataikat is megosztják a cikkekben.

A kiadványt lapozgatók talajgazdálkodásról, burgonyatermesztésről, erdőgazdálkodásról, növényvédelemről, gyepterület-gazdálkodásról, állatok viselkedéséről és törzskönyvezéséről, gyógynövényekről olvashatnak.

A könyvben kutatási eredményekről is beszámolunk. A szerkesztők ugyanakkor fontosnak tartották, hogy a vidéki élettérhez kapcsolódó civil kezdeményezésekről szóló írások is helyet kapjanak a kiadványban, így az Élő szövetről, a Tündérkert kezdeményezésről, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mezőgazdasági gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó tevékenységéről is olvashatnak az érdeklődők.

Az évkönyv kalendárium részében kertészmérnökök hónapra lebontott tanácsai olvashatók, ugyanakkor a múlt század erdélyi lapjainak mezőgazdasági írásaiból is tallóztunk.

– Az Erdélyi Gazdaévkönyv megjelenése ünnep: a gazda ünnepe és ünneplése. A könyv tervezése, tördelése során is arra figyeltünk, hogy ennek megjelenésében is ez az ünnep tükröződjön. A gazdák értékteremtő világát bemutató könyv pedig minden gazda házában ott kell legyen – fogalmazott Mihály László, 7határ erdélyi gazdaportál igazgatója, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője.

A könyv 9,90 lejért rendelhető meg a www.gazdaevkonyv.ro honlapról, postai utánvétellel.

Egyéves a 7határ erdélyi gazdaportál

Tavaly decemberben kezdte meg működését Erdély első gazdaportálja, a 7hatar.ro, Erdély első és egyedüli gazdaportálja. Induláskor sokan kételkedtek az oldal létjogosultságában, a kezdeményezők pedig akkor azt mondták: a falu világához ma már a világháló is hozzátartozik, akárcsak a tévé és benne a szappanoperák.

Akkor csak remélték, hogy valóban lesznek olvasóik a világhálón, akik nemcsak a kapát, az eke szarvát, a traktor kormányát vagy a fakanalat tudják megfogni, hanem – amikor idejük engedi – az interneten is szörfözve eljutnak a www.7hatar.ro oldalra. Mint fogalmaznak, igazuk volt: a világháló a mai székely falu része. A mezőgazdasági portál 48.478 látogatója 175.773 alkalommal nézte meg az oldal tartalmát mostanig.

– A honlap az elmúlt egy évben rendszeresen frissült, és egy év után elmondhatjuk, az oldal legnépszerűbb anyagai az erdélyi gazdákról szóló helyszíni riportok voltak. Ezen belül a Biokert rovat bizonyult a leglátogatottabbnak, amelyet a Polgár-Társ Alapítvány támogatott. A hat hónap alatt heti rendszerességgel közöltünk biogazdálkodás témában cikkeket, ezek között több olyan riportot, amely biogazdákat mutatott be. Törvényismertető rovatunkban rendszeresen tájékoztatjuk a gazdákat az aktuális mezőgazdasági törvénykezés újdonságairól, ugyanakkor aktuális támogatásokról is magyarul olvashatnak a gazdák – számolt be az első év eredményeiről dióhéjban Daczó Dénes, az oldal főszerkesztője.

A következő évben a 7határ portál szerkesztői további fejlesztéseket terveznek, ugyanakkor az idén megtartott rendezvényeket is szeretnék újból megszervezni: 2014 tavaszán a II. Csíki Magbörzét, valamint ősszel a Falu a városban elnevezésű családi hétvégét.

Az egyesület tevékenységét a Polgár-Társ Alapítvány mellett a magyarországi Vidékfejlesztés Minisztérium is támogatta, jövedelemadójuk 2 százalékát pedig több olvasó is az egyesületnek ajánlotta fel. A szerkesztők a támogatásokat ezúton is köszönik.


Bejelentkezés
 
Programok