Horváth Gábor 200 hektáron gazdálkodik, az Agroinform portál aktív fórumozója, szeret a mezőgazdasági trendekről és a legújabb technológiákról az elsők között értesülni.

A tavaszi nagy munkák indulása előtt minél több szakmai kiállításra, vásárra ellátogat a gazda, hogy az évet tájékozottan, felkészülten kezdje.

A veronai Fieragrocola expóra Gábor a családjával utazott el és nem bánta meg - interjúnkban arról kérdeztük a gazdát, hogy mit tapasztalt Olaszországban.

Milyen különbségeket tapasztaltál az olasz kiállításon - egy magyar kiállítással - például az AGROmashExpó-val szemben?

- Talán a legnagyobb különbségként azt vettem észre, hogy Olaszországban nem annyira jellemző az a "megalománia", amit hazánkban sokszor tapasztalunk. A kisebb birtokméretek jellemzőek, így a Fieragricola is a klasszikus családi gazdaságok rendezvénye volt.

A kiállítás nem a minél nagyobb gépek bemutatásáról szólt, hanem a kisebb üzemméretekbe illeszthető, legkorszerűbb technológiákról. Azért érdekelt engem annyira ez a vásár, mert pontosan a mi kisgazdaságunkhoz illeszthető újdonságokról szólt.

Érdekesség, hogy 200 lóerő feletti erőgépet alig láttunk, -amíg itthon egyre inkább a gépóriások körül forog egy ilyen kiállítás és mindenki a 600 lóerős traktorokat csodálja.

Ahogyan több időt töltöttünk a kiállításon, jó élményként és meglepetésként ért bennünket, hogy minden gépet - a standokon is, még hacsak egy helyben is, de - kipróbálhattunk. Az adaptereket ki lehetett nyitni, meg lehetett mozgatni.

Nagyon sok mozgó gépbemutató követte egymást, egyszerre több helyszínen is!

Nagy részük ugyan betonos területen forgolódott, de az imitált környezet elegendő volt - és leginkább ez tetszett az olasz rendezvényen - szemben például az AGROmashExpóval, ahol nem lehet munka közben látni a gépeket, eszközöket.

A kiállítás szervezése is profi volt, -kezdve az autósok és a parkolás irányításától a bejáratnál feltorlódott tömeg kezelésén át - öt percnél többet sehol nem kellett várakozni.

 

A belépés az előzetesen regisztrált látogatók számára ingyenes volt, - ezzel a lehetőséggel is temérdek olasz és külföldi vendég élt.

Csak a gépekről, technológiákról szólt a rendezvény, vagy az állattartás is teret kapott?

- Ez a regiolális vásár két évente kerül megrendezésre és nagy területet tartanak fent az olasz őshonos állatfajták bemutatására.

A kiállítás napjai alatt showbírálatok folytak és a kiállítás rangos díjai is gazdára találtak.

Én kifejezetten gépész vagyok, de láttam olyan olasz fajtájú és tenyésztésű aranyérmes bikát, ami mellett öröm volt elidőzni...

- Érdemes volt a hétvégét rászánni - és egy családi kirándulással összekapcsolni ezt a szakmai programot.

A fotókat készítette: Horváth Gábor

"Ez volt az elmúlt tíz év legjobb Show-ja!"

-Így írt a kiállításról az olasz sajtó. A cikket lefordítottuk, az alábbiakban olvasható, hogyan is vélekedtek a rendezvényről "hazai pályán".

Az elmúlt tíz év legnagyszerűbb Fieragricola kiállítsására tekintünk vissza: A 140.000 látogatóból 14%-os külföldi vendégrészvétellel büszkélkedhetünk. A résztvevők 103 országból érkeztek Veronába - és ezekkel a számokkal bebizonyítottuk, hogy a mezőgazdaság fel tudja élénkíteni az egész ország gazdaságát. A veronai vásárváros elnöke, Ettore Riello így nyilatkozott a 111. Fieragricola utolsó napján: Több, mint 1000 kiállító mutatkozott be Veronában a mezőgazdaság különböző szegmenseből. Köszönjük a gépesítés, állattenyésztés, a megújuló energiaforrások, a szőlészet és kertészet ágazatok szereplőinek részvételét és gratulálunk minden kiállítónak a sikeres rendezvényhez.

A veronai vásárváros hivatalos fotógalériája IDE KATINTVA elérhető!