Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

Alábecsüljük a méhészet jelentőségét

Forrás: Agroinform - Igric Dominika
Nyomtat
Létrehozva: 2010-11-09 22:10:19  
 
hirdetés
A méhészet többet jelent a méz termelésénél.
A méhek munkája közvetlen hatással van az élelmiszerek előállítására, hiszen a legtöbb termesztett növény beporzását ezek a szorgos rovarok végzik el.

Hazánkban a méhészet említésekor, a köztudatban szinte csak a méz termék előállítása szerepel. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az élelmiszer előállítás 76%-a, a termesztett növényfajoknak pedig 84%-a függ a méhek beporzásától.
Az Európai Unió területén az elmúlt évekhez hasonlóan 2010-ben is növekszik a méh-pusztulás aránya, ezért az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági bizottsága javasolta az ágazat jövőbeni támogatásainak növelését. Az EP kezdeményezés Magyarországon is reményt adhat a méhészeknek, hiszen az idei év óriási terméskieséssel zárult. Hazánkban nem a méh-pusztulás okozott kárt, hanem a túlzottan csapadékos, gyakori lehűlésektől kedvezőtlen időjárás. A méztermelés szempontjából jelentős virágzási időszakok lezajlottak, miközben a hideg, esős időben a méhek nem tudták kellő aktivitással elvégezni feladatukat. Az elmúlt években jellemző, kisebb kockázattal termeszthető, önbeporzó, nem mézelő hibrid napraforgófajta terjedése a növénytermesztésben szintén a jó méhlegelők területeit csökkentették. A problémák tetőződéseként, eddig soha nem látott mértékben szaporodtak fel a méhcsalád –és kaptárlopások. Egy méhcsaládos kaptár akár milliós értéket is képviselhet, mindezek ellenére méhekre nem lehet biztosítást kötni. A kedvezőtlen időjárás miatt bekövetkezett terméskiesés után kárenyhítésre sem számíthat a méhész…
A nehéz helyzet ellenére is, 10 család négyzetkilométerenkénti méhsűrűséggel, hazánk nemcsak európai csúcstartó, de világviszonylatban is az élen áll. Magyarország méhészeti haszna tízmilliárdos nagyságrendű termelési értékkel bír, mely –nemzetközileg elismert, kiváló minőségű mézünkkel együtt- méltán állíthatjuk, hogy jelentős szerepet tölt be mezőgazdaságunkban.

Demostráció a méhlopások ellen- video megtekintése

 

 


Bejelentkezés
 
Programok