Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

DEKALB - Az aszály a legnagyobb kihívás

Forrás: Monsanto Hungária Kft. (x) (x)
Nyomtat
Létrehozva: 2011-12-30 12:57:16  
 
hirdetés
Az 1980-as évek óta a DEKALB kiemelt figyelmet szentel az aszálynemesítésnek.

 

AZ ASZÁLY A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS

A termést limitáló környezeti tényezők közül az aszály a legjelentősebb. A vízhiány gyakran párosul extrém magas hőmérsékletekkel is, ami további terméscsökkenéshez vezethet.  A különböző fenológiai fázisokban fellépő szárazság különböző mértékű terméscsökkenést okoz.

Az aszály elleni védekezés összetett feladat

Az, hogy aszályos időjárásban ténylegesen mennyi termést takaríthatunk be több tényező együttes hatásán múlik (ténylegesen elért/terméspotenciál, %)

Forrás: Physiological Bases for Maize Improvement


Mi múlik  a hibridek stressztűrésén?

5 tonnás termésszinten 1 t/ha,
10 tonnás termésszinten 2 t/ha, ami a hibridek stressztűrésén múlik.
Ez akár 100.000 Ft árbevétel különbséget is jelenthet hektáronként.


ASZÁLYNEMESÍTÉS A DEKALB-NÁL

25 éves tapasztalat a szárazságnemesítésben
Az 1980-as évek óta a DEKALB kiemelt figyelmet szentel az aszálynemesítésnek

Ma világszerte 65 kísérleti állomás foglalkozik kifejezetten aszálynemesítéssel. A kísérleti állomások a világ legszárazabb kukoricatermő régióiban működnek. Ezek közül 20 úgynevezett kontrollált aszály-állomás, melyeken a kutatók képesek szimulálni a különböző fenológiai fázisokban fellépő aszály hatását az egyes hibridekre.

 

A különböző földrészekről származó vonalak segítségével nagyobb termőképességű, kiváló vízleadóképességű és jobb aszálytűréssel rendelkező hibrideket vagyunk képesek előállítani.

A fotoszintézis-aktivitás és a virágzás szinkronjának mérésével és elemzésével képesek vagyunk kiválasztani a legjobb szárazságtűrő genotípusokat.

 

A gyökérzet minősége fontos szelekciós szempont

 

HD HIBRIDEK TULAJDONSÁGAI ÉS ELŐNYEI

Aszályban a DEKALB biztosítja a megfelelő biológiai alapokat

A HD Teszt jelölést akkor kaphatja meg egy hibrid, ha:

  • A hibridet teszteltük aszályos körülmények között;
  • A hibrid terméseredménye átlag fölötti az aszályos kísérleti helyeken;
  • A MONSANTO nemesítői és fejlesztőmérnökei egybehangzóan úgy találják, hogy a hibrid teljesítménye kimagasló aszályos körülmények között is.

Hím és Nővirágzás szinkronja

Angolul ASI (ANTHESIS SILKING INTERVAL) = pollenszórás kezdete és a fogadóképes bibe megjelenése között eltelt időnapokban kifejezve.

Meleg és száraz időben a pollen életképessége nagyon rövid. Normál esetben termő-előzés van, ami azt jelenti, hogy a pollenszolgáltató képesség függvényében a később érkező bibe már nem találkozik termékeny pollennel. A magasabb hő összeg a pollenszóródást elősegíti, a bibetolást viszont lelassítja, tovább rontva a helyzetet. Nagy melegben a bibe száradása gyorsabb, ami többi termékenyülési problémához vezethet.

Fotoszintézis aktivitás

Hő-és szárazság stressz hatására a levél hőmérséklete megemelkedhet a sztómák átjárhatósága megváltozik, a CO2 fixáció és a szervesanyag-termelő folyamatok hatékonysága csökken. A fotoszintézis a növények szervesanyag-termelő folyamata, mely magas hőmérsékleten, vagy jelentős vízhiány esetén könnyen sérülhet. 350C felett a sejtfehérjék irreverzibilis módon sérülhetnek és a fotoszintézis teljesen leállhat.

Gyökérzet

A maximális gyökérméret a címerhányásra alakul ki és ez a kukorica leginkább vízigényesebb időszaka. Szintén ebben az időszakban kezd maximálissá válni N- és P felvétel. Elmondhatjuk, hogy 2 héttel a virágzás előtti és utáni időszakban a legintenzívebb a gyökérműködés. Az ebben az időszakban fellépő szárazság komoly termésdepressziót okozhat. Ezért is kiemelkedő jelentőségű az, hogy az egyes fajták gyökérképződési és regenerálódási képessége különböző.


A HD DEKALB hibridek teljesítménye minden évben átlag feletti
(a Magyar Kukorica Klub TOP 20 és a GOSZ-VSZT posztregiszrációs kisparcellás fajtakísérleteit figyelembe véve)


Bejelentkezés
 
Programok