A német mezőgépgyártót, elmúlt évi gazdasági, valamint legfontosabb fejlesztési eredményeit Jürgen Borchers, a Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH régiófelelőse mutatta be Varga Annamária, a Krone magyarországi kereskedelmi képviselőjének segítő tolmácsolásával. Erről külön cikkben számolunk be, mivel néhány nappal a magyarországi bemutatókörút után részt vettünk egy spellei (Németország) gyárlátogatáson, majd a Krone új fejlesztéseit felvonultató nagyszabású gépbemutatón.

A 2007-ben alakult Valkon Kft. már a kezdetektől forgalmazza a Krone termékeit a márka hivatalos importőreként. „Az elmúlt évek folyamatos fejlődését bizonyítja a kft. életében, hogy mára 3 telephelyen 35 fős vevőszolgálattal dolgozunk. Erre építve, valamint az elmúlt években eladott több mint 800 Krone gép értékesítési, beüzemelési és szerviztapasztalatára támaszkodva profi módon tudjuk kiszolgálni vevőinket és a gépek üzemeltetőit. 2014-re már profi raktárkészlet és profi szervizesek biztosítják a műszaki háttérszolgáltatásokat" - emelte ki Kecskeméti Sándor ügyvezető.

Idén immár harmadik alkalommal rendezte meg a Valkon Kft. országos Krone bemutatókörútját. Május elején négy helyszínen láthatták az érdeklődők munkavégzés közben is a szálastakarmány-betakarító gépek specialistájának számító Krone termékeit. A május 8-án Noszlop környékén tartott bemutató házigazdája a forgalmazó Valkon Kft. mellett a nyagylácsonyi Táncsics Mezőgazdasági Zrt. volt. A bemutatónak helyet adó gazdaság mintegy 3500 ha-on gazdálkodik, ami biztos alapot nyújt az 1000-es állományú tehenészet és az 550 kocás sertéstelep tömegtakarmány-szükségletéhez. Devecserben működik egy húsfeldolgozó üzemük is. „A megtermelt takarmányt megetetjük és termék formájában értékesítjük, ezzel valósul meg a Termőföldtől az asztalig programunk, ami egyben cégünk jelmondata is" - hallhattuk Házi Csaba elnök szavait. A cég 2009-ben került kapcsolatba a Krone gépekkel, fontos számukra a gépek minősége , hiszen ez „átmegy" - ahogy az elnök fogalmazott - a takarmány minőségébe, ami azután a hús és tej mennyiségére és minőségére is hatással van.

Éppen ezeknek a „minőségi hármanak"-nak a legfontosabb kölcsönhatásairól tartott rendkívül érdekes és interaktív előadást dr. Orosz Szilvia, az ÁT Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriumának igazgatója „A műszaki technológia hatása a lucernaszilázs minőségére" címmel. Előadásában kitért arra, hogy a mai korszerű szemlélet alapján számításokat végző gazdaságokban már nem azt nézik, hogy mennyi kukoricát vagy lucernát lehet 1 ha-ról „lehozni", hanem azt, hogy mennyi tejet lehet termelni ekkora területről betakarított tömegtakarmány alapanyagból. Ennek a fontossága a következő években egyre inkább előtérbe fog kerülni - hangsúlyozta. Jó minőségű, ~22% fehérjetartalmú lucerna esetében 3 t/ha hozamnál mintegy 650-660 kg fehérjével számolhatunk, míg ~18%-os fehérjetartalomnál csak 540-550 kg-mal. Az eltérés 100 kg körüli, ami hektáronként 1000 l tejnek felel meg. A minőségi és a mennyiségi szemléletnek úgy kell tehát összekapcsolódnia, hogy az mind a növénytermesztési, mind az állattenyésztési ágazatnak megfelelő legyen. A lucerna fehérjetartalma bimbózástól virágzásig akár 10%-kal is csökkenhet és lehet, hogy ez az időszak mindössze 1 hétre szűkül. Nagyon fontos tehát, hogy mikor és milyen gyorsan, milyen gépekkel és milyen technológiát alkalmazva végezzük a betakarítást - hallhattuk.

Mindezekre a Krone magas minőségi és műszaki követelményeknek egyaránt megfelelő, korszerű szálastakarmány-betakarító gépeket kínál a mezőgazdaság számára. Ezeket hozta el a Valkon Kft. aIII. Krone Show-ra, hogy munka közben mutathassa be a német mezőgépgyártó különböző termékeit (kaszák, rendkezelők, kör- és szögletes bálázók, önjáró silózók) az érdeklődőknek. Egy mozgógép-bemutatóhoz természetesen erőgépekre is szükség van, erre a feladatra a kft. által nagy sikerrel forgalmazott Valtra traktorok álltak rendelkezésre. A bemutató során a Krone gépek fontosabb műszaki jellemzőiről Dobos Péter munkagépkereskedelmi vezető, a Valtra traktorokról Jócsák Attila erőgépkereskedelmi vezető adott tájékoztatást.

Elsőként egy Krone EasyCut 320 CV-Q hátsó oldalfüggesztésű, 3,14 m munkaszélességű kasza mutatta meg tudását az erre az alkalomra fenntartott lucernaállományban. A hátsó függesztésű kaszáknál a Krone által szabadalmaztatott, tömegközéppontban történő felfüggesztés (EasyCut DuoGrip) eredménye az egyenletes felfekvési nyomás a kasza teljes szélességében, ez a megoldás kiküszöböli a kasza nem kívánatos oldalirányú elmozdulásait is. A hajtás az ék alakú, teljesen zárt, hegesztett kaszagerendelybe épített nagy átmérőjű homlokfogaskerekeken keresztül jut el a kaszatárcsákhoz, amelyek minden esetben kés-gyorscsatlakozó rendszerrel vannak felszerelve. A CV jelű modellek nagy átmérőjű, V alakú, szabadonlengő, acélujjas szársértője még tovább gyorsítja a lekaszált növények fonnyadását. Idegen testtel való ütközés esetén a SafeCut kaszatest-biztosítás gondoskodik a vágótárcsák biztonságáról. A Q jelzésű modelleknél a kasza 110°-ban felhajtható, ezáltal a gép tömege a traktor hátsó hídját terheli, valamint az alsó függesztőkarok egyenletesebb terhelése mellett a menettulajdonságok is kedvezőbbek átálláskor vagy szállításkor.

A Krone hármas kaszakombinációi a nagy teljesítményű, de kis teljesítmény-igényű, gazdaságos munkavégzés megtestesítői, egy frontfüggesztésű kaszából és két egybeépített hátsó függesztésű oldalkaszából állnak. A bemutatott EasyCut F 320 CR frontkaszával épített EasyCut B 870 CR Collect (2 db oldalfüggesztésű hátsó kasza) kaszacsoport munkaszélessége 8,7 m. A kaszatagok CR gumihengeres szársértőjét 250 mm átmérőjű hengerpár alkotja, amelyek palástján V profilú mintázat segíti a biztos terményfogást és -továbbítást. Ez a szársértő tipikusan alkalmas lucerna betakarításához, gyengéd kezelést biztosít a kényes leveleknek, miközben a szárat megtöri a gyorsabb és egyenletesebb száradás érdekében. A Collect rendszernek köszönhetően ez a kaszakombináció nagyon sokoldalúan használható, a hátsó kaszák behordószalagjainak használatával vagy kiiktatásával a teljes szélességben történő terményterítés és az egy vagy két rendre rakás is megoldható. A nagy teljesítményű szállítószalagok a legsűrűbb állományokban is tökéletesen végzik a levágott termény továbbítását.

A Krone a levágott rendek kezeléséhez KW/KWT rendterítőket, valamint Swadro rendképzőket kínál függesztett, illetve vontatott kivitelben. A rendterítőket a 7,8 m munkaszélességű KW 7.82/ 6x7T vontatott típus képviselte, amelyen 6 db 1,7 m átmérőjű rotor dolgozik. A rotoronkénti 7 db kar és az azokon lévő 9,5 mm átmérőjű, ötszörös tekercselésű kettős rugós fogak megfelelő átfedése és szinkronizált hajtása biztosítja teljes munkaszélességben a termény kifogástalan terítését. A rotorok folyékony zsírral feltöltött zárt hajtóművei nem igényelnek karbantartást és 8 körmös, kényszerhajtású, ún. OctoLink tengelykapcsolókon keresztül kapják hajtásukat.

A rotoros rendképzők széles választékából az egyrotoros, 4,6 m munkaszélességű Swadro 46 és a kétrotoros Swadro TC 880 típusokat mutatták be a szervezők. A Krone rendképzőkre jellemző hosszú élettartamú, dupla keménységű „DuraMax" vezérlőpálya rendkívül kopásálló, teljesen szárazon fut, semmilyen karbantartást nem igényel, csakúgy mint a zárt, zsírral feltöltött hajtóművek. A rotorok a kardáncsuklós felfüggesztésnek köszönhetően tökéletesen követik a talaj egyenetlenségeit mind menet-, mind keresztirányban, ez a szabad mozgás, a rotoronkénti 13 db rugótartó kar, illetve a karonkénti 4 db kettős rugós fog biztosítja a rendkívül tiszta gereblyéző munkát. A teljesen új fejlesztésű TC 880 érdekessége, hogy a 3,6 m átmérőjű rotorok közötti távolság állításával a munkaszélesség 7,6-8,8 m között változtatható, aminek következtében a képzett rend szélessége is változik.

A fix kamrás Fortima F 1250 MC bálázó végtelenített rúd-lánc elevátora segítségével nagy tömörségű, formatartó bálákat készít 1,25 m átmérővel és 1,2 m szélességgel. A 17 késes MultiCut (MC) vágószerkezet tökéletes vágási minőséget biztosít, egyben garancia a rend egyenletes továbbítására a bálakamra felé.

A változó kamraméretű Comprima V150 XC körbálázó „Novogrip" tömörítő rendszerrel rendelkezik, ami egy keresztrudakkal ellátott, folyamatosan előfeszített gumiheveder, ez a rendszer így a rúd-lánc elevátoros és a hevederes bálázók előnyeit egyesíti. A gumiheveder nagy szakítószilárdságú, kialakításánál fogva nem csúszik meg és alkalmazásával jelentős mértékben csökken a működési zaj. A bálázó csillagrotoros X-Cut vágószerkezete 26 késes. A géppel 1,2 m szélességű, 1-1,5 m közötti átmérőjű, kiváló minőségű szalma-, széna- vagy szilázsbála készíthető.

A Big Pack 1290 HDP HighSpeed nagy nyomású bálázó extra tömör, a hagyományosnál 25 %-kal tömörebb szögletes nagybálákat készít 120x90 cm keresztmetszettel, 1-3,2 m közötti bálahoszszal. A 2,35 m széles, 5 ujjsoros EasyFlow rendfelszedőjének vezérlőpálya nélküli és hullámos lesodrólemezes rendszere folyamatos tömegáramot biztosít. Az optimális tömörítést 6 fázisú VFS előtömörítő rendszer segíti, melynek lényege, hogy a takarmányt az 5 gyűjtő- és 1 továbbítókar először az előtömörítő csatornába juttatja. Itt történik az anyag gyűjtése és előtömörítése, majd ennek megteltekor, illetve a beállított tömörség elérésekor kerül át az anyag a bálacsatornába. A „HighSpeed" rendszernek köszönhetően a bálázó két üzemmódban képes működni. Nagy rendtömeg esetén - amikor nagy teljesítményre van szükség - 1000 1/min kardánfordulat mellett a présdugattyú emelt löketszáma percenként 45, míg kisebb, lazább rend bálázásakor 750 1/min kardánfordulat mellett 38 a dugattyú percenkénti löketszáma, így azonos tömörségű bála készíthető kevesebb üzemanyag felhasználásával.

A Krone önjáró silózóinak megújított modellsorából a BigX 600-as típus bizonyította kvalitásait a résztvevőknek. Ennek a típusnak egy csúcstechnikát képviselő 16,2 literes, V8-as, 775 LE-s MAN motor az erőforrása, amely a nagy teljesítmény mellett kimagasló nyomatéktartalékkal és nyomatéki rugalmassággal rendelkezik. Fokozat nélküli hidrosztatikus hajtómű és meghajtórendszer biztosítja, hogy a motor fordulatszáma igazodjon a mindenkori sebességhez és a hajtómű, illetve a járószerkezet terheléséhez. Az egyedülálló, 6 előtömörítő-hengeres adagolórendszer, ∅660 x 800 mm-es szecskázódob (20, 28 késes normál vagy 40 késes biogáz, illetve 48 késes szuper biogáz kivitel), a 6-féle változatban elérhető roppantóhenger (∅250 mm) és a VariStream anyagtovábbító rendszer biztosítja a mindig kiváló minőségű és egyenletes hosszúságú szecskát. A szecskázódob alatti és a kidobóventilátor mögötti rugózott lemez segítségével a Vari Stream rendszer még egyenetlen anyagellátás esetén is véd az eltömődéstől és folyamatos munkavégzést biztosít. Adapterei között megtalálhatók a különböző munkaszélességű, hat felszedőujj-sorral rendelkező EasyFlow rendfelszedők, illetve az „EasyCollect" sorfüggetlen silókukorica betakarító adapterek egészen 14 sort átfogó munkaszélességig. Ez utóbbinál a nagy teljesítmény eléréséhez két légtelenített, körben járó kollektor szállítja középre az álló kések által levágott terményt és továbbítja az előtömörítő hengerekhez.

A Krone gépek kapcsán ki kell emelni, hogy a több mint 100 év gyártói tapasztalat, valamint a rendkívül következetes, innovatív gyártási program szolgálja azt a törekvést, hogy a minőségi szálastakar­mány betakarításához korszerű berendezéseket kínáljon a Krone a felhasználóknak.

A forgalmazó Valkon Kft. partnerei között megtalálhatók a kisebb területen gazdálkodó vállalkozások mellett a közepes és a nagygazdaságok képviselői egyaránt. Céljuk, hogy az általuk forgalmazott termékcsoportokban a legmagasabb minőséget képviselő gépekkel álljanak a vevők rendelkezésére. A vevőközpontú érté­kesítési filozófia, a magas színvonalú szer­viztevékenység és alkatrészellátás biztos alapot ad a kft. jövőbeli tevékenységéhez is.

Pálinkás Gábor