Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

A földimogyoró - nálunk is eredményesen termeszthető

Forrás: Agroinform szaklap, 2007. június
Nyomtat
Létrehozva: 2007-06-22 08:04:12  
 
A földimogyoró a világ második legfontosabb olajnövénye. A magja 40-60% étkezési- olajt tartalmaz, de 25-30% a fehérje is benne. Főképpen magas 60% körüli olaj tartalma miatt olajnövényként termesztik, de valamennyi termelő ország felhasználja közvetlen étkezésre magas fehérjetartalmú pirított szemtermését is. A magból préselt olajat egyenértékűnek tartják az olívaolajjal. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány. Sütőolajként kiváló, mivel magas hőmérsékleten is stabil marad.

Elterjedtsége

Eredeti hazája Brazília, Peru, Argentína, ahol ősidők óta termesztik. A nagy felfedezéseket követően indult el világhódító útjára.
A trópusokon nagyon elterjedt növény. Irodalmi adatok szerint, a 44o É-i és a 35oD-i szélességéig termeszthető. A termelt földimogyoró vetésterületének fele dél-kelet Ázsiában van, jelentős termelő India és Kína, Afrikában Szenegál, Nigéria, Szudán, Gambia. Az amerikai kontinensen Brazília és Argentína a fő termelők. Európában Spanyolország és Franciaország a fő termelők.
Hazánk déli vidékein terjedt el termesztése, főképpen Békés megyében. Ahol jövedelmező a földimogyoró termesztése.

Környezeti igénye

Éghajlat igénye: A földimogyoró melegkedvelő növény. Az optimális hőmérséklet, a normális vegetációs periódus számára 25-35 oC, 12 oC alatt nincs terméskötődés. A termesztés kritikus kérdése a vízhiány a virágzástól a terméskötésig terjedő időszakban. A fényt kedveli, ezért árnyékos helyre telepíteni nem kívánatos. A földimogyoró számára optimális a napi 10 órás napsütés.
Talajigénye: Termesztésére a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Legjobban a homokos vályogon terem.

Leírása

Az Arachis nemzetség 10 fajjal rendelkezik, de csupán az A. hypogaeat termeljük két alfajra bontva. Afrikai fajta csoport, mely Brazíliából származik. Vertikális ágazatúak, a felálló oldalágak nem haladják meg a főágat. Gyorsan 90-110 nap alatt beérnek. A növények világos zöldek, a magvaknak nincs pihenőidejük, 2-6 magvúak.
Másik az ázsiai fajta csoport Peruból származik. Legismertebb tagja a „Virginia” fajta. Oldalágai igen fejlettek, amelyek sokszor elérik a főág hosszát, a főtengely kizárólag vegetatív, míg az oldalág felváltva vegetatív, vagy generatív. A magvaknak hosszú nyugalmi periódusa van. Fontos ismertetője két magot hoz csupán. A növény maga alacsony növésű, egyéves geokarp, vagyis a föld alatt fejleszti ki a terméseit.

Beltartalmi értékei

A fehérjéiben értékesebb aminosav-összetételt találunk, mint a sertés- és marhahúsban. Termése feldolgozás után igen értékes takarmány, amely 45% fehérjét és 8% zsírt tartalmaz. Zöldtömege szárítás után nem értéktelenebb, mint a lucerna vagy a lóhere széna.

Termesztése

Az ültetés után 7-9 nap múlva kel ki a növény. A sziklevelek megjelenése után 3-5 nap múlva hajtanak ki az első igazi levelek. Az első 2-3 igazi levél kifejlődésének idején a gyökérzet már a 0,5-0,6 m hosszú. A főhajtás növekedése a bimbózásig igen lassú, a levelek és az oldalhajtások viszont gyorsan növekednek.
A virágzás a vetés után 30-40 nap eltelte után indul meg. A földimogyoró virágainak mindössze 15-20%-a termékenyül meg. A virágtengelynek a termő alatti megnyúlt része a gynophorum megjelenése után a 3-7 napig vertikálisan növekszik, majd 180o-os elhajlást téve a talaj felé nő, azt elérve abba 20-30 mm-re behatol. A földalatti termés képződése behatolás után 15 napra következik be.

Szigorú vetésváltást kell követni 1 éves fordulókkal. Mivel hüvelyes is és kapásnövény is, szinte minden más növénynek, így a kukoricának, rizsnek gabonaféléknek jó előveteménye, viszont szójával, dohánnyal nem ajánlatos közel tenni.
Tápanyagigénye: Mint pillangós növény, átlagban 100 kg/ha N-t hagy maga után, de a gyökérgümők kifejlődéséig N-re van szüksége. Ajánlott mennyiség 15-25 kg/ha, a vetéssel kijuttatva. P igénye kétszerese az N mennyiségének, K2O mennyisége átlagban 34-40 kg/ha.

A vetés módja, nagy vonalakban megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó helyére vetjük 400x400 mm távolságra, 50-70 mm mélyen. A vetés optimális időpontja április vége, május eleje. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki. A földimogyoró meghálálja, ha nem sűrűn vetik.

Növényápolás: a kelést követően - kedvező időjárás esetén - a hajtások gyorsan fejlődnek. Amikor a sárga színű, pillangós virágok nyílnak, a növényeket, a burgonyához hasonlóan földdel fel kell töltögetni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz elhordja, akkor megismételjük a feltöltést. Erre azért van szükség, hogy a virágok megtermékenyülésük után elérhessék a talajt, ahova befúródnak, majd a magkezdemény ott alakul hüvelyes terméssé.

A csiranövények megjelenése után nyomban fogasolni kell a vetést, így a gyomok 60-80 %-a megsemmisül. Meghálálja a porhanyítást virágzás előtt és a virágzás kezdete után. Több gombabetegség ellen kell védekezni a termesztés során (cerkospórás, szklerotiniás levélfoltosság stb.).

Betakarítás

A betakarítás a hüvelyek 60-70%-ának beérésekor kezdődik el. Hazánkban a termések október elejére érnek be, akkor a hüvely héja már sárgásfehér, a benne levő magvak pedig húspirosak. Úgy szedjük fel, ásóval a bokor alá nyúlunk, megemeljük, majd a növényt a száránál fogva óvatosan kihúzzuk a földből, ügyelve arra, hogy a terméshüvelyek ne szakadjanak el. A talajból kitépett földimogyorót 4-6 óráig száradni hagyják a napon, majd néhány napig a szabad levegőn szárítgatják, ezután a hüvelyeket lefejtik a szárról, és a termést hűvös, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve tárolják értékesítésig, vagy feldolgozásig.

Dr. Berényi Béla

Bejelentkezés
 
Programok