A "Flow Hive" egy új találmány, amely megkíméli a gazdákat a fáradságos pergetéstől és a méhészeti munkacsúcsok idejét töredékére csökkenti.  A "Flow Hive" nem más, mint egy speciális méhkaptár, amely új fejlesztésű csapos rendszerrel lett ellátva, a csapok pedig a méhsejtek - illetve a keretek alól gyűjti össze- és vezeti le a mézet a kaptáron kívül elhelyezett üvegekbe. A nagy ötlet az elmúlt évtizedben született meg két méhész - Stuart és Cedar Anderson, apa és fia - fejében.

undefined

A rendszer használatának köszönhetően kiiktatható a hagyományos pergetés, amely a méhészetben a legmunkaigényesebb folyamat. Pergetés során a méztérből ki kell szedni a mézes kereteket, amelyeket rendszerint dolgozó méhek borítanak be. A dolgozókat különböző - mind a méhészre, mind a méhekre tekintve kellemetlen módon - le kell söpörni a keretekről.
A keretek a fedelező munkások asztalára kerülnek, akik fedelező villáik segítségével, a mézzel teli, lezárt sejteket felbontják. Ezek után a mézpergetőbe helyezik a keretet, amelyekből a centrifugális erő segítségével kinyerik a mézet.
Az immár üres keretek visszakerülnek a kaptárhoz, ahol a méhész a fészket az anyával együtt visszahelyezi a méztérbe. A pergetőből a méz kannákba, majd hordókba kerül.

A fent leírt klasszikus pergetési módszerrel szemben a Flow keret már részben kialakult méhsejteket imitál. A méhek befejezik a sejteket, kitöltik mézzel, majd lezárják a sejteket a szokásos módon.

undefined

Amikor a méhész bekapcsolja a "Flow Hive" gépet, akkor a sejtek függőleges irányban szétnyílnak, majd a sejteknél fésű- szerűen kialakított csatornák mentén a méz lefolyik egy gyűjtővályúba, ami a keret alján helyezkedik el. Mindeközben a méhek gyakorlatilag zavartalanul szorgoskodhatnak tovább a fésű felületén a kaptárban.

undefined

Amikor az összes méz kifolyt, csak vissza kell kapcsolni a berendezést, így ismét visszaáll a kaptár az eredeti helyére és lehetővé teszi, hogy a méhek újra fel tudják tölteni a sejteket mézzel.

undefined

Nézzük meg a találmány működését a feltalálók videójának segítségével:

Nehéz lenne találgatásokba bonyolódni, hogy hogyan lehetne ezt a találmányt kereskedelmi célokra fordítani és nagyüzemi gyártásba fogni... Mindenesetre a városi és háztáji méhészeknek máris elnyerte a tetszését az új szabadalom. Könnyen elképzelhető, hogy ezeket az "automata" kaptárakat hamarosan viszontlátjuk városi tömbházak tetején, vagy akár éttermek teraszain, ahol akár naponta friss mézet csapolhatnak majd maguknak az egyébként méhekre finnyás városlakók. 

Fordította és átdolgozta: Christopher Jobson, www.thisiscolossal.com publikált cikke alapján, Igric Dominika