A porcos belső vázú kecsege a világszerte veszélyeztetett tokfélék képviselője. Folyóinkban sajnos egyre csökken az állománya, ezért 2014-től már nem fogható, kézre kerülő példányait vissza kell engedni.

A galóca a Duna vízrendszerének bennszülött hala, egyben a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje. Hazánkban a Tisza legfelső szakaszán él egy kisebb önfenntartó állománya, a Dunában és a Drávában csak alkalmi előforduló. Ritkasága miatt 1974-től védett, 1996-tól fokozottan védett fajunk.

A vágódurbincs kis termetű, fogyatkozóban lévő sügérfélénk, amelynek két közeli rokona, a széles és a selymes durbincs már eddig is élvezte a természetvédelem oltalmát. A 2014-től érvényes új halászati szabályozás már a megfogyatkozott vágódurbincsot is védi, kifogott példányait vissza kell helyezni.

Választani közülük a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet, amely a jelöltek fényképe mellett információval szolgál azok környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről is. Az akció az év utolsó napján zárul, eredményhirdetés 2015. január 1-jén.