2050-re valószínűleg 60 százalékkal fog nőni a világ élelmiszer felhasználása. Bill Gates a téma kapcsán blogján foglalt állást amellett, hogy a fejlett országoknak segítséget kell nyújtaniuk az éghajlatváltozás által sújtott legszegényebb mezőgazdasági termelőknek. Gates kiemelte, hogy mennyire fontos a világ legszegényebb országaiban dolgozó kistermelők védelme és támogatása, hiszen miközben egyre nagyobb a szerepük az élelmiszer-ellátásban, őket sújtja legnagyobb mértékben a felmelegedés.

Bill Gates

fotó: a.abcnews.go.com

„A világ legszegényebb területein a mezőgazdasági termelők élete üzleti szempontból is a legrizikósabb, hiszen semmiféle, a fejlett országokban megszokott biztonsági háló – például biztosítás – nem áll rendelkezésükre” – írja Gates, hozzátéve, hogy ezek a termelők nem férnek hozzá a legújabban kifejlesztett vetőmagokhoz, műtrágyához, öntözőrendszerekhez.

A Microsoft alapító-tulajdonosa szerint mára már megváltoztak a kutatási prioritások. Szerinte a cél a jobb vízgazdálkodási módszerek kidolgozása lenne, hogy a termelők hatékonyan védekezhessenek az aszály ellen, továbbá szorgalmazná az olyan vetőmagvak fejlesztésére irányuló kutatásokat, amelyek ellenállnak a szárazságnak és a kártevőknek, valamint kevéssé igénylik a műtrágyát. Az általa vezetett Bill és Melinda Gates Alapítvány jelenleg a világ legnagyobb magán jótékonysági szervezete, mely körülbelül 43 milliárd dollárból gazdálkodik. Ebből az összegből az alapítvány mintegy 390 millió dollárt fordít az említett a mezőgazdasági kistermelők támogatására, ami az összes támogatási programjának több mint 10 százalékát teszi ki.