Első díjat kapott a Legsikeresebb Partneri Együttműködések kategóriában a Magyar Adományozói Fórum Társadalmi Befektetések Díjátadóján a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A szakmai zsűri döntése alapján a jótékonysági kezdeményezés - amely története során már több mint százezer nehéz sorsú emberen segített - harmadik helyezett lett az Év Társadalmi Befektetési Programja kategóriában.

Nagyon örülünk a díjaknak, s immár egy független szakma grémium is megerősített minket abban, hogy érdemes volt hat évvel ezelőtt elindítani a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel karöltve a társadalmi célú programot – mondta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója. – Magyarország egyik vezető agrárvállalataként fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalást, de nem pénzbeni juttatással szerettünk volna segítséget nyújtani. Az Élelmiszerlavina lényege, hogy a cégünk által felajánlott zöldség vetőmagokból a résztvevők helyben burgonyát, zöldborsót, csemegekukoricát, karfiolt, vöröshagymát, fejeskáposztát, paprikát termesztenek, majd a terményeket odaadják a környéken élő időseknek, rászorulóknak, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek. Így adunk hal helyett hálót.

Burgonya betakarításaÉlelmiszerlavina, burgonya betakarítás – fotó: www.helyitermekmagazin.hu

A program fontos hozadéka a kézzelfogható segítségen túl az, hogy a benne tevékenykedők megtanulják, hogy a saját kertjüket hogyan hasznosítsák, s ezáltal visszataláljanak a munka világába, tette hozzá Czigány Tibor.

Ez az elismerés azoké a tenni akaró helyi közösségeké is, akik új utakat keresnek lakóik számára, s egyre próbálják hasznosítani a parlagon heverő földterületeket – hangsúlyozta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. - Az elmúlt években nemcsak a támogatás mértéke, hanem az érdeklődés is egyre nagyobb lett. Míg 2013-ban 27 pályázó kapott támogatást, addig 2014-ben 37 önkormányzatot és civil szervezetet támogattunk, 2015-ben pedig már 53 településen indult el a munka. Az Élelmiszerlavinában zajló munka igazi közösségépítés, hiszen a támogatott önkormányzatok és civil szervezetek mellett több helyen részt vesznek a munkában helyi polgárőrök, családsegítő szolgálatok, általános iskolások. Mivel a kiskerti művelés hanyatlása több évtizedre vezethető vissza, azért a közösségi termelési program hatása több év múlva lesz mérhető, de egyre többször találkozunk pozitív példával, hiszen többen saját kertjükben ismét termelni kezdtek.

Az Élelmiszerlavina program tavaly több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített. A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein összesen csaknem 170 tonna  egészséges élelmiszernövényt termesztettek, több mint ezer ember aktív bevonásával.  2015-ben pedig már ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületet vetettek be élelmiszernövényekkel az Élelmiszerlavina programban. Az kezdeményezés története során eddig már így több mint 100 ezer hátrányos helyzetű ember kapott segítséget.