Agroinform

+36 20 477 5467 (H-P 8-16)

Regisztrált felhasználó:

Látogató most: , Tag:

Apróhirdetés: , Mai:

Fórum
Magyar fűszerpaprika

Létrehozta: , 2008-10-07 20:36:39

Hozzászólások sorrendje:

Frissítés
következő > > |
válasz #4909 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-10-29 20:55:43-kor
zsoltee83

Válasz #4907. hozzászólásra

az enyém most van a szárítóban, holnap megmondom, hogy mi a helyzet.

válasz #4907 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-27 19:21:27-kor

Nincs különbség a 32-42 fokos szárítási mód között. Ami rossz paprika annak mindegy. Ami szép egészséges annak meg mindegy,csak a költség és az idő változik vele. Ugyanazt a paprikát próbáltam ki mindkét hőfokon. A hat hetes fekete lesz így is úgy is. A hét hetes meg mindkettő hőfokon normálisan szárad. Olyan mintha utóérés közben nem menne rendesen végbe aminek kellene és így száradás közben kicsapódna a cukor és feketedne meg. Más is van ilyen cípőben vagy csak én szenvedek ?

válasz #4906 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-26 18:01:40-kor

Délután beraktam a mai adagot. Lent 42 fok fent 44. Ez még reggelig emelkedni fog. Csak a kihúzó ventillátor győzze kivini a vizet. Nagyon kíváncsi leszek milyen lesz és menyit kell belőle kidobnom. Az eddigi tapasztalatom hogy 36 óra után kezd feketedni. Olyan mintha az utóérés nem menne végbe rendesen és kicsapódna a cukor a paprika husán. Na majd látom ,hogy mi lesz.smile confused

válasz #4905 hozzászólásra » | Jano67 küldte be 2014-10-26 14:06:44-kor

Válasz #4904. hozzászólásra

A 45 fok már jó lesz mivel az élesztő sejtek ezen a hőfokon már el pusztulnak.Szerintem itt róluk lesz szó.A sejteknek vízre cukorra oxigénre és megfelelő hőmérsékletre van szükségük a szaporodásra.Én már lassan 25 éve paprikázok,és nem ez az első eset ez idő alatt.Az idei igen csapadékos év miatt nagyon magas a nedvesség tartalma,a második szedésből való paprika még mindig 50 százalékban tartalmaz vizet másfél hónap után.A frissen szedett paprikának a festék tartalma 6-8 míg az utóérleltnek 10-12g/kg ,ezért lesz világosabb piros.Utóérés során nyeri el végleges szinét és cukor tartalmát.Ha mégis ragaszkodsz a 45 fok alatti hőfokhoz,akkor csumázás és szeletelés nélkül szárítsd,érezni lehet a paprikán amikor már csumázhatod,és száríthatod tovább a szokásos módon.

válasz #4904 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-25 11:35:24-kor

Félek tőle de kipróbálom mi lesz vele magasabb hőfokon .Holnap teszek fel száradni megint.Az hétfő estére kiderül mi lesz vele 45 fokon. Többet nem tudok csinálni.

válasz #4903 hozzászólásra » | Jano67 küldte be 2014-10-25 10:46:08-kor

Válasz #4897. hozzászólásra
Nézd,én nem azt mondtam,hogy finom hanem hogy nem keserű,persze ez nem azt jelenti hogy piac képes lenne,én előszárítás után egy harmincas rekesszel dobtam ki,mert inkább pálinkának lett volna jó mintsem örleménynek.
És valóban a 40 fokos szárítás az idén elég meredek a bacik miatt

válasz #4902 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 20:09:14-kor

Nálam a szárazabb paprika ami gond nélkül megy. Valamiért a nem rendesen utólérlelt paprika nem megég hanem fekete lesz. Próbáltam már 32-40 fokig de sehogy sem lesz jobb. Már több éve szárítunk paprikát ezzel a technikával de ilyen még sosem volt. Mi csumázás után szeletelve rakjuk a szárítóba. 40 fokon 3 nap és darálható. 4x2x2 m. A helyiség négy ipari ventillátor. Nem tudom megmagyarázni hogy mitől lesz fekete és ez bosszant. Több év gond nélkül és az idén minden töltésben van olyan ami fekete lesz. Próbáltam már többször forgatni de ez nem befolyásolja. M10 ládában szárítom amit naponta négyszer forgatok.
Kevés a hőfok és szaporodik a baci? 12 évig ilyen gond nem volt csak most?
Tavaly de most is kipróbáltam már a nyers utó nem érlelt paprikával mi lesz, gond nélkül leszáradt. Csak aranysárga lett a végeredmény.
Várok még észrevételt vagy tanácsot mert már kifogytam az ötletekből és itt van még elég sok paprikám amivel kezdeni kell még valamit.smile cursing

válasz #4901 hozzászólásra » | tejcsi küldte be 2014-10-24 18:51:51-kor

Na most mi a tök van? Az én 6 hetes utóérlelt paprikámmal majdnem elzavartak a fxra,hogy ezt nem tudják leszárítani mert túl száraz.egy helyen elvállalták..Nagy része megégett!Kérdésem az lenne,hogy az még jó őrlemény lesz e belőle?

válasz #4900 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 18:38:36-kor

Más is azt hitte. De kiült a döbbenet az arcára, mikor meglátta milyen lett az idei paprikája.smile hammer

válasz #4899 hozzászólásra » | Maszek Zs küldte be 2014-10-24 17:58:19-kor
Maszek Zs

Üdv!!
Itt olyan dolgokat irtok!!!Azt hittem csak meg szárítjuk ledaráljuk azt meg esszük!!!!Azt hittem,hogy ez egyszerűbb!!!!!smile blushsmile blush

válasz #4898 hozzászólásra » | Gibi81 küldte be 2014-10-24 17:32:02-kor

A 36-38 fok nagyon kevés. Azon a hőmérsékleten a bacik vígan szaporodnak. Előb megromlik a szárítóban a paprika, majd már romlottan megszárad. Nálam 50 fokon megy a szárítás és 16 óra alatt totál leszárad.

válasz #4897 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 14:40:54-kor

Megkóstoltam. Hidd el nem olyan az íze . Sokkal finomabb az ami tisztán végigmegy. Ha kiteszem visszapárásodni akkor miért lesz jobb?
Se a színe se az íze nem olyan mint egy rendes paprikának. Amikor beraktam száradni az első 24 óra után olyan szaga volt mintha rohadna.
Amikor megdörgölöm az ujjam közt olyan mint a rágógumi és kicsapódik a pirossága.

válasz #4896 hozzászólásra » | Jano67 küldte be 2014-10-24 13:37:19-kor

Válasz #4895. hozzászólásra
Nem szénné ég hanem megfeketedik,ha meg kóstolod furcsán hangzik tudom,nem keserű ezen a hőfokon nem is tud megégni.A szine sokat változik ha vissza kap pár százalék nedvességet,két három napig hagyd az edényben amibe darálás után átszitáltad.Persze nem az udvar közepénsmile wink

válasz #4895 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 13:18:06-kor

Én szeletelve 36-38 fokon csináltam tavaly is , akkor nem volt vele semmi baj de az idén siralmas. Van olyan ami 70 %-ban szénné ég. Na az már jócskán megy a szemétre. De nem tudom felfogni hogy miért. Beszéltem már több szárítóssal és mind azt mondja , hogy a sok víz meg valami baktérium. De beraktam tök nyersen és annak semmi baja nem lett , annyi hogy aranysárga lett a darált paprika.

válasz #4894 hozzászólásra » | Jano67 küldte be 2014-10-24 13:06:27-kor

Válasz #4888. hozzászólásra
Halihó.
Sajnos az idén nekem is így barnul a paprikám,nem lehet előszárítani mint tavaly mert megfeketedik én a padláson keresztbe kifeszített rachel hálón szárítottam elő a kicsumázott és kettévágott paprikát,ami hat hétig szikkadt a csőzsákban.Idén ahogy kicsumázom rögtön megy a kemencébe,a hőmérséklet hatvan és nyolcvan fok között van és szép bordóra szárad meg.
Ide biggyesztek egy linket a hőmérséklettel kapcsoltban,hogy hihetőbb legyen.
http://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/d/c6/40000/Kalocsai_fuszerpaprika_termekleiras_2010_09_30.pdf

válasz #4893 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 13:02:39-kor

majd csak összejön a dolog.Most van a szárítóban 6 és 7 hetes paprika. A 7 hetisnek semmi baja a 6 hetes 30%- a másfél nap után ilyen. Hol a hiba? Ennyi a rossz paprika. Tavaly alig akadt pár darab amit ki kellet dobni.

válasz #4892 hozzászólásra » | tejcsi küldte be 2014-10-24 10:00:33-kor

Válasz #4890. hozzászólásra
balról a kis karikát a kép mellett is jelöld ki Laci,

válasz #4891 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-10-24 09:58:59-kor

Válasz #4887. hozzászólásra

http://www.csipkar.ro/index.php?route=information/information&information_id=7

válasz #4890 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 09:49:12-kor

Talán most sikerül a képet feltolni.

válasz #4889 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 09:39:18-kor

A képet nem teszi be de a lényeg hogy feketére szárad és már próbáltam 32 fokon is meg 40 fokon is. De a tapasztalatom az hogy nem mindegy mikori szedés. A szárazabbak nem égnek meg csak a nyersebbek.

válasz #4888 hozzászólásra » | Hali Laci küldte be 2014-10-24 09:35:55-kor

Sziasztok.
Tanácsot szeretnék kérni. Valaki mondja meg miért szárad így meg a paprika? Első szedés hat hetes 36 fokon szárítva légkeverés az megy rendesen a szellőztetés is megy de a hét hetes paprikának semmi baja. Már azt is olvastam , hogy a goma vagy baktérium miatt lesz ilyen. Nektek mi a tapasztalatotok az idén?

válasz #4887 hozzászólásra » | Csaba2007 küldte be 2014-10-23 07:40:32-kor

T. Nowo!
Tanácsot szeretnék kérni. Fóliába szeretnék f.paprikát ültetni tavasszal. Milyen sor, illetve tőtávolságra ültessem? Mivel most csinálnám először így, ha egy-két hasznos, jó tanáccsal ellátnál ezzel kapcsolatban, azt megköszönném. Előre is köszönöm.smile helpsmilie

válasz #4886 hozzászólásra » | csabazsolt küldte be 2014-10-22 19:08:49-kor

Válasz #4875. hozzászólásra

Ethrel, tobbszoros dozis mint a paradicsomrqa

válasz #4885 hozzászólásra » | macliz. küldte be 2014-10-22 18:18:29-kor

sziasztok! én idén nem csináltam fűszerpaprikát mert sajnos nem lett volna rá időm, meg a piacom sem volt kialakulva mivel tavaly volt az első és utolsó évem. nem lett rossz 400 m2 en lett 100 kg őrleményem. idén szerencse hogy nem csináltam mert közben beteg is lettem, epekővel műtöttek, még most lábadozok de azért szoktam olvasgatni a fórumot itt, ugyan úgy mint tavaly kinek bejött kinek nem, hát igen az embereken én is észrevettem tavaly hogy sokalták a 3000 ft ot, na akkor meglehet termelni nekik. mikor az ember csinálja akkor válik el milyen sok munka van vele. én még ráadásul sokat toliztam is , igaz meg is lett az eredménye 100 kg őrlemény. még itt is adtam el egy tolikapát egy srácnak , még van pár darab, ha valaki előre gondolkozik és szeretne venni belőle. bocsi a reklámért. mailom publikus.
idén burgonyát termeltem a paprika helyén 400 m2 en lett 12 mázsa vegyesen.
jó egészséget mindenkinek
üdv
ati

válasz #4884 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-10-21 21:02:56-kor
zsoltee83

Válasz #4883. hozzászólásra

Még ennyit se, mondom, semmi rosszat nem írtam. Azt írtam, hogy c.gányok árulják a Szegeden, olcsón vett paprikát 2200-ért.

válasz #4883 hozzászólásra » | Pilátus küldte be 2014-10-21 00:57:28-kor

Miért,mert az írtad hogy ....?kodnak a "felvásárlók" felétek?

Moderálta: Bakayd (3932) 2014-10-21 08:38:20

válasz #4882 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-10-20 22:15:13-kor
zsoltee83

Válasz #4879. hozzászólásra

hoppá, moderálták a hsz-emet, mert nem azt írtam, hogy romák? smile hammer smile confused nem írtam semmi rosszat, vagy ezentúl romapecsenyét eszünk és romakereket hányunk itt a fórumon? smile thumbup

hogy ON is legyek. Igen, nekem tavaly 1300-ra jött ki az önköltség, idén is legalább annyira, mert öntözőrendszert kellett vegyek és 5 éves élettartammal számolok. Jövőre asszem valami mást fogok vele öntözni...

válasz #4881 hozzászólásra » | phaidros küldte be 2014-10-20 09:06:28-kor

Válasz #4878. hozzászólásra

Már az gyanús, hogy hirdetnie kell...közben meg írja, hogy 15 éve csinálja. Nekünk ez volt az első évünk de többet el tudtunk volna adni, mint amennyi lett.
Sokan panaszkodnak, hogy 2600 Ft-ért hoztak nekik/láttak, de azok olyan, mint a téglapor. Másik véglet meg az, hogy már mondták, hogy olcsón adtuk, mert van aki 3800-ért árulja.

válasz #4880 hozzászólásra » | Gibi81 küldte be 2014-10-20 07:59:23-kor

Megszorul egy kicsit és máris odaadja ennyiért... Amúgy a tisztességesen feldolgozott anyagot nem éri meg 3000.-Ft alatt odaadni! Ha mindent megszámol az ember szerintem kilónként 1500.-Ft költség biztosan összejön. Felénk a piacon a szép paprika 3600.-Ft/kg. Mondjuk itt rájöttek már az emberek, hogy nem éri meg 100kg kolbászhúsba bizonytalan eredetű anyagot belerakni. Többet veszthet vele, mint amennyit nyer.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább kitartom az árát, de INGYEN NEM dolgozok!!!!

válasz #4879 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-10-19 21:28:32-kor
zsoltee83

Válasz #4878. hozzászólásra

Ennél olcsóbban is adják, nálunk a piacon a ....ok 2200-ért adják kilóját és 1400-ért veszik Szegeden. Én meg ott pironkodok 3000-ért árulva a sajátot, meg magyarázkodok, hogy hát izé, ez ennyi. Aztán nem is viszik úgy, mint előző években. 2400-ért el tudnám adni, de annyiért meg nem dolgozok vele, úgyhogy az árvíz/aszály/korai fagy váltakozó évei, a magas napszám és az alacsony eladási ár következtében én asszem jövőre csak annyit ültetek, hogy pár zsákkal eladjam nyersen a piacon.

Moderálta: Bakayd (3932) 2014-10-20 08:49:16

válasz #4878 hozzászólásra » | vili 345 küldte be 2014-10-19 19:47:30-kor
vili 345

http://olx.hu/hirdetes/orolt-paprika-szegedi-ID1vq7W.html#793b393a47 vannak érdekes árak ez hogy jön ki azt nem tudom smile huh

válasz #4877 hozzászólásra » | Bzsr küldte be 2014-10-19 19:02:24-kor

Válasz #4875. hozzászólásra

A legjobb a napfény és meleg, boltban nem lehet venni de a templomban lehet fohászkodni smile w00t
A többi meg semmit sem ér!

válasz #4876 hozzászólásra » | *** HM *** küldte be 2014-10-17 14:08:54-kor
*** HM ***

Szerbiában melyik cégek vásárolnak föl nagyban és dolgozzák föl?

válasz #4875 hozzászólásra » | Kgábor küldte be 2014-10-16 20:22:32-kor

Üdv mindenkinek!
Kápia paprikát mivel lehet eredményesen "érlelőzni"? Vagy amivel lehetne siettetni az érést.. 1-2 dolgot próbáltam és úgy tűnt eddig nem sokat segített.

válasz #4874 hozzászólásra » | Maszek Zs küldte be 2014-10-11 22:23:54-kor
Maszek Zs

Válasz #4872. hozzászólásra
Üdv!
Az idei év volt az első paprika próbálkozásom és Szegedi 80-ast vetettem,amit helyre vetéssel vetettem az jó lett 9m2-en ez idáig 32 kg nyers paprika lett. Locsolni az idén nem kellett smile lol de permetezni is csak 3 szor.Azt mondjuk nem tudom,hogy ez jó-e így de ez van smile smile! Erre azt is kérdezném szerintetek jól hozott vagy nem vagy közepes????? Amit meg palántáztam abból nem lett semmi!smile hammer

válasz #4873 hozzászólásra » | tejcsi küldte be 2014-10-11 19:49:20-kor

Válasz #4872. hozzászólásra
Ate idén rányomtál cuccot a paprikádra annak a negyede elég a 80-as paprikára.Én 4 éve nyomom a 80-as papit.Ha kell mag Írj privibe.

válasz #4872 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-10-11 13:12:11-kor

Válasz #4871. hozzászólásra

Sziasztok!

Szegedi-80 -t szeretnék jövőre vetni , úgy, hogy 5 éve csak baktériumrezisztens paprikával szórakozom....... a festéktartalma nagyon csábít.....mennyivel melósabb ???

válasz #4871 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-10-09 18:43:49-kor

Válasz #4870. hozzászólásra

Én megőrlöm és eladom, a fővárosiak már augusztustól keresik.....
Kész az első adag őrlemény, a Palotás/Rubin/Mihálytelki van összevegyítve - csodálatos. Mondjuk jövőre a Mihálytelki kimarad...... Ma még leszórtam a Meteoritot kálium+ Megafol kombinációval, 2 hét múlva mehet a másodszedés....ha le nem fagy....smile cool

válasz #4870 hozzászólásra » | tcsaba küldte be 2014-10-05 21:04:15-kor

Válasz #4869. hozzászólásra

Júliusban hova tudod eladni?

válasz #4869 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-10-05 19:06:35-kor

Válasz #4868. hozzászólásra

Ha van fóliasátrad, és kihasználatlan, és van szabadidőd......smile rolleyes....javaslom a Délibáb F1 paprikát 2-2,5 m magasra megnő :) 1 m2-en 8-10 kg terem, de volt már 15 kg-os termés is négyzetméterenként..... július dereka az első szedés, november végén az utolsó......

válasz #4868 hozzászólásra » | tcsaba küldte be 2014-10-05 17:11:48-kor

Válasz #4865. hozzászólásra
Nem egészen, de nem rossz.

Látod Nowo mindig tanul valami újat az ember . Megígérem jövőre nem így fogom szedni.smile wink

Ez azért érdekes, mert abból az állományból maradt vissza, amit ki akartam palántázni. Vagyis egész évben fólia alatt volt, május vége óta egy csepp vizet nem kapott, fólia alatt csapadék sem érte, 2 méteres gaz alatt tengődött, mégis ilyen növény lett belőle, elfogadható terméssel. Meglepődtem mikor megtaláltam.

válasz #4867 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-10-05 16:40:56-kor

Válasz #4866. hozzászólásra

Juteszembe: A Palotás/Rubin/Miihálytelki triót szeptember 8-án szedtem le, a Meteoritot október elsején. A trió másodszedése 3 nap múlva lesz...... a Meteoritban már annyira nem bízom.....

válasz #4866 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-10-05 16:35:13-kor

Válasz #4863. hozzászólásra

Igen, látom a furcsaságot. Szegény paprikanövény hozzá nem értő emberkéhez került. A hozzáértő a paprika piros részét hazaviszi, a zöld részét kint hagyja...... smile rolleyes

válasz #4865 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-10-05 13:47:23-kor
zsoltee83

Válasz #4864. hozzászólásra

mármint arra gondolsz, hogy a termés ránézésre olyan, mintha kutyapöcsű paprika lenne? smile smile

válasz #4864 hozzászólásra » | tcsaba küldte be 2014-10-05 12:29:25-kor

válasz #4863 hozzászólásra » | tcsaba küldte be 2014-10-05 12:28:40-kor

Tudjátok mi a furcsa eben a fűszerpaprika növényben?

válasz #4862 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-09-30 21:04:33-kor
zsoltee83

Válasz #4861. hozzászólásra

smile biggrin
nekem most nagyon beindult az érés, öröm szedni. Fagyot se ígér, úgyhogy ha így megy, akkor végre ez lesz az első év, hogy le tudjuk szedni szinte teljesen a paprikát.

válasz #4861 hozzászólásra » | nowo küldte be 2014-09-30 18:56:50-kor

Kitaláltam a legális érésgyorsítást. Káliumtúlsúlyos lombtrágyával az előírt maximális töménységet 50%-al megnövelve frankón leperzseli 3 nap alatt a felső zsenge leveleket, a nap jobban besüt a dzsungelbe......Ez a paraszt
K-boomber :)

válasz #4860 hozzászólásra » | zsoltee83 küldte be 2014-09-29 23:15:25-kor
 
 • következő »
Bejelentkezés
Programok

Gép- és

alkatrész

kereskedők,

gépgyártók ajánlatai: