Fórum

Sertéstenyésztés, és felvásárlási árak - minden... 

Létrehozta: kiskosztor, 2010-01-08 18:34:47

Új hozzászólás Frissítés
  • Válasz » #3832 Goti | 2016-02-09 09:44:23

  • Válasz » #3831 kolias | 2016-02-06 00:48:11

    Válasz Goti #3830. hozzászólására

    Látom megye nyugati felén vagy, ha sok van akkor Kaposvár, ha kevés akkor Szigetvár.

  • Válasz » #3830 Goti | 2016-01-31 17:37:53

    HElló
    Baranya és környékén sertés felvásárlót tudna valaki ajánlani
    Köszismile surrendersmile surrendersmile surrender

  • Válasz » #3829 szelindi sándor | 2016-01-31 13:10:32

    Válasz Pici #3826. hozzászólására
    vitázni nemigen volna értelme,a végeredmény a minőségi háztáji poca a lényeg.a kockás füzetbe íratkozva meg termeljen aki akar.úgy mint kollégánk írta ha lesz értelme tartunk-termelünk,a tendencia nem ez sajnos pedig lazább lenne mint anyatehenezni.

  • Válasz » #3828 Pici | 2016-01-31 12:58:23

    Válasz anca #3821. hozzászólására

    Én még 16 ért tudom venni de elkell mennem érte de közel van smile cowboy

  • Válasz » #3827 Tom250 | 2016-01-31 12:45:51

    Válasz Agesz #3825. hozzászólására

    fentebb írtam hogy hőkezelem. már 5 hónapja etetem így és semmi bajuk, sőt nagyon szépen fejlődnek tőle.

  • Válasz » #3826 Pici | 2016-01-31 12:40:39

    Válasz szelindi sándor #3817. hozzászólására

    Akkor buzát meg kukoricát sem mert abban is van fehérje smile nononosmile w00tsmile w00tsmile oops
    ez olyan mint hogy a növényt is önötzni kell amit ne möntözünk lassan nö meg mert csak akkor kap vizet amikor esik a másikat meg locsoljuk akkor az 2 szer nagyobb lesz többet terem !
    kukorica 10% körül buza 12% körüli fehérje tartalom ugyan ez borsonál 30 szoja 46% napraforgó is 30 körüli..... nem értem én ezt a logikát .... de mindegy hagyjuk is szerintem is nem éri meg vitázni erröl mindeki ugy csinálja ahogy akarja

  • Válasz » #3825 Agesz | 2016-01-31 12:11:56

    Válasz Tom250 #3818. hozzászólására
    A megtermelt szóját hőkezelés (extrahálás vagy extrudálás) nélkül a sertés nem tudja megemészteni, mert a tripszin-inhibitor melyet hőkezeléssel lehet semlegesíteni nem engedi.

  • Válasz » #3824 Tom250 | 2016-01-31 10:53:38

    Válasz kicsi bihari #3823. hozzászólására

    pedig lehet hogy megéri vele foglalkozni, sokkal gazdaságosabb így a hízlalás, pláne hogy most a szója termelésre plusz támogatás is jár..
    10 százalékig szoktam saját szóját keverni a takarmányhoz, afelett (süldőknek malacoknak) extrahált szóját teszek még hozzá.

    én se vagyok egy nagy sertés tartó, jelenleg hízókkal mindennel együtt 25 disznót tartok, így egy etetés alkalmával csak 3 kiló szóját kell hőkezelnem. és hogy hogy?
    ..a mikrohullámú sütő csodákra képes ám! smile thumbup
    egyébként van is erről egy tanulmány ha valakit érdekel:Link

  • Válasz » #3823 kicsi bihari | 2016-01-31 09:40:05

    Válasz Tom250 #3818. hozzászólására

    felénk nincs szója,még nem is igen láttam élőbe,nem is tudom milyen maga a növény. most egy fickó csinált egy hektár borsót,elég jól adott neki,jövőre vagy idén lehet vetek egy hektárt én is,disznóknak,bikáknak jó lesz egy próbát megér. smile whistling

  • Válasz » #3822 Tom250 | 2016-01-31 01:21:44

    Válasz anca #3821. hozzászólására

    Jó tudni.. smile mellow és hol veszed ennyiért ha szabad kérdeznem, mert ahol én eddig vettem ott 5ezret kértek egy 20 kilós zsákér

  • Válasz » #3821 anca | 2016-01-30 20:57:24

    Válasz Tom250 #3818. hozzászólására

    Házhoz szállítva számlásan 17450 a szója.

  • Válasz » #3820 anca | 2016-01-30 20:50:51

    Nálam a malacok koncit, a hízók szója-premix kombinációt kapnak. Levágáskor csak egy minimális víz volt a tálban alatta. Egyébként vágtunk 320kg-os nagysúlyt, ami 70kg után nem kapott semmi fehérjét, csak lucernát, és a szétterített kolbászhús, és a darált hús is eresztett egy kis vizet.

  • Válasz » #3819 broll79 | 2016-01-30 19:59:41

    Válasz Garo #3813. hozzászólására

    Az itt leírt állításaid megcáfolnám saját tapasztalat és gyakorlat alapján, ha nem haragszol érte.
    Most is van olyan hízóm, ami kb 300kg, a testvérét 3hónapja vágtuk le kb 280 kilósan, ami viszonylag kis helyen(kb 6-7 négyzetméter) nőtt fel, olyan lusták voltak, hogy azokat az evésen kívül csak feküdni láttam, napi 22 órát tuti feküdtek, sem a húsa sem a kolbásza nem volt vizes, nem csepegett a kolbász nem szikkadt össze.
    A fehérje és hús íz összefüggését bér nem a topikhoz tartotzik csirkén tapasztaltam, mivel a disznóval nem etetek koncot és szóját.
    Mikor még nagyban csirkéztünk a csirkét tele pumpáltuk koncentrátummal vagy szója-premix verzióval és mégis majd le s.optak hogy ilyen finom tanyasi csirkét még nem ettek. A friss levegő sokat számít, nem ivódik bele a húsba az amónia.

  • Válasz » #3818 Tom250 | 2016-01-30 19:27:51

    Válasz kicsi bihari #3779. hozzászólására

    Az extrahált szója valóban nagyon drága, ezért én úgy döntöttem hogy inkább megtermelem nekik azt is.
    1 mázsa szóját nagyjából 6000 forintba kerül előállítani, felénk az exrahált szója mázsája 25000 ft! nem kicsi az árkülömbség.. smile hammer

  • Válasz » #3817 szelindi sándor | 2016-01-30 19:02:12

    Válasz Pici #3809. hozzászólására
    természetes hogy szóját-borsót nem etetünk háztáji-saját pocával saját fogyasztásra.ezen termékek elősegítik a sejtekben való vízfelvételt- elraktározódást.nézz meg egy body-bildert ha már nem csirkemellen és szteroidokon tengeti napjait, bubimentes vizet szopogatva.csak a hagyományos takarmányokon tartott és nem 4-5 hónap alatt kész állatot nevezném háztájinak.a fajta jelleg is meghatározó.van olyan melybe kár a kaja.de amíg ilyen az ár szájtépés amit művelünk.

  • Válasz » #3816 Garo | 2016-01-30 18:22:47

    Válasz Pici #3814. hozzászólására

    Ahhoz a húshoz még hozzá sem nyúltunk akkor. Csak be lett téve a ládába este, ami teljesen száraz volt, másnap tiszta víz volt.
    Na de legyen nektek igazatok, én azt se bánom :)
    Vitatkozni meg nem is akartam és nem is szeretnék ezután se.

  • Válasz » #3815 Pici | 2016-01-30 17:48:11

    Válasz Pici #3814. hozzászólására

    Én is kondiztam egy darabig ittam is a fehérje turmixokat de van egy olyan szer hogy kreatin na az meg növeli az eröt és a vizet is megköti az izomsejtekben ezzel nagyobb lesz az ember meg erösebb de ha abba hagyja összeesik ....amugy meg az emberi test 70% a is víz.....

    a fehérje pedig ha nem mozgosz akkor csak átmegy a testeden .....

  • Válasz » #3814 Pici | 2016-01-30 17:43:09

    Válasz Garo #3811. hozzászólására

    Mert vizzel mostad le smile cowboy

    a feldolgozott husbol nem folyik ki a viz smile blush

    a fel ne mdolgozott fehérjét kiszarják de mivel már egész jo hussertéseket fejlesztettek ki igy elég jol tudják hasznositani a fehérjét ha van nekik a kajában egyáltalán! E nélkül nem nönek meg sosem mivel ez kell az izomzat fejlödéséhez .... a vizességet bizonyos premixeben lévö és tápokban lévö anyagok kötik meg aminek a fehérjéhez nem sok köze van .... mi is vágtunk már pár saját joszágot és semmi vizességet vagy összesülést nem észleltünk a vevök sem panaszkodtak sosem ugyhogy ilyen hogy levágod a malacot és vizes lesz a láda alja ilyen fizikailag sem lehetséges ! akkor ha megszurnád a malacot már viz folyna belöle nem vér .....

  • Válasz » #3813 Garo | 2016-01-30 14:27:05

    Válasz broll79 #3812. hozzászólására

    A fehérjének annyiban van köze a hús izéhez és állagához, hogy sokkal gyorsabban meghízik az állat, úgymond nem természetes folyamat keretein belül. A mozgásnak és a vízháztartásnak viszont sok köze van egymáshoz.
    Ettől függetlenül sok igazság van abban amit leírtál.

  • Válasz » #3812 broll79 | 2016-01-30 14:15:05

    Válasz Garo #3811. hozzászólására

    Csak, hogy tisztán lásd, a fehérjének és a mozgáshiánynak sincs köze a vízhez.
    A nagyüzemi takarmányozás alapja, hogy a kaja és víz folyamatosan rendelkezésre álljon. Ha eszik, akkor szomjas is. A takarmányba vannak olyan összetevők, amitől folyamatosan szomjas a sertés és van olyan, ami megköti a vizet. Mert a víz olcsóbb, mint az abrak. A szója pedig a töretlen fejlődéshez biztisítja a fehérjét, aminek jó része a sertésből távozik vizelet és ürülék formájában. Ezt érzed, ha bemész egy nagy telepre. Mivel a bevitt fehérjét nem tudja teljes egészében hasznositani( ebből a szempontból a csirke a legrosszabb) ezért nyomják a szóját. Az ízét és a hús állagát nem a szója határozza meg.

  • Válasz » #3811 Garo | 2016-01-30 14:05:34

    Válasz Pici #3809. hozzászólására

    Üdv!
    "Fehérje tartalomnak nincsen köze a víz megkötéséhez"
    Magának a fehérjének valóban nincs, viszont a mozgáshiánynak van. Lásd az embereknél akik elkezdenek edzeni agyatlanul és csak tolják magukba a tápot, persze a hasra elfelejtenek dolgozni. Ebből jön az, hogy szép nagy váll stb, közben meg akkora a hasuk, mint egy boroshodró, mert ott gyült össze a víz.
    Pont ez jellemzi a sertéshúst. A szója mint fehérjeforrás valóban nem vizesítene, ha meglenne a szükséges mozgásuk a sertéseknek.
    Egy ismerősöm hívott fel múlt héten, hogy szivesen venne egy fél disznót, ha van rá mód.
    Gondoltam miért ne, a másik felét feldolgozom saját részre. A ládában állt alatta a víz.

  • Válasz » #3810 Pici | 2016-01-30 13:58:02

    Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólására

    Az "én 15 hizom" kijelentést meg kell szorozni több ezerrel Magyarországon és akkor kijön hogy mennyi hizó veri le az árat a selejt kocáéval felérö házi minöséggel ! smile nonono

  • Válasz » #3809 Pici | 2016-01-30 13:54:37

    Válasz szelindi sándor #3806. hozzászólására

    Hát én ettöl röhögőgörcsöt szoktam kapni hogy a szoját nem eteti mert vizes lesz a hus meg felfujja!! Hát mondom ha a kisgyereket kenyéren meg vizen nevelné lehet hogy idösebb korára fele akkora lenne mint ha rántotthussal etették volna de erre már sose jön válasz csak megvonják a vállukat hogy ez akkor is vizes ö neki nem kellene soha ..... Nem szégyen tanulni , a jó pap is holtig tanul !
    Fehérje tartalomnak nincsen köze a viz megkötéséhez az izmokban ! a szoja olyan mint a borso csak kicsit több benne a kakaó!

  • Válasz » #3808 broll79 | 2016-01-30 08:39:45

    Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólására

    Sajnos igaza van Picinek, a malac és a hízó árakat a sok kistermelő nyomja le, ugyanis ahogy említette ha jó a hízó vagy malac ára, akkor mindenki kocázni kezd, a 70 kilós süldőt is berakatja és mikor megfial és eléri a nyolc hetet ő is 15 ezret akar a 10 kilós malacáért, mint más a 20-20 kilós egységesért. A hízó szintez, akkor aztán mindenki hízlal, nembaj, ha másféléves korára nő oda, de az is 550. És innen szokott a baj indulni. Egyrészt kialakul egy relatív túlkínálat, mert ugye a nagyüzemek nem igen vesznek háztájit, ezért ez a mennyiség a meglévő szűk piacra zúdúl, másrészt, aki nem tudta jó áron eladni(mert mondjuk minőségileg kifogásolható), az elkezdi leverni az árat, mert nincs tartaléka tovább tartani és ez automatikusan a piac bedőléséhez vezet.
    Az utóbbi években erre még rájött a koca támogatási mizéria is és ez teljesen padlóra vágta a hazai piacot is.

  • Válasz » #3807 anca | 2016-01-29 21:35:55

    Egyébként nem tudom miért mondják hogy fel vannak fújva a hízók. A nagyüzemben is max 50 kg szóját eszik meg egy hízó a 180 nap alatt amíg meghízik. Legalább az itthoni nagyüzemi hízók látnak gabonát is. Nem úgy mint a nyugati szomszédainknál, ahol csak és kizárólag melléktermékkel hízlalnak. Na azok tényleg fel vannak fújva. smile thumbdown

  • Válasz » #3806 szelindi sándor | 2016-01-29 21:27:50

    Válasz Garo #3804. hozzászólására
    végül is a lovakat is vízzel hízlalják.

  • Válasz » #3805 anca | 2016-01-29 21:23:33

  • Válasz » #3804 Garo | 2016-01-29 21:00:26

    Üdv!
    Amikor azt írtam, hogy nem szabad feladni csak azért, mert kisebb az ár nyilván nem a 15-20 hízóval foglalkozókra gondoltam. Ha kicsit bezuhan a piac egyik napról a másikra át tudtok állni.
    Én a 100, de méginkább 200+ hízóval rendelkezőkre gondoltam. Nem megy egyik napról a másikra, illetve igen komoly anyagi vonzata van ennek, ha komolyan csinálja az ember.
    Ettől függetlenül a 320 ft-os kg-onkénti ár mellett is lehet profit termelni.
    A vágóhíd valóban nem veszi meg a háztáji hízót, mert neki nem kell szalonna, csak hús hús és nem utolsó sorban még több hús. Jöhetünk azzal, hogy mennyire egészségtelen a felfújt hízó, jelen pillanatban felesleges, a piac ezt kívánja.

  • Válasz » #3803 szelindi sándor | 2016-01-29 20:17:42

    Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólására
    úgy gondolom helyén van az eszed. nem vagyunk krőzusok hogy ajándékba termeljünk.váltani kell ez a világ már csak ilyen.az előremenekülőket pedig/ kéretlenül/ óvatosságra inteném, kár volna ha anyagi és emberi törekvéseiket-munkájukat röhögve tönkretenné a populista olcsózás.

  • Válasz » #3802 kicsi bihari | 2016-01-29 19:26:00

    Válasz Pici #3780. hozzászólására

    ön szerinted ha az én 15 hízóm leviszi az árakat,hát taps!! ha nem tudom eladni minek tartsam? itt a vágóhídra nem engednek be háztájit,esetleg 200ft ad érte. ennyi erővel ki is dobálhatom a pénzem az ablakon.. ha ön tartani akarja szíve joga de ne mondja nekem senki,ha valamit nem lehet eladni akkor is neveli valaki,mert ki kell tartani,egyek minden nap 10 kiló húst vagy hogy? adjam oda ingyen hátha jövőre drágább lesz? nálam minden forintot meg kell becsülni,sajnos kicsi vagyok,nagyon kicsi,tízezer forint nekem sok,másnak meg se kottyan,nem kell ezért kiokítani.. azt tartok aminek piaca van,most a tyúkot lehet eladni a városiaknak,rettegjenek a tápos csirke hízlaldák mert jövök smile lol smile lol eközben szemem a malac és hízó áron,ha lesz benne pénz azonnal hízlalok és fialtatok smile lol

  • Válasz » #3801 Goti | 2016-01-29 11:53:25

    Üdv !
    Ma Kérdezték Tőlem , Hogy megéri-E sertést tenyészteni -Göbe-hizlalás - Leadás .
    Nagyon nem tudtam mit mondjak , de nagynehezen Igent mondtam , ha valaki szereti csinálni .
    VÉLEMÉNY ??

  • Válasz » #3800 Garo | 2016-01-29 11:52:49

    Válasz Pici #3799. hozzászólására

    Én egy stabil 370ft+áfa árral bőven kiegyeznék.
    Mint minden más ez is csak úgy működik, ha folyamatosan csinálod, kitartasz még akkor is ha besül a piac egy kicsit.

  • Válasz » #3799 Pici | 2016-01-29 11:30:37

    Érdekes hogy amikor 500-550ft volt a hizoár akkor ebben a topicban cska azt lehetett olvasni hogy milyen receptet keverjek a malacoknak meg a hizoknak meg miket tehetek még bele meg kinek van elado fiaztatoja ......
    Mindegyik hozzászolás azzal kezdödött hogy most szeretnék hizlalásba kezdeni ......

  • Válasz » #3798 Garo | 2016-01-29 10:44:12

    Válasz anca #3797. hozzászólására
    Igazad van, és ugyan ez a hízóra is igaz.

  • Válasz » #3797 anca | 2016-01-28 22:35:47

    Válasz broll79 #3792. hozzászólására

    Ezzel én is egyet értek. De! Az biztos hogy az utóbbi négy évben , boldog boldogtalan disznót tart, malacot nevel. Voltam kint karácsony előtt szilveszteri malac felvásárláson, egy kicsit tájékozódni. És amit ott láttam, hát azt nem kommentelném. Az ott sorban álló termelők össz 10%-ánál ha láttam jó malacot, amit szívesen megvennék. Az a baj, hogy az emberek csak tartják a kocát és a malacot, nem nevelik. Nem gondozzák, nem etetik megfelelően, ezért nem piacképes. Aki malacot vesz, a többség nem látja, tudja, hogy mit evett milyen idős,stb. Olvastam olyan hirdetést, hogy nagyon szép, 12 hetes 20 kg-os húsmalacok eladók. Nem ragozom, mindenki tudja miről beszélek. Beszéltem potenciális vevővel, 20 kg-os malacért 7ezret adott volna, és azt mondta hogy nem is ér többet, ÉS IGAZA VAN! Nem lehet normális hízónak való malacot venni. Mind le van öregedve, mindenféle fajta, hírből sem ismerik a tápot, nem nőnek, csak vegetálnak, eltelik több hónap mire megindulnak. Sokan ebbe fásulnak bele. És ezzel teszik tönkre a malac piacot, mert aki úgy neveli ahogyan kell, nem tudja olyan áron eladni, hogy haszna is legyen rajta. smile thumbdown

  • Válasz » #3796 szelindi sándor | 2016-01-28 22:22:15

    Válasz Garo #3795. hozzászólására
    ez természetes.jeleleg is van értelmesebb helye a terménynek mintsem 300 ft-os hízót állítsak elő,egyetértünk.

  • Válasz » #3795 Garo | 2016-01-28 20:55:11

    Válasz szelindi sándor #3782. hozzászólására

    Üdvözlöm!
    Egy szóval sem mondtam azt, hogy ez így jól van, mert nincs. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a terménynek ezután is meglesz a helye.

  • Válasz » #3794 broll79 | 2016-01-28 20:32:46

    Válasz Gábor_ #3793. hozzászólására

    Sajnos a mi kis országunkban nem működik a központi koordinálás és az egységbe tömörülés rendszere, mert ha megdöglik a tehenem, akkor dögöljön meg a fél falujé is. És ebbe benne van sokminden.
    Mindenki a polgihivataltól, az államtól meg a zunijótól várja sült galambot.
    Az meg hogy az emberek nem akarnak tenni a boldogulásukért az nem csak a piac beszükülése miatt van. Több ágazatban tevékenykedünk(állattartás, feldolgozás, kereskedelem, vendéglátás) és nyugodtan mondhatom, hogy senki nem akar dolgozni. És nem a fizetéssel van a gond

  • Válasz » #3793 Gábor_ | 2016-01-28 20:10:44

    Válasz broll79 #3792. hozzászólására

    Azzal a megállapítással, hogy nem is akarnak tenni azért... , részben értek egyet.
    Sajnos valóban nő ezeknek a tábora, de azért lenne még egy pár elvetemült aki termelne akár piacra is, DE
    1. Mivel kis mennyiséget tudnak előállítani mindenből, nem megoldott a piacra jutás.
    Ezt a feladatot valamikor ellátta az ÁFÉSZ, a TSZ. Sajnos ezeket szétlopták. Ezek a szervek fogták össze a termelést, irányították az embereket, szájukba rágták az igét.
    2. Minden inputanyagot kizárólag csak kiskereskedelmi forgalomból tudnak beszerezni, horror áron. A kertműveléshez igénybe kell venniük a nagygazdák szolgáltatásait.

    Ha lenne aki kordinálja ezeket a dolgokat sok mindent fel lehetne támasztani.
    Aki meg nem akar dolgozni járjon közmunkára!

  • Válasz » #3792 broll79 | 2016-01-28 18:58:35

    Válasz Gábor_ #3790. hozzászólására

    Pont erre utaltam a 100hekis gazdákkal.
    A vidéki emberek 95%-a aki nem tud mg.i bevételt produkálni, azoknak a 95%.a nem is akar tenni azért, hogy akár egy rühös malacot vagy 10-20 tyúkot tartana, vagy a kertet megművelné, nem oda adná a nagygazdának ingyér, csak nehogy neki kapálni keljen, meg ha megteremne a krompé, amiből a disznó is jól lakna, akkor a teszkó csődbe menne.
    Az hogy ki termeli meg a hazai ellátáshoz szükséges sertés mennyiséget, az lényegében minket nem befolyásol, mivel ők java részét exportra termelik, hasítva vagy feldolgozva, nekünk meg marad a kétes eredetü külföldi, áfacsalt termék, mert a gazdaságnak ez az érdeke. Vagy az unijónak meg a sleppnek.

  • Válasz » #3791 Magister | 2016-01-28 17:23:41

    Válasz Gábor_ #3790. hozzászólására

    Egyetértek!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Válasz » #3790 Gábor_ | 2016-01-28 17:11:22

    Válasz broll79 #3789. hozzászólására

    Nem azt mondtam, hogy 10 millió disznó kell!
    De az sem idilli állapot, hogy külföldi maradékot eszik a magyar.
    Csupán arra akartam rávilágítani, hogy nem biztos, hogy egy-két érdekcsoportnak kell megtermelni a húst.
    Ma úgy élnek a vidéki emberek, hogy 95%-uk semmilyen bevételt nem tudnak realizálnia mg.-ból.A támogatások 100 %-a a maradék 5 %-nál landol.
    Na rajtuk kéne számon kérni a befizetéseket.
    Meglepődnél hogy hány olyan nagy gazda van, akik 10 milliós nagyságrendben kapják a támogatásokat és az őstermelői ig. mögé bújva fizetik a nagy semmit.

  • Válasz » #3789 broll79 | 2016-01-28 15:50:54

    Válasz Gábor_31164 #3786. hozzászólására

    Tudod "bánnya a kánya" hogy 5millió sertésnek kellene lenni a kistermelői udvarokon, ha mindenki tisztességesen befizetné ez után a befizetni valót.
    Mert ugye sok 10-20 kocás emberke is van(vagy 100hekis) gazda aki nem fizet semmit.
    Ha eljön a boldog világ és lesz 10 millió disznónk, akkor mit fogunk kezdeni vele? Mindenki eszik egyet? A csecsemőtől a vegákig? Mert a külföldi piac sem tud mindent felszívni

  • Válasz » #3788 szelindi sándor | 2016-01-28 14:52:05

    Válasz esze-lény #3785. hozzászólására

    engem a matekon kívül a FÉNYEVŐ poca fajtája is érdekelne.

  • Válasz » #3787 Zoli 63 | 2016-01-28 14:08:15

  • Válasz » #3786 Gábor_31164 | 2016-01-28 13:40:54

    Tisztelt Fórumozók!

    Ritkán szólok hozzá bármihez is de most elmondok én is egy véleményt.
    15 kocám van kicsibe mint kistermelő foglalkozom feldolgozással is.
    Sajnos sem a hús és húskészítmények nem mennek igazán, a malacról (ami 20-25 kg-osan még 8 eFt-ért sem kell.)nem is beszélve.
    Én személy szerint az okát a piacaink teljes feladásában látom.
    Az áruk szabad áramlása sajnos Mo. esetén igen csak egyirányúvá vált.
    Mielőtt bárki is azt hiszi, hogy az 5 % -os ÁFA miatt lett 700 Ft a hús a Tescoban, őrült nagyot téved. Ugyanis nem Mo.-on van túltermelés hanem az Unio 4-5 országában.Mi pedig feltett kézzel állunk és engedjük be a fagyasztott sertéseket.A multik pedig e pár ország földi helytartóik.
    A realitás az, hogy a 340 Ft-on felvásárolt magyar sertés húsa 5% áfával is 1000 ft/ kg os áron van. Nem 700Ft.
    Meglátásom, hogy míg nem védjük a piacainkat, mint ahogy teszik azt más EU- s országok addig semmi jóra nem kell számolni.
    A hulljon a férgese véleményről annyit, hogy igen szomorú hogy vannak olyan komplett faluk ahol már egy koca sincs.
    Az inszeminátor elmondása szerint 60-70 %-kal esett a sertés rakások száma.
    A vidéki kis gazdaságok mindig is fontos szerepet játszottak a sertéstenyésztésben.
    Egy valamit nem kellene elfeledni: az emlegetett évi 10 millió sertésből a 90-es évek legelején 5 milliót a háztáji gazdaságok tartottak.
    Megfelelő sertésprogrammal a kicsik is lehetnek sikeresek.
    EZ az én véleményem.

  • Válasz » #3785 esze-lény | 2016-01-28 11:14:37

    Válasz Garo #3771. hozzászólására

    a matekod érdekelne.....
    ha nem titok.

  • Válasz » #3784 szelindi sándor | 2016-01-28 10:21:25

    Válasz Pici #3780. hozzászólására
    és majd ezek a telepek által ömlesztett árut-többletet mely ország tartóinak tönkretétele által vezetik le,mint ahogy ezt velünk is tették?hamarabb összevesznek ezek itt a homokozóban mint ahogy ez a rendszer kiépülne.a keleti nyitás passzolva lett a TTIP-vel máshova meg nemkívánatos vendég a kompországi cucc.a saját családod környezeted ellátása elsődleges tudod te ezt, a többi azt eszi amihez jut.szociális alapon termelés-csőd ez sem lehet cél.

  • Válasz » #3783 esze-lény | 2016-01-28 10:07:32

    Válasz Pici #3780. hozzászólására

    Nem kötekedésképpen de az a sertésciklus amit te szépen leírtál, azóta mióta beléptünk az EU-ba egyszerűen nem igazán működik.
    Ugyanis az EU-ban is túltermelés van és ha más nem fagyasztott félsertésként , vagy természetesen élőként bármikor ki tudják egyenlíteni a hazai "hiányt". Nem a max 3-4 kocás termelők miatt ingadozik az ár.
    Természetesen hulljon a férgese ezzel én is egyetértek, többször le is írtam már itt is.

Kiemelt Fórumtéma

DEFLEKTOR




Költség-összehasonlító webalkalmazás
Költség-összehasonlító
Saját adatok
Tesztüzemi rendszer adatai




Önnek ajánljuk

Növényvédő szer kereső

Gép- és alkatrész kereskedők, gépgyártók

Lista megtekintése
4P Agro LXV Kft.
AB REX Kft.
Agrárkert Centrum Kft.
Agriline Kft.
Agro-Alfa Kft
Agro-Boma Mezőgép Kft.
Agro-Life Gépker Kft.
Agro-Roll 96 Kft.
Agro-Viko Kft.
Agrobazár, Benjamín Popély
Agrofém71 Kft.
Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
Agrogyanta Kft
Agroker Holding Zrt.
Agrolánc Kft.
Agromehanika Kft.
Agrosat Gépker
Agrospic Kft.
Agrotec Magyarország Kft
Agrowolf Kft.
Atra Kecskemét Kft.
Austro Diesel
Bács-Agrogép Kft.
Bartifarm Kft.
Bearing Kft.
Berki Lászlóné
Bicsak Kft.
Biomassza Magyarország Kft.
Bohr
CHH Műszaki Kft.
Clear-Globe Kft
Crystal- Mezőtúr Kft
Csóti Gábor E.V.
Dorker Kft.
EAgro Kft.
Erdőgépker Kft.
Eu-GépKer Kft.
Fliegl Abda Kft.
Forestdepo Kft.
GÉPKÖZVETÍTŐ
Győri Agroker Zrt.
Hanki-ker
Hírös Mobile
HSC Motor Kft.
IKR Gépkereskedelmi Kft.
Interoffice Trade Service Srl Magyarországi Fióktelepe
Jászgép-2001 Kft.
KC-Békés Kft.
Két Kata Kft.
Kite Zrt.
Kőrös-Welt Kft
Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.
LGW Traktorcenter
Madarász Kft.
Malupe-Agro Kft.
Mega-LKW kft.
Mező-Gép Agro Kft.
MTE Speciál Kft.
Novara Coop Kft.
Nyír Zetor Kft.
Nyírker Kft.
Omega Gépker Kft.
Oraker Kft.
Pannonagri Kft.
PAULAND Kft
Pintér László e.v.
Quivogne CEE GmbH
Rexxon-Trade Kft.
Rotáció Kft.
S.C. Lorger S.R.L.
Sato-Gép Kft.
Sheraton 2000 Kft.
Sipma-Hungária Kft.
Speed-ex Kft.
Starex Pro Kft.
Stefán-Camion Ker. 2006 Kft.
SZAL-AGRO Kft.
Szentmihályi Gép Kft.
Té-Géta-68 Kft.
Tempel Kft.
Tó-Ba Gumi Kft.
Trade Impact Kft
Truck Central Kft.
VAgro Mezőgazdasági Gépgyár
Valkon Kft.
Velox-Ker Kft.
Wirax-Hungária Kft.
A 10 Környezetvédelmi Zrt.
Agráció Kft.
Agratech Gépker Kft.
Agro Börzsöny Kft.
Agro-Békés Kft.
Agro-Contakt 2000 Kft.
Agro-man
Agro-Tipp Kft.
Agroázis Kft.
Agrobörze
Agrogama Kft
Agrogép 2004 Kft.
Agroker Eger
Agroko95 Kft.
Agromaster Kft.
AGROPARK
Agroshop
Agrosprinter
Agrotec Magyarország Kft.
Alfa-Gép Kft.
Auditker Kft.
Axiál
Balla Imre
Baumachinen Kft.
Bedenek és Társa Bt.
Bezerédi Agro Kft.
Bihar-Express Kft.
Bodzsár András Tibor
Busa Bt.
Cívis Mezőgép Kft
Contstar Kft.
Csiszár Csapodi Kft.
D+V 1999 Kft.
Doroti Pack Kft.
Egyedi GépKer Kft.
Erőgép-Szervíz Kft.
Farmgép Kft.
Földvári László
Gál Mobil Kft
GG 55 Kft.
Handel Kft.
Hergon Plus Kft
Homokháti Agrogép
IG+JM Kft
Interat Zrt.
Invest Gépkereskedelmi Kft
KaposFlex Gumikereskedelmi Kft.
Kelet Agro Kft.
Kistata Agro Kft
Konzum Trade Kft.
Kovács-ker
Lakkos Kft.
M.C.I. Kft.
Magtár Kft.
Mark-Opall Kft.
Metalwolf Kft.
Milsteman Kft.
Multiva Magyarország Kft
Nyári Joker Kft.
Nyírhidraulik Kft.
Odisys Bt.
Omikron Kereskedelmi Gyártó, Javító és Forgalmazó Kft.
Pal-Tis Kft.
Pap-Agro Kft.
Permetezés.hu Kft.
Preciz Creator Kft
Realagro Kft.
Romeplow Hungary Bt
Royal-Kert Kft.
Sasform Agrotechnika Kft
Selector Export-Import Kft
Sióagrár Kft
Sokoró Kft.
Stand-Agro Kft
Start Agro Kft.
Szakadáth-Gépker Kft.
Szegána Kft.
Takács Lajos
Telkes Gép Kft.
Terra Hungária Építőgép Kft.
Törő Gépek
TRAKMAX Gépcentrum
Újhelyi Kft.
Valbert Bt.
Vektor-Holding Kft.
Wild Control Kft.
Zetor- West Hungary Kft.