A fagyos téli hidegben az állandó testhőmérséklet fenntartása fokozott megterhelést jelent a tanyákon, a szabad ég alatt élő kutyáknak. Az állandó testhőmérséklet fenntartásának nehézségét befolyásolja többek között az úgynevezett fajlagos testfelelület nagysága.

Dr. Molnár Csaba az Agroinform.hu kérdésére elmondta, hogy minél nagyobb a fajlagos testfelület nagysága, annál több energia kell a testmeleg megőrzéshez. ezért a kistestű kutyáknál nagyobb a kihűlés veszélye. A rövidszőrű kutyák szőrtakarójának hőszigetelő képessége minimális. Így ezeket a kutyákat is éjszakára be kell engedni legalább az istállókba vagy a nyári konyhába, ahol van némi meleg különben megfagynak — hívta fel rá a figyelmet az állatorvos.

A kutyák többsége sem bírja a mínusz húsz fokot — fotó: Shutterstock

Ha nem tudjuk beengedni akkor legalább hungarocellel béleljük ki a kutyaházat  és olyan bejáratot biztosítsunk ami zárható éjszakára. Az állat testét körülvevő fekvőhely hőszigetelő képessége a mínusz tíz illetve húsz fokos hideg éjszakákon nagyon fontos. Ugyan a mozgás sokat segít abban, hogy napközben ne fagyjanak el a kutya végtagjai, de a pihenési lehetőségét a kint élő állatoknak is megfelelően meg kell oldani.

Ugyancsak érdemes jobban táplálni a kint feladatot teljesítő vagy csak kertben tartott ebeket. Ne feledjük, hogy a jó kondícióban levő állat esetén, a bőr alatti kötőszövet zsírtartalma nemcsak energiaforrás, de jó hőszigetelő is. Nem elég hogy reggel oda rakunk elé egy kis langyos vizet, muszáj többször ellenőrizni, hiszen a mostani körülmények között percek alatt befagy. Érdemes zárt helyen etetni-itatni őket ezekben a napokban.

Csak az úgynevezett tél tűrő ebek bírják jobban például egyes pásztorkutyák vagy a közismert szánhúzókutyák a szibériai huskyk.