A fehérvári Unicomp Kft. legújabb fejlesztésével, az AgroSense Trap távcsapdával jelentős szakmai díjat zsebelt be, ugyanis elhozta a nemzetközi hírű XXIV. FarmerExpo Debrecen 2015 kiállítás termékdíját növényvédelem, gépek, technológiák kategóriában.

Az AgroSense rendszer megoldást nyújt az intenzív növénytermesztés kihívásaira. Egy rendszerben kezelve a mezőgazdasági területről gyűjtött környezeti paramétereket, a károsító szervezetek (kórokozók, kártevő állatok) aktivitásának nyomon követését, a talaj és a művelés paramétereit és a meteorológiai előrejelzéseket. A fejlesztés során a cél egy olyan döntés-támogató rendszer kialakítása volt, mely jól értelmezhető információt nyújt a gazdálkodóknak, hogy a öntözési, növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási, vagy melegház üzemeltetési feladataikat a lehető legjobban tudják elvégezni, akár ültetvényes, akár szántóföldi kultúrával dolgoznak. Így segítve a gazdálkodókat abban, hogy felelősen tudjanak döntést hozni a beavatkozásokról, ezzel csökkentve a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét a környezet terhelését, illetve költségeiket.AgroSense

Az adatgyűjtő rendszerbe illeszkedő, azt kiegészítő legújabb fejlesztésük a debreceni kiállításon díjazott AgroSense-Trap feromonos távcsapda, mely elsősorban ültetvényes kultúrákban (gyümölcstermesztés) segít a feromonnal csapdázható növényi rovarkártevők elleni védekezés optimalizálásában. A távcsapda napi rendszerességgel fényképeket készít a feromonos ragacslap által befogott rovarokról. Az elkészült képet feldolgozza, kiértékeli és tárolja. Illetve a kiértékelés során előállított napi fogási értéket és a mért léghőmérsékleti adatokat az AgroSense hálózaton keresztül egy központi bázisállomásnak továbbítja. A szerveren a fogási adatokból a rajzás detektálható, illetve a Corvinus Egyetem, Rovartan Tanszéke által elkészített hőösszeg számítással a kikelő lárvák elleni permetezés időzíthető vagy akár el is hagyható. A távcsapda így jelentős mértékben támogatja a növényi rovarkártevők elleni védekezést, mert lehetőséget teremt a beavatkozás legoptimálisabb időpontban való végrehajtására, ezzel növeli a beavatkozások hatékonyságát és jelentős mértékben csökkenti a védekezés költségeit.

A székesfehérvári vállalkozás legutóbb áprilisban nyert jelentős díjat, a TiJöttök! Innovációs Projektversenyen Agrár- és Élelmiszeripari kategóriában I. helyezést ért el. Ennek kapcsán járt a cégvezetés és egy fejlesztő kolléga Dániában, ahol részt vetteké egy Start-Up tanácsadáson, melyet az Agro Business Park szakértői tartottak. A háromnapos megbeszélés sorozaton egyrészt feltérképezték az AgroSense rendszer üzleti modelljét, másrészt megvizsgálták a dán piacra lépés lehetőségét és lépéseit.
A cég termékeivel a nemzetközi piacon már eddig is jelentős sikereket ért el, legközelebb október végén Kijevben vesznek részt egy nemzetközi mezőgazdasági kiállításon, amelytől további értékes piaci lehetőségeket remélnek a kelet-európai régióban.

Az AgroSense által elnyert díjak:
XXIV. FarmerExpo, Debrecen, 2015.
Termékdíj, Növényvédelem, gépek, technológiák kategória, I. helyezés

TiJöttök! Innovációs Projekt Verseny, Budapest, 2015.
Agrár és Élelmiszeripari kategória, I. helyezés

AGROmashEXPO, Budapest, 2015.
Hazai Termékfejlesztési Prémium Oklevél

XXI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Hódmezővásárhely, 2014.
Magyar Növénytermesztésért Termékdíj, Technika-Technológia kategória, I. helyezés