Tavaly bőséges volt a hazai meggytermés, a felvásárlók ezzel indokolták az akkori alacsony átvételi árat. A 2014-es meggyszezon a korán érő fajtáknál kilogrammonként 80-110 forint közötti a felvásárlási árról indult, ami folyamatosan csökkent, míg végül 50-55ft/kg-os áron állt meg. Az előző évben 15-20 ezer tonna meggynek volt nehéz piacot találni, ami főként a kevés fát gondozó, előzetes szerződéssel nem rendelkező kistermelők számára okozott értékesítési problémát.

Habár idén a termés várhatóan 20-30%-kal kevesebb lesz, a konzervgyárak mégis 60-70 forintos kilónkénti áron vennék át a gyümölcsöt. A termelők nem fogadták el, hogy az árbevétel alacsonyabbról indulna, ezért összefogtak és egy szándéknyilatkozatot juttattak el a három legnagyobb hazai feldolgozónak (Parmen Konzervipari Zrt., Gloster Kft., Szatmári Konzervgyár Kft.), miszerint mindaddig, amíg a gazdáknak megfelelő ajánlatot nem adnak, a feldolgozóiparnak nem szállítanak meggyet. Vagyis áll a betakarítás, ami a jelenlegi helyzetben a gazdáknak napi szintű veszteséget jelent. Az érdi bőtermő esetében tömegveszteséget.meggy

Hiába indult be a meggyszezon, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében némák maradtak a gyümölcsszedő gépek.

80 hektáron gazdálkodunk meggyel, az árbevételünk jelentős részét ez teszi ki. Tavaly hektáronként 300 ezer forintos veszteségünk volt. Az idei évvel együtt olyan veszteséget vagyunk kénytelenek elkönyvelni, ami a jövő évi finanszírozást teszi kérdésessé – mondta Kozma Mihály, meggytermesztő.

A meggy önköltségi ára átlagban 100 forint körül van. Vannak olyan munkák, amelyeket a betakarítás elmaradása esetén is el kell végezni, ilyen a metszés és a gyomtalanítás. Permetezni évente 8-10 alkalommal kell rovarölő és gombaölő szerekkel, lomb­trágyával.

A meggytermesztők és a konzervgyár képviselői ma délután tárgyalnak Hajdúdorogon – tájékoztatta az Agroinform.hu-t Májer Géza, helyi gazda. Bódi Mihály, az Alföld 2003 Kft. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy nagy érdeklődéssel várják a mai egyeztetést, kíváncsian várják, hogy három legnagyobb hazai feldolgozó hogyan értékelte át a jelenlegi helyzetet, hogyan tudta saját piaci lehetőségeit javítani.

A meggytermesztők által támogatott és irányított kezdeményezés célja, hogy megegyezzenek az idei felvásárlási árakról. Ragaszkodnak ahhoz, hogy önköltségi ár alatt nem takarítják be a meggyet. A szándéknyilatkozatot eljuttatták a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetnek (FruitVeB) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) is.

Érdekünk, hogy tanulmányozzuk a szándéknyilatkozatot és konszenzusra jussunk ezzel kapcsolatban – mondta dr. Szórádi Sándor, a Szatmári Konzervgyár Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Hajnal-Táj hétfői adásában.

Kerestük a Parmen Konzervipari Zrt. és a Gloster Kft. képviselőit, hogy miért várják el a magyar meggytermesztőktől, hogy önköltségi ár alatt értékesítsék a meggyet. Széll István, a Parmen Konzervipari Zrt. ügyvezető igazgatója ez ügyben nem kívánt nyilatkozni, a Gloster Kft.-től telefonos megkeresésünkre még nem érkezett válasz.

Szóljon hozzá a jelenlegi hazai meggypiaci helyzethez az Agroinform.hu kapcsolódó fórumában.