Az augusztus 12-ei olasz nagykövetség elé szervezett megmozdulást követően ismét tüntettek a magyar bortermelők. A Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége ezúttal Kiskőrös körzetében 4 helyszínen tartott az illetékes hatóságok engedélyével forgalomlassító demonstrációt pénteken 8-tól 12 óráig. Akasztónál 30, a kiskőrösi és keceli szakaszon hozzávetőlegesen 70-70, az Izsák-Páhi szakaszon 80-90 gazda vett részt a békés tüntetésen.

Az utóbbi évek, fagy-, jégkárai miatt jelentősen visszaesett a térségbeli alapanyag-termelés. A kiesést olasz importborral helyettesítették, ami rendkívül alacsonyra nyomta a térségbeli felvásárlási árakat. A szőlőtermelők képviselője, Budavári László szerint az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel képtelenség valódi bort ilyen olcsón készíteni. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter még július 18-án rendelte el mintegy 50 ezer hektoliter, a gyanú szerint cukrozott, hamisított olasz bor zárolását.tüntetés

A tavalyihoz képest sokkal jobb minőségű a termés, aminek az árakban is meg kellene mutatkoznia.

Egy évvel ezelőtt ilyenkor a sok eső következtében rengeteg szőlő megrohadt, mely eredményeképp a Bianca kilóját 60 Ft-ért, a Cserszegiét 80 Ft körüli árért vették át. Úgy tűnik, hogy idén gyönyörű a termés és tökéletes a cukorfok, így a termelők nem hiába reméltek 2014-hez képest magasabb árakat. A korábbi évek negatív tapasztalatainak hatásaként azonban sok szőlősgazda még mindig attól fél, hogy nem tudja eladni a gyümölcsét, ezért az előzetes felvásárlói szerződések jelentős része – melyek teljesítéséért a gazda saját vagyonával felel – ár nélkül köttetett. Így viszont lehetetlen nyomást gyakorolni a borászatokra.

tüntetés

fotók: Budavári László

Jobb helyzetben vannak azok, akik késői érésű szőlőt termesztenek – mondta az Agroinform.hu-nak a 40 hektáron gazdálkodó kiskőrösi Bükkhegyi András, aki szerint még 2-3 hétig kellene valahogy kibírni, addig a lehetőségekhez képest öntözni és permetezni, utána pedig keményen alkudozni.

Már tavaly is lehetett látni, hogy nem erősödtek meg eléggé a vesszők, vagyis az idei év eleve 20-30%-os veszteséggel indult. A vadkerti térségben a termés 30-40%-át elverte a jég, Kiskőrösnél nagyjából a felét. A szezon elején sok borászat behirdette, hogy növelték kapacitásukat, bővítették tartályaik számát, így azok, akik kivárnak, vélhetően a szőlő kilójáért megkaphatják akár az önköltségi árat is, ami továbbra is nyereség nélküli munkát jelent.