Fergeteges sikerrel indult a 2014-es mezőgazdasági év a január végi AGROmasExpo és AgrárgépShow rendezvénnyel a budapesti Hungexpo vásárcsarnokban.

A fotóra kattintva elolvashatják cikkünket a 2014-es kiállítás legszebb gépeiről - és a legszebb hosztesz lányokról.

Megérkeztek hazánkba a 4 HENGERES 110-130 LE-s vadonatúj Massey Ferguson "ötezerhatosok" is! A gépeket először az AGROmashExpo területén tekinthették meg az érdeklődők.

A fotó a traktorcsalád első bemutatóján készült az EIMA kiállításon

A tavaszi legnagyobb mezőgazdasági kiállítás minden évben a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok programsorozata. Az állattenyésztési szakkiállítás gépes részlege is évről-évre bővül.

2014-ben a KITE Zrt. új tulajdonosi átrendeződésétől volt hangos az agrár-sajtó. Az év egyik legnagyobb KITE rendezvénye, a Hódmezővásárhelyi KITE Napok új vezetőséggel -és a megszokott magas színvonalon várta a látogatókat.

2014 április 9-én megnyílt a lehetőség a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 26 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtására.

Az IKR Zrt. felbomlását követően az AGROTEC Magyarország Kft. vette át a New Holland gépek forgalmazását Magyarországon.

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához nyújtott támogatásra idén május 1. és 15. között lehetett benyújtani a kérelmeket.

Korán kezdődött idén az aratás - a szép termés-kilátásokat azonban óriási rágcsáló kártétel törte le. Az évtizedek óta nem tapasztalt pocokinvázió a déli megyékben jelentős károkat okozott a gabonában. A rágcsálók kártétele leginkább Békés és Csongrád megyét sújtotta.

A nyári munkákat olvasóink beküldött fényképeivel örökítettük meg. Fotós beszámolóinkat télen is élvezet nézegetni:

Nyári munkák - naná, hogy MTZ-vel!

Aratás 2014 - Olvasóink képei az aktuális mezőgazdasági munkákról

Több veterán traktoros felvonuláson és az Agroinform kupáért ringbe szálló traktorversenyen is részt vett az szerkesztőségünk csapata a nyáron. A rendezvényekről hangulatos videókat forgattunk.

Július első napjaiban bemutatták az új Fendt 1050 traktort! A gyönyörű gépről készült első hivatalos fotókat IDE KATTINTVA nézhetik meg.

A nyár derekán olvashattuk a hírt, miszerint Nyolcvan új John Deere traktort szerez be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A sárga traktorok rövidesen elkezdték a munkát a magyar utakon.

A júliusi mezőgazdasági munkacsúcsban még több teher nehezedett a gazdálkodók vállára: Világossá vált, hogy jelentős változás előtt áll a hazai mezőgazdaság támogatás-politikája. Bevezetésre kerül 2015-től számos új elem, mint például a zöldítésért járó rész, vagy a „degresszió", ami támogatások csökkentését jelenti - ráadásul ez utóbbi kötelező feladat. Részletes cikkünket ITT olvashatják.

Az Agroinform.hu mezőgazdasági portál 2014 nyarán sorsolta ki hazai viszonylatban, minden idők legnagyobb értékű mezőgazdasági gép nyereményét, egy Kubota B2420 prémium kategóriás kistraktort. Az ünnepi átadást ITT örökítettük meg.

Augusztus 20-ára, Magyarország nemzeti ünnepére esett az új John Deere 9 RX traktor prototípusának bemutatója, amelyről hazánkban először az Agroinform.hu portálon olvashattak a gazdák. Nézzék meg ITT a tudósítást.

undefined

Idén sem telt el a nyár A Nagy Talajművelő Show nélkül! Lemken, Kverneland, Vogel-Noot gépek dolgoztak a Case IH erőgépek mögött.

A nyári mezőgazdasági kiállítások sorát hagyományosan a Debreceni Farmer Expo zárta. A színes kínálat között díjazott Gaspardo vetőgéppel - és magyar fejlesztésű GPS sorvezetővel is megismerkedhettek a látogatók a Zetor-Vas standon.

Szeptember első hetében tartotta meg a Valkon, Bayer, KWS közös, csökkentett menetszámú repce technológiai bemutatóját. Sok szempontból hasznos rendezvénykörutat kísérhettünk szemmel - sőt megtudtuk, hogy - a Challenger után

- 2014-től már a Hagie önjáró hidas permetezők is a Valkon Kft. palettáját színesítik.

Extrém csapadékos időjárás kíséretébenundefined

- töretlen lelkesedés és látogató kedv mellett - vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapok gépbemutató sorozata. Az AGROTEC Magyarország Kft. első alkalommal mutatkozott be a hazai közönség előtt - a nagy népszerűségnek örvendő széles New Holland termékpaletta képviseleteként.

Az év egyik legjobb hangulatú rendezvényére kaptunk meghívást az Invest Kft. rendezésében, Gudmon Show címmel. Case IH traktorok és Pöttinger munkagépek dolgoztak a vidám gazdák előtt.

Rendkívüli csapadékos esztendőt tudhatunk magunk mögött a 2014-es gazdasági évvel. Eső után arattunk, szántottunk, vetettünk idén. Együtt sírtunk és nevettünk olvasóinkkal a beküldött elakadásokat megörökítő fotókat nézegetve. Lássuk újra a süllyedéseket traktorral, pótkocsival, kombájnnal!

Az idei év legolvasottabb Agroinform cikke is ebből a témából került ki:  Az idei ősz legdurvább mezőgazdasági elakadásai.

Október elején, nagyszabású szántóföldi bemutatón debütált a Kubota új, M7-es szériája Párizsban. A márka kizárólagos magyar forgalmazója, a Két Kata Kft. mellett egyedüli magyar tudósítóként az Agroinform.hu is ott volt, hogy bemutathassa az új, 130-170 lóerős traktorok legfontosabb jellemzőit.

undefined

2014 októberében újabb márkával gyarapodott hazai mezőgép kínálat: Kiskörén adták át az első Mazzotti önjáró permetezőt. Az olasz vállalatot a jövőben az Agro-Tipp Kft. képviseli hazánkban.

Október hónap utolsó napjaiban jelent meg a Farming Simulator 15. A világszerte kedvelt játék legújabb változatát ITT mutattuk be.

Páratlan élménnyel indult a november, az érdeklődő gazdák Lamborghini tesztvezetésen vehettek részt. Az országjáró turné utolsó állomásán, Gyöngyösön készítettük fotós beszámolónkat.

Mindeközben - november elejétől - már javában elkezdődtek a területalapú támogatások és a különleges tejtámogatások kifizetései. Tudjuk, hogy SAPS 2020-ig biztosan lesz, de sok minden megváltozik majd jövő évtől. Íme a fontosabb részletek.

November 12-én hirdették ki a 2015-ös Év Traktora címet. A győztes gép a CASE IH Magnum 380 CVX lett. Az eredményt Bolognában, az EIMA kiállításon adták közzé.undefined

Ugyanezen a napon mutatták be a nagyközönség számára a Valtra T széria legújabb, negyedik generációs traktorjait Hünersdorffban. Az első videót a gépről ITT nézhetik meg.

undefined

Az 2015 Év Traktora győztes gép kihirdetésével vette kezdetét a világ egyik legjelentősebb gépkiállítása, a két évente megrendezésre kerülő EIMA, Bolognában. Az EIMA kiállításra az Agroinform.hu csapata is kilátogatott és több cikkben is beszámolt az újdonságokról.

A hannoveri EuroTier állattenyésztési kiállításon mutatkozott be - többek között - először a Fliegl új állatszállító pótkocsija. Az EuroTier kiállításról több napon át online tudósítottunk, cikkeinket IDE KATTINTVA olvashatják.

Az Axiál Kft. Fendt fotó- és videópályázatot hirdetett 2014-ben. A pályázat egyik győztese, Simon Péter élménybeszámolót írt a nyeremény útról: A Fendt gyárlátogatásról ITT olvashatnak.

Ahogy közeledik a 2015-ös, - a KAP első "éles"  - éve, egyre több támogatási adat válik biztossá, illetve kap nyilvánosságot. December első napjaiban a termeléshez kötött támogatások feltételeiről adtunk számot. A fontos információkat IDE KATTINTVA találja.

A ZÖLDÍTÉS IS ÉLETBE LÉP HAMAROSAN: Az Agroinform.hu összegyűjtötte az összes részletet a 2015-től életbe lépő kötelező zöldítéssel kapcsolatosan. A cikk azért is fontos, mert akik nem tartják be a szabályokat, szankciókra számíthatnak.

A korábbi évek gyakorlatában soha nem tapasztalt fordulat következett be a fiatal gazda támogatásra vonatkozóan: Az Irányító Hatóság leszállította a 2014. évi fiatal gazda támogatás ponthatárát.

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet módosítását a folyamatban levő eljárásokban, a jogorvoslati eljárásokban, valamint a peres eljárásokban is alkalmazni kell. A minimum pontszám 90 pontban került meghatározásra. BŐVEBBEN ITT OLVASHATJÁK A KÖZLEMÉNYT

A Fiatal gazda pályázati fordulattal egy időben, december 15-én, - a kiírás első hetében - kimerült a borászati gépek beszerzésére kiírt pályázat kerete.

Negyven éve ilyenkor- decemberben - legenda született... A legenda neve nem más, mint Rába-Steiger. A kultikus traktor gyártása régen befejeződött már, azonban a márka szeretete a gazdák körében mégis reneszánszát éli. A 40 éves Rába-Steiger márka tiszteletére írt cikkünket ITT OLVASHATJÁK.
undefined

Bízunk benne, hogy 2015-ben is percről-percre végigkísérhetjük a magyar gazdákat munkájukban és szabadidejükben egyaránt.

Minden termelőnek erőben, egészségben, kitartásban, boldogságban, kedvező időjárásban és szép termésben bővelkedő új esztendőt kívánunk!

Agroinform.hu szerkesztőség