A szélsőséges vízháztartási viszonyokat öntözéssel, mesterséges vízpótlással egyenlíthetjük ki, így növelhető a termésbiztonság, a tápanyagok feltáródása és az agrotechnikai beavatkozások hatása, illetve azok energiaigényének csökkentése.

Szántóföldön és kertészetekben egyszerűen használható megoldás a csévélődobos öntözőberendezés. A KITE Zrt. által forgalmazott kisebb teljesítményű gépek 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek 60 hektáros területet is képesek lefedni. Az öntöződobok nagy előnye a kiváló ár-érték arány (hektáronkénti bekerülési értékük alacsony), a mobilitás, a megbízhatóság és az egyszerű használat. Az sem elhanyagolható tény, hogy kínálatunkban változatos méretekben, 82 mm-125 mm-ig terjedő átmérővel és akár 600 m csőhosszal is elérhetők. Szervizigényük minimális az egyszerű konstrukcióból adódóan. Mobilitásuknak köszönhetően könnyen szállíthatók, így az öntözési idényen kívül akár a telephelyen is tárolhatók.

kite

A gépek, a könnyebb kezelés és a vízkijuttatás pontosabbá tétele érdekében, egyszerűen programozhatók, elektronikus öntözővezérlővel is szerelhetők, mellyel beállítható a csévélési sebesség. Lehetőségünk van egy behúzáson belül eltérő sebességek megadására, vagy elő- és utóöntözés beállítására is. A kijelzőről a felcsévéletlen cső hossza és az öntözés várható befejezési ideje is könnyedén leolvasható, és sok más funkciót is itt tudunk programozni.

Egyes típusok GSM kapcsolattal is rendelkezhetnek, melynek segítségével akár okostelefonról is ellenőrizhető az aktuális csévélési sebesség, a felcsévélt csőhossz és az öntözés végének várható időpontja. Kérésre SMS értesítést is küld a rendszer csévélési hiba vagy az öntözés leállása esetén.

Speciális opcióként beépített hidraulikus kisegítő rendszerek is rendelkezésünkre állnak, mint a hidraulikus első- és hátsó letalpalás, a dobforgatás vagy a vízágyús kocsi beemelés, mely konzol használata esetén szükséges elsősorban.

kite

A konzolok kiváló cseppképzésének köszönhetően csökken a cseppméret, mely kíméli a növényeket és így megelőzhető a talajerózió. A konzolok képesek alacsonyabb nyomással is (1,5 bar) dolgozni, ami jelentős energia-megtakarítást jelent. Az öntözött sávszélesség elérheti akár a 60 métert is. Kiváló eszköz lehet kelesztő öntözéshez, illetve alacsonyabb kertészeti kultúrák kíméletes vízpótló öntözésére.

További opcióként napelemes elektromos ellátás, kíméletes öntözésleállító szelep és a hígtrágya-kijuttatáshoz szükséges egység is rendelhető, melyek használatával megnövelhető az öntözés hatékonysága, továbbá csökkenthető a munkaerőigény és az áttelepüléshez szükséges idő.

Az általunk forgalmazott kiváló ár-érték arányú Irriland öntözőgépek gyártója nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlesztésre, melynek köszönhetően a piac egyik vezető szereplője. A legújabb tervezési és gyártási megoldások alkalmazásának, az e téren szerzett tapasztalatoknak köszönhetően egy energiatakarékos turbinával rendelkező automata öntözőberendezés család született meg, melyek képesek már néhány bar nyomásról is működni. Mindez nagy hatékonyságot és gazdaságos üzemelést tesz lehetővé.

kite

A prémium minőségű HÜDIG öntözőrendszereknél felhasznált anyagok és az alkalmazott technológia Európa vezető gyártói közé emeli ezt a gépet.

Az innovatív munka eredményeképpen született meg többek között a változó falvastagságú PE-cső, különösen a hosszabb doboknál előnyös a nagyobb falvastagság a cső első harmadában. A stabilitás érdekében állítható nyomtávú, akár tandem tengellyel szerelt alvázat alkalmaznak a nagyobb gépeken. A kihúzáshoz szükséges vonóerőt közel 30%-kal csökkenteni képes az aszimmetrikus vízágyús kocsi, mely a csövet a keréknyomban tartja, így csökkentve a súrlódási ellenállást.

Napjainkban alapvető követelmény egy öntözőberendezéssel szemben az állandó öntözési intenzitás képessége, az egyszerű kezelhetőség mellett. A behúzási sebességérzékelése egy alumínium lemez segítségével történik, így a megcsúszás a konkurens gépekkel ellentétben kizárható.

kite

A minőség iránti folyamatos elkötelezettséget bizonyítja, hogy egyes HÜDIG öntöződobok több mint 40 éve megbízhatóan működnek. Az öntöződobok tűzihorganyzott és felületkezelt szerkezeteinek köszönhetően teljes védelmet kaptak az időjárás viszontagságaival szemben.

A terület adottságai és a vízforrás alapvetően meghatározzák a rendszer specifikációját. A megfelelő vízhozam és nyomás elérése érdekében alkalmazhatunk diesel szivattyús aggregátokat, traktormeghajtású TLT szivattyúkat, vagy, ha a feltételek adottak, elektromos szivattyúkat is.

A KITE Zrt. palettáján Rovatti márkájú TLT szivattyúk, Grundfos és KSB elektromos szivattyúk, illetve John Deere, Iveco diesel motorokkal meghajtott Rovatti és Caprari szivattyúk találhatók.kite

MPI 350 motorvédelem a vezérlőpanelen automatikus leállító funkcióval rendelkezik alacsony olajnyomás, magas motorhőmérséklet, alacsony öntözési nyomás, alacsony üzemanyagszint és generátor hibajelzés esetén.

A KITE Zrt. teljes körű szolgáltatást nyújt, mely magában foglalja a specifikációk készítését, a finanszírozást, a beüzemelést és a teljes körű szervizszolgáltatást.

Balogh József
termékmenedzser
KITE Zrt.

Tovább információkért kattintson IDE és látogassa meg a KITE Zrt. weboldalát!