A morvaországi Brno-ban Zbrojovka Vasöntöde működött már 1864 óta. A második világháború alatt repülőgép motor- és alkatrészgyárrá alakult át. Közvetlenül a háború megszűnése után a Zbrojovka öntödegyár mérnökei nagyfokú fejlesztésbe fogtak, a gyártóüzemet átalakították traktorgyártóvá és megalkották az első traktor prototípusát. Ekkor a vezetőség elhatározta, hogy nevet adnak a traktornak.

A név első része a – ZET - Zbrojovka szóból a vége a TRAKTOR szóból – OR – tevődött össze és megszületett a Zetor márkanév.

  • 1946 augusztusában a csehszlovákiai Kereskedelmi Kamara bejegyezte védjegyként.
  • 2000-2002-ig sorozatos átalakuláson ment át a vállalat. Végül a szlovák HTC Holding szerezte meg a részvények többségét és lett tulajdonosa a cseh Zetor gyárnak.
  • 2002- bevezetésre került az első 6 hengeres Forterra traktor, amely teljesítménye 120 LE.
  • 2014-ig legyártásra került közel 1.500.000 db Zetor.
  • 2009- megszületett az első saját fejlesztésű 6 hengeres Zetor. A prototípus a MAXTERRA nevet kapta. A sorozatgyártás 2015-ben kezdődik meg.
  • Napjainkban 5 kontinens 46 országába kínálja termékeit a 68 éves Zetor gyár.

A jeles évforduló alkalmából a KC-Békés Kft Békésszentandráson ROAD Show keretén belül ünnepelte a Zetor traktort. Közel 120 fő Zetor-barát próbálta ki és osztotta meg a tapasztalatait. A rendezvényen a Lemken német és a Gaspardo Maschio olasz munkagépcsaláddal együtt láthatták az érdeklők munka közben a traktorokat.

  • Az egyik legfiatalabb traktortulajdonos a sarkadi Cseke István így jellemezte a 120 Le-ős traktorát: ”Fogyasztásban, rugalmasságban, strapabírásban vetekszik bármelyik típussal, ezt tapasztalom immár több mint 4 éve.”
  • A másik fiatalember, a békéssámsoni 19 éves Verók Imre fél éve használja a Major 80 Le-ős traktorát. Ő és a család versenyzik, hogy ki üljön bele a traktorba és vezesse.

Többek között ezek a tények is meggyőzték az érdeklődőket, hogy egy fiatalos, rugalmas, minimális fenntartású eszköz kerülhet a birtokukba vásárlás esetén, különösen akkor, ha az érdeklődők az év végéig tartó akciót kihasználják.