Hosszútávú együttműködési megállapodást kötött a John Deere céggel a Hantech. Ennek értelmében a világ legjelentősebb mezőgazdaságigép-gyártójának már idén is több száz bálázógép-részegységet szállít a csornai székhelyű magyar társaság, jövőre pedig még nagyobb megrendelések várhatók. A Hantech már eddig is több vezető mezőgazdaságigép-gyártó cégnek – így például a Kubotának és a Kuhnnak – szállított részegységeket, de a John Deere (hivatalos nevén Deere and Company) szerződéssel a világ mezőgazdaságigép-gyártóinak elitjébe került.

A Hantech, amely csornai és tamási gyáraiban közel 300 dolgozót foglalkoztat, a megnövekedett gyártási igények kielégítése érdekében bővítette szakképzési bázisát is. A csornai szakiskolában jelenleg már 80 szakmunkást képeznek – ezzel az Audi után a Hantech lett Győr-Moson-Sopron megye második legjelentősebb szakképzési központja. A tanulólétszám idei növekedése eléri a 15 százalékot! A Hantech szakiskolájában a lakatos és forgácsoló szakma mellett érettségi bizonyítványt is kapnak a tanulók. Zelenka Pál, a Hantech többségi tulajdonosa ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a csornai iskolában hamarosan beindítják a technikusi képzést is.

John Deere

fotó: deere.com

A Hantech a magyar gépgyártás egyik legjelentősebb exportját bonyolítja minden évben. A 2014-es üzleti évben elért közel 4 milliárd forintos árbevétel 85 százaléka a kivitelből származik. Az amerikai partner Deere and Company Oroszországtól Brazíliáig rendelkezik gyártó- és összeszerelő üzemekkel. A cég a 2012-es üzleti évben „állította fel” eddigi rekordját: 36 milliárd dolláros árbevétel mellett 3,1 milliárd dollár profitot könyvelhettek el. A Magyarországról szállított részegységeket az amerikai multi európai gyáraiba szállítják, majd innen a világ szinte minden országába eljutnak.