Általában nem sok aratási bemutatón van módjában a hazai gazdáknak részt venni, de még ezek között is ritka az olyan szakmailag színvonalas gyakorlati rendezvény, mint amilyet az Agro-Békés Kft. szervezett.  A bemutatónak - az általában az ilyen rendezvényeken megszokott "parasztvakítás" helyett – a kombájn tényleges üzemi jellemzőinek és működésének gyakorlatban történő prezentálása volt a célja.
Agro-Békés Kft.A vendégek a kombájn részletes bemutatása mellett egy kivetítőn munka közben folyamatosan figyelhették a betakarítógép aktuális üzemi értékeit. Jól követhető volt a  területteljesítmény, az ürítési teljesítmény, a munkasebesség, a motorterhelés és a fajlagos üzemanyag fogyasztás. Bár a bemutatón még a 230-as széria modelljét mutatták be a szervezők, de mint ahogy a bevezetőben is elmondták, az idén ezt felváltja a 240 sorozat azonos méretű, de nagyobb motorteljesítményű típusa.
Axial Flow bemutatóA 9240 kombájnokban az FPT Industrial által gyártott új Cursor 16 motorok dolgoznak. A neves Diesel magazin 2014-ben ezt a motort tüntette ki az „Év dízelmotorja” címmel. Az új Cursor 16 a nagy hatékonyságú szelektív katalitikus redukciót (rövidítve HI-eSCR) alkalmazza, amelyet a CNH Industrial saját fejlesztővállalata, az FPT Industrial gyártott és szabadalmaztatott. A motor mindenben megfelel a Stage IV/Tier 4 Final és Euro VI emissziós előírásoknak. Axial Flow bemutatóA 230-as sorozatnál több olyan megoldással is találkozhatunk, amelyek biztosítják a mindenkori maximális betakarítási teljesítményt nagy hozamú területeken is. A kombájn ferdefelhordójának hajtása is eltér a szalmarázó ládás gépeknél megszokott ékszíjas hajtástól. Itt a meghajtást közvetlenül a motortól kapja a ferdefelhordó egy  kardáncsuklós tengelyen keresztül, így robosztus építésű, egyenes vonalú hajtáslánc biztosítja a ferdefelhordó zökkenőmentes működését. Axial Flow Nincsenek ékszíjak, nincsenek láncok, és az ezekkel járó meghibásodás kockázata így ki van zárva. A motortól központosított direkt hajtáson, egy, a motor kenési körébe bekötött CVT hajtóművön érkezik a meghajtás, mely forgásirányváltást is biztosít, ha szükséges. Három fokozatot tudunk kiválasztani, mindegyik fokozat nagy nyomatékátvitelt biztosít a különböző betakarítási körülményekhez.
Axial Flow A ferdefelhordót speciális kőleválasztó hengerrel is felszerelték. Az axiál rotor ferdefelhordó felőli végén lévő etető lapátok lesöprik az anyagot a ferdefelhordóról és az etető kúp belső ívein gyorsan továbbítják a terményt a rotorkörmökhöz. Az új tervezésű ívek a hosszú, csúszós szalmát is megfelelően továbbítják a ferdefelhordóról a rotorhoz. Az axiális cséplőrotor 180 fokos kosár átfogási szöggel rendelkezik, az első két szekció a cséplési szakaszt, míg a hátsó két szekció a magleválasztási szakaszt valósítja meg. A cséplő-leválasztó szerkezet mellső szekciójához háromféle cséplőkosár alkalmazható.
Axial Flow A száraz kukorica, bab és napraforgó betakarításához a Large Wire kosár, a nedves kukorica betakarításhoz a Round Bar kosárváltozat alkalmazható, a Small Wire kosár pedig a gabonafélék és az aprómagvak csépléséhez ajánlott. A hátsó, leválasztásért felelős szekciókhoz is alkalmazástól és növényféleségtől függően többféle kosártípust kínálnak. A Slotted Concave kosár a hüvelyeseknél, fűfélék betakarításánál javasolt, illetve abban az esetben, ha a gabonabetakarításkor a szalma további felhasználása megköveteli a kíméletes magleválasztást. A Closed Concave kosár a fűfélék és a napraforgó betakarításakor alkalmazzuk, míg a Large Skip Wire kosarat a gabonafélék, aprómagvak, szója, illetve kukorica betakarításánál használjuk.Axial Flow  fülkeA betakarítógép vezetőfülkéje még kényelmesebb és ergonomikusabb lett.  Az új kabin továbbfejlesztett multifunkciós kezelőegységgel rendelkezik, mellyel minden funkció egy gombnyomással elérhető. A kezelőegység jobb oldali ergonomikus kezelőegységet tartalmaz és oldalsó sínt, mely lehetővé teszi a kijelző, pohártartó és írószertartó helyzetének állítását. Olyan kényelmi funkciók növelik a fülke kényelmét, mint a Bluetooth rádió, kényelmes ülés, hordozható elektromos hűtőtáska, megnövelt lábtér.
Axial Flow bemutatóMinden modell rendelkezik AFS 700 kijelzővel, mellyel nyomon következő a munka és a gép állapota. Ha a betakarítási munka éjszakába nyúló, összesen 8 lámpa segíti a még jobb láthatóságot. A rendezvényen is ennek a  kijelzőnek az információit követhették nyomon folyamatosan a kivetítőn a vendégek. A bemutató során a kombájn után a szalma kiváló minőségben, betakarítása, bálázásra és almozásra optimális állapotban maradt vissza. A gép után két szögletes nagybálázó be is bálázta, így a vendégek meggyőződhettek saját szemükkel, hogy az Axial Flow kombájn nem töri a szalmát.
Axial Flow bemutatóSajnos sok tévhit kering arról, hogy ezek után a kombájnok után a cséplőszerkezet munkája miatt a szalma összezúzva marad vissza és nem betakarítható. A bemutató jó alkalom volt ezen kételyek eloszlatására. A vetőmagminőségben betakarított gabonában a tört szem aránya gyakorlatilag nulla volt. A bemutatón óránkénti két hektáros területteljesítménnyel dolgozott a 9230-as, kb. 6 km/h-s munkasebesség mellett, 60-70 %-os motorterhelésnél, 10,7 méteres gabona-vágószerkezettel.

Az arató-cséplőgép szalma- és szármaradványanyag kezelési rendszerét is bemutatták, szecskázott vagy szecskázatlan szalma rendre rakásában vagy terítésében, pelyvával együtt vagy anélkül. Alkalmazás közben ismerkedhettek meg a vendégek a betakarítógép automata kormányzási rendszerével is. A szemveszteségről a bemutató meghívott vendégei a saját szemükkel győződhettek meg a kombájn után visszamaradt szalmarendek feltárását követően. Axial Flow bemutatóTöbb helyen 6, 8 és 10 km/h munkasebesség mellett is ellenőrizték a szemveszteséget, de gondos átvizsgálást követően is egy négyzetméter területet átböngészve is alig-alig találtak egy-egy elhullott búzaszemet. A többszöri ellenőrzést követően a szakembereket is meggyőzte a kombájn szinte alig érzékelhető szemvesztesége, amely még a munkasebesség fokozása esetén sem növekedett. Ezek a elismerésre okot adó, közvetlen gyakorlati tapasztalatok azt igazolják, hogy érdemes aratási bemutatóra hívni a gazdákat, hiszen egy ilyen komplex betakarítógépet csak így lehet szakmai szinten bemutatni.

A bemutatón készült további képeink ITT tekinthetők meg.