Az Odisys Bt. az áprilisban Bócsán megrendezett kertészeti gépbemutatójához hasonlóan Hevesen is bemutatta az ültetvényművelő erő- és munkagépeit. A felvonultatott munkagépek között néhányról már korábban az áprilisi bemutató beszámolójában olvashattak. Jelen tudósításunkban az újdonságnak számító munkagépeket mutatjuk be. A gyakorlati rendezvényen látható gépeket a cég képviseletében Hernek Gábor mutatta be az érdeklődőknek.
bemutató Idén januárban bővítették erőgép kínálatukat az indiai SOLIS traktorokkal. A gyártó több mint 50 modelljéből hat típust kínál az európai felhasználók számára, 20/26/50/60/70 LE teljesítményben. A gyakorlatban bemutatott Solis 20 ültetvényművelő traktorban egy 3 hengeres Mitsubishi dizelmotor szolgál erőforrásul, az erőátvitelről pedig egy 6/2 sebességfokozatot biztosító, mechanikus működésű sebességváltó gondoskodik.
bemutatóA SOLIS 75 4,085 literes 4 hengeres turbófeltöltéses, levegő visszahűtéses, 68 LE teljesítményű erőgép motorjától a nyomaték egy duplatárcsás tengelykapcsolón keresztül, a 12/12 fokozatot biztosító Carraro gyártmányú sebességváltón jut el a mellső és hátsó hajtott kerekekig, melyek közül a mellsőhíd ugyan csak a Carraro-tól származik. Második kategóriás hátsó függesztőszerkezete 2500 kg tömeg emelésére képes, 540 f/min fordulatszámú teljesítményleadó tengelyének kapcsolása pedig mechanikusan történik. A traktor HVAC vezetőfülkéjét a kényelemmel ötvözött egyszerű kezelhetőség és a letisztult megoldások jellemzik.traktor Az étkezési alma betakarítása időigényes és kényes művelet. Az egész éves munkánk gyümölcsével mondhatni kesztyűs kézzel kell bánni. Erre a feladatra fejlesztette ki a REVO itáliai székhelyű gépgyártó a Piuma Revolution gépcsaládját, melynek egyik tagja a rendezvényen, a gyakorlatban is bemutatkozott. A gép a tartályládák szállítására és alma/körte szüretelésére kialakított önjáró kocsi.

A szüretelőkocsi használatával rendkívüli módon meggyorsítható a betakarítás, kíméli a dolgozókat, mivel nem kell fel-le létrázni, a dolgozók kevésbé fáradnak el a műszak alatt, ezáltal a termelékenység egyenletesebb. Ha az ültetvény leadja, akkor akár 300 kg /fő/óra teljesítmény is elérhető. Emellett csökkenti a gyümölcs sérülésének esélyét, mivel kevesebbszer kell megfogni, pakolni azt. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a legtöbb esetben teljesítményre fizetett szedőbrigádok nem a legkíméletesebben bánnak a gyümölccsel, de a szedőkocsit alkalmazva a sérülések minimalizálhatóak.
bemutató A Piuma szüretelőkocsi szalagrendszere kíméletesebb, gyorsabb szüretelést tesz lehetővé, mivel egy végtelenített darabból áll, nincsenek benne meredek töréspontok. Ráadásul a kocsi használhatósága nem merül ki a szüreteléssel. Jól használható már tavasszal a metszési munkálatokkor is, igény esetén kompresszorral is felszerelhető, illetve az év során jelentkező ritkítási és jégháló manipulálási feladatokra is alkalmas. A gépen egyedülálló, szabadalmaztatott szállítószalag-rendszer található, mely a gyümölcs sima kezeléséért felel.
bemutató Üres konténerek szállítása is megoldható, nincs szükség külön szállítóeszközre. Az almagyűjtő erőforrása egy 25 LE teljesítményű 3 hengeres Yanmar dízelmotor. Egymástól független 4 kerékhajtás meghajtással rendelkezik a mellső és a hátsó tengelyen és  automata szintezővel is rendelhető a hegyvidéki területekre.

A rendezvényen készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.