A bemutatón megjelent vendégeket Osgyán László, az Agroázis Kft. ügyvezetője köszöntötte. A több mint 20 éves cég tavaly bővítette kínálatát az öntözés és vízgazdálkodás gépei mellett egyéb mezőgazdasági munkagépek forgalmazásával.
A gyakorlati bemutatón a gépeket Rajtik Mihály Észak-Kelet magyarországi területi képviselő ismertette. A bemutatkozást a hat soros MaterMacc MS8130 szemenkénti vetőgép nyitotta. Az olasz vetőgépnél a munkamélység határolása a vetőcsoroszlya mellett elhelyezett mélységállító kerékkel történik. A paralelogramma felfüggesztésű vetőkocsik sortávolsága, a szabadalmaztatott Easy-Set sortávolság állítórendszer segítségével egyszerűen, gyorsan, széles határok között állítható. A MagicSem pneumatikus vetőelemben a vetőtárcsa-csere szerszám nélkül végezhető, de a munkamélység, és a tömörítő kerekek szögállása, illetve pozíciója is egyszerűen állítható.

A 6 soros gép soronként 70 literes magtartállyal, illetve rozsdamentes mikrogranulátum- és műtrágyatartállyal van szerelve, utóbbit 850 literesre lehet növelni opcióban. A géphez 2-2 garnitúra kukorica- és napraforgó-vetőtárcsát szállítanak alapkivitelben. A műtrágya, a mikrogranulátum és a vetőmag kijuttatási mennyisége széles határok között szabályozható a hajtóművek állításával és a vetőtárcsák cseréjével. A vetésellenőrzést a MaterMacc által gyártott elektronika végzi, felszerelhető a vetőegység műanyag vagy rozsdamentes nyomókerékkel, magtakaróval vagy akár sortisztító csillagkerék garnitúrával is. A 1230 kg önsúlyú, hat soros szemenkénti vetőgép teljesítményigényét egy 80 LE-s erőgép is kielégíti.
A bemutató alkalmával a vendégek a vetőgép munkáját követve több sorban is feltárták a lezárt magárkot, és azt megvizsgálva elismeréssel szóltak az eszköz kiváló vetéspontosságáról. Egyetlen sorban se találtak kihagyást vagy kettős vetést, és a tőtávolság is mindig azonos volt.
Vetőgépet a MaterMacc cég Unica PVI sorközművelő kultivátora követte a gyakorlati bemutatkozásban. A hat soros 75 cm sortávú, soronként 5 kapával szerelt sorközkultivátor, 1000 literes rozsdamentes műtrágyatartállyal vonult fel a bemutatón. A gerendelyszerkezetre paralelogramma függesztéssel csatlakoznak a művelőkocsik, melyek munkamélységet külön fém mélységállító kerékkel lehet csavarorsó segítségével beállítani. Soronként kiiktathatók a növényápolásból a művelőkocsik. A 930 kg önsúlyú kultivátor osztott gerendelyének két szélső tagja hidraulikusan felhajtható, így szállítási szélessége alatta van a jelenleg hatályos 2,55 méteres mérethatárnak, szállítási helyzetben pedig egy rugós előfeszítésű zárszerkezettel rögzíthetjük a kocsikat.
Amikor munkahelyzetbe leeresztjük a gép két szélső tagját, egy reteszelő rendszer gondoskodik a gerendely stabilitásáról. A rozsdamentes műtrágyatartályból a tápanyag-adagolását talajkerékről, görgős lánc-áttétellel meghajtott adagoló rendszer végzi. A kiadagolt műtrágya mennyiségét a hajtásláncban lévő lánckerekek cseréjével, illetve az adagolóhenger központi állítókerekének beállításával szabályozhatjuk, a gyártó által mellékelt beállítási táblázat segítségével. A gyakorlatban felvonultatott gépek sorát a HARDI Ranger 2500 vontatott szántóföldi permetező zárta.

A Ranger permetező család alapkivitelben számos olyan megoldást kínál a felhasználók számára, melyek egyedülállóak a piacon. A permetező keretfelfüggesztésénél a lengéscsillapításról torziós rugók és hidraulikus teleszkópok gondoskodnak. A keretrendszer szakaszvezérlő motorjait a traktor elektromos rendszerének meghibásodása esetén manuálisan is lehet működtetni. A HARDI permetezőit saját gyártású szivattyúval látja el, melyek kenése olaj helyett zsírral történik, így az önfelszívó, saját magát légtelenítő szivattyú számára a tartós "szárazon futás" sem okoz problémát. A gyakorlati program zárását követően az állógép bemutatón Martin Kornél, a cég ügyvezető igazgatója ismertette a vendégekkel a kiállított MARANI és GIAMPI öntözőgépeket, aggregátokat. Az Agroázis Kft. bemutatóján készült képeket megtekintheti a Galériánkban, IDE kattintva.

Géppiaci ajánlatokat MaterMacc szemenkénti vetőgépekről IDE kattintva talál.
Ossza meg tapasztalatait a Hardi permetezőkről az Agroinform Fórumon.