gépkiállításTalajművelő és vetőgépek
Kverneland első helyen kiemelt Kultistrip sávos talajművelő gépe a jól elkülönített művelési zónáknak köszönhetően pontos, tiszta falú barázdát nyit egyetlen munkamenetben. Elől függesztett tartályból foszfor- vagy nitrogéntartalmú starterműtrágya, vagy akár hígtrágya is kijuttatható.

A gép 6 m széles gerendelyén 45 és 75 cm változtatható távolságban helyezhetők el a művelőkocsik. Az első 520 cm átmérőjű tárcsák jól nyitják a talajt és elvágják a hosszabb szármaradványokat is. A sorban következő „cápafogas” száreltávolítók kisöprik a növényi maradványokat a művelésre kerülő sávból.

talajművelő gépA szármaradványok eltávolítását követően akár 30 cm mélységig is lazítható a talaj. Az átmozgatott talaj hőmérséklete gyorsabban emelkedik, mint a nem művelt területé, azaz jobbak a csírázási feltételek, magasabb a terméshozam.

Väderstad Tempo precíziós szemenkénti vetőgépének magas munkasebesség mellett is páratlan pontosságát a szakmai zsűri dobogós helyezéssel ismerte el. Magadagolója a vibrációra és a lejtésszög megváltozására nem érzékeny, ezért képes a legszigorúbb elvárásoknak is megfelelni.

talajművelő gépA magot nyomott levegő továbbítja, 18 km/h haladási sebesség mellett másodpercenként 28 magot „kilőve”. A magokat a barázdában járó flexibilis nyomókerék állítja meg és nyomja a magárokba, így azok nem gurulhatnak el és a vetési mélység is mindig állandó marad.  

Permetezőgépek
Varidome S3 100 HiFlo védőernyős sávpermetező gépe méltán nyert a permetezőgépek kategóriájában. Sokéves kutatás-fejlesztés eredménye ez a gabonában is használható keskeny sortávolságú rendszer.

permetezőgépA 6,2 m széles, hidraulikusan behajtható vázon talajkerekek által vezetett kocsik tartják az innovatív védőernyőket. A fúvóka körüli kettős ernyőrendszer belső köténye megakadályozza azt, hogy a permetlé a külső borításra, majd onnan a védett növényzetre jusson. A külső ernyő a növényzetet tartja távol az éppen kezelt sávtól.  Egy gépen tizenegy kocsi van, mindegyiken három védőernyővel. Az egyes elemek permetezési sávszélessége 100 és 450 mm között változtatható.

A Househam magajáró permetezőket ezüstéremmel ismerték el! A bemutatókon egymás mellett szerepelt a szuperkönnyű, alig 6 t saját tömegű „induló” modell, a Spirit 3000 és a 6000 literes Merlin.
permetezőgépA „kis” Spirit standard szórókerete 24 m, de a későbbiekben 27 m munkaszélességű kerettel is kapható. Hidrosztatikus hajtását 140 LE teljesítményű CAT-motor szolgálja ki. A zászlóshajóként emlegetett Merlin 6000 szórókerete 36 méteres. 225 LE teljesítményű CAT-motorja és 300 liter befogadóképességű üzemanyagtartálya van. Különlegessége a rozsdamentes acélból készült permetlé-tartály.

Betakarító gépek
A New Holland Dual Stream kétszintes vágóasztala a felső síkban a hagyományos módon, rövid szárral vágja le a kalászokat, az alsó szint pengéi pedig a normál tarlómagasságban dolgoznak. A két szint között levő szárrészek a vágóasztal teljes szélességében elterítve visszamaradnak a gabonatarlón. betakarító gépAz utólag felszerelt Dual Stream az arató-cséplő gép áteresztőképességét akár 15%-kal is növelheti, ugyanilyen arányban csökkentve az üzemanyag-felhasználást. A második pengesor teljesítményigénye 3 LE, ami befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. A kétszintes rendszer legnagyobb haszonélvezői éppen az észak-európai gabonatermelők, köztük a britek lehetnek, hiszen náluk az alacsonyabb hőmérséklet és a nagyobb nedvességtartalom miatt szűkebb az agrotechnikai szempontból optimális betakarítási időszak. A „no-till” vagy „minimum-till” művelési mód kedvelői örülhetnek a tarlón kint maradó 15% többletet kitevő szerves anyagnak, nem szólva arról, hogy az erre a „szőnyegre” lehelyezett, kicsépelt szalma szárazabban, tisztábban bálázható fel.

A HOLMER Terra Dos T4 önjáró egymenetes cukorrépa-betakarító a második legjobb betakarítógép rangját szerezte meg. A mozgékony, 60 fokos alákormányzási szögű gépben egy 626 LE teljesítményű Mercedes-Benz diesel motor szolgál erőforrásul. A hat sort betakarító fejező és kiszedő elemek, valamint a rendkívül hatékony tisztítómű állítási lehetőségei sokrétűek.

cukorrépa-betakarítóAz első és a hátsó tengelyen levő kerekek a táblán eltolt nyomvonalon járhatnak. Ez a megoldás, valamint a lehető legnagyobb méretű Terra-gumiabroncsok – elől az 1,6 bar nyomású MICHELIN Ultra FLex IF 800/70 R38, hátul a 2,5 bar nyomású MICHELIN 1050/50 R32 – minimálisra csökkentik a taposási kárt és a talajtömörödést.

Traktorok
Valtra T4 traktorsorozatból a 2014. novemberi bevezetése óta nemrég gördült le az ezredik ilyen traktor a finn cég gyártósoráról. Minden T4 modell erőforrása a gazdaságos SCR rendszerű AGCO Power diesel motor, melyek közül a két kisebb típust 6,6 literes lökettérfogatú erőforrással, míg a nagyobbakat a hosszabb löketű 7,4 literes motorral szerelik.
traktorA 180-280 LE kategóriába tartozó traktorok olyan népszerű opciókkal szerelhetők fel, mint az első függesztő mű, az ISOBUS csatlakozó, légfékrendszer és motorblokk fűtés a nagy hidegben történő indítás elősegítésére. Négy felszereltségi szint választható: Direct, Versu, Active és HiTech.

Az Active modell Powershift sebességváltóval és mechanikusan vezérelt terhelés érzékelő hidraulikával kerül piacra. Az új Versu, Active és HiTech modelleknél a tengelykapcsoló pedált csak a motor indításakor kell használni, mivel a fékpedál az automataváltóként is funkcionál.

traktorA Kubota M7 sorozata most a kategóriában a dobogó második helyére került. A Kubota nagyot lépett előre: bemutatta a valaha gyártott legnagyobb japán traktorokat, a kor technikai szintjének mindenben megfelelő felszereltséggel.

A szigorú Tier4 előírásoknak eleget tevő 130, 150, illetve 170 LE teljesítményű motorokkal szerelt, M7.131, valamint M7.151 és M7.171 típusjelzést viselő traktoroknál nyoma sincs a Kubotára korábban jellemző puritánságnak. A hangszigetelt vezetőfülke legfeltűnőbb darabja a 12 hüvelykes érintőképernyős kijelző. A váltó 4 előre és 4 hátra – terhelés alatt kapcsolható – fokozattal, illetve 6 szinkronfokozattal, tehát összesen 24 sebességgel rendelkezik.

Magyar gépek brit köntösben

bálázóAz ír McHale bálázóinak egy részét az McHale Hungária Kft. gyártja Szolnokon. A szenázsbálák készítésére különösen alkalmas körbála-csomagoló sorozat három vontatott és három függesztett modellt tartalmaz. Ezek egyike, a Fusion 3 Plus 2014-ben már a Cereals betakarító gép kategóriájának nyertese volt. Idén a V660 hevederes körbálázót favorizálták: 70-170 cm bála átmérő, 1 perc /bála, hálós kötözés, automata vezérlés, bálakigurító, Drop Floor-eltömődés gátló rendszer.
permetezőgépAz angol Househam standján állították ki a Househam Kft. által Debrecenben gyártott világszínvonalú minőséget képviselő permetezőgépeket. 2000-2500-3000-4000 literes polietilén tartályokkal és 18-32 méter széles acél szórókeretekkel szerelt vontatott, valamint a 600-800-1000-1200 literes polietilén tartályokkal és 12-24 méter széles acél szórókeretekkel szerelt függesztett szántóföldi permetezőgépeiket itthon a Valkon Kft. forgalmazza.