A cég több mint 1,5 éve látja el a Kubota márka kizárólagos importőri teendőit Magyarországon, mostanra már több mint 100 traktort értékesítettek hazánkban 12-140 lóerőig. A 100-ik értékesített traktor egy 100 lóerős Kubota M9960 típus, mely a Heves megyei Gyöngyöspatán lelt gazdára 2015. augusztus 14-én. A traktort Szabóné Kata, a Két-Kata Kft. ügyvezetője adta át egy emléklap kíséretével. A „Szerencsés” 100-ik Kubota tulajdonosait kérdeztük, hogy miért erre a márkára esett a választás és milyen feladatokat fog ellátni az új gép.

Kubota

Dudoláné Szerencsés Mária és Szabóné Kata

Az 5 hektár csemege- és borszőlőből, valamint 4 hektár bodzából álló gyümölcsösben gazdálkodó családi vállalkozás igénye elsősorban a meglévő 80 lóerősnél nagyobb teljesítményű traktor volt. Több típus is szerepelt a listán, így az országot körbejárva szervizesektől, kereskedőktől, traktorosoktól tapasztalatokat gyűjtve végül a 100 lóerős Kubota M9960 típusra esett a család választása. Japán minőségről lévén szó, nem volt kérdés a megbízhatóság, melyet az új tulajdonosok már korábban személyautók terén is megtapasztaltak. „Ha meghallom, hogy Japán, akkor nekem az 5-ből 5-öt jelent. Megbízható” – hangzott el Dudoláné Szerencsés Máriától, a 100-ik Kubota tulajdonosától.

Olyan traktor kellett, amit, ha „beteszek sebességbe, akkor az menjen előre”, ne legyen túlbonyolítva, és minimális elektronikával rendelkezzen. A váltó összesen 36 előre- és 36 hátrameneti sebességfokozatot biztosít, kétfokozatú „hi-low” terhelés alatt kapcsolható nyomatékváltóval. A kormány alatt elhelyezkedő tisztán hidraulikus vezérlésű terhelés alatti irányváltó kar pedig könnyebbé és gyorsabbá teszi az irányváltást az előre- és hátramenet között, így gyorsan és egyszerűen kivitelezhetőek az ültetvényekben gyakori sorvégi fordulók. Nem elhanyagolható, hogy a motoron kívül máshol nem található elektronika a gépen.

KubotaA 100-ik traktor tulajdonosa és leendő kezelője.

Az új jövevény igazi mindenes feladatokat fog ellátni ezen a 9 hektáron. A szántóföldi munkáktól a permetezésig, csonkázásig, gyomirtásig, törzstisztításig mindent, ami egy gyümölcsösben előfordulhat. A munka legjava szállítási feladatokból fog állni, jellemzően bodza- és szőlőszüretkor, így a traktor beavatása is ebben az időszakban történik. Gyöngyöspata 10%-os emelkedőin nagy kihívást okoz a permetezés is, tekintve, ha egy 1600 literes permetezőről van szó. „Lejtőn nem probléma, de felfelé igényli a permetező a nagyobb teljesítményt, főleg, mikor beszívja a ventilátor a lombot, megakasztja a lapátot és lefullasztja a 80 lóerős kistraktort” – mondta Szerencsés Úr.

Az új traktor mellett nagyobb teljesítményű munkaeszközökre is beruháztak, így fontos, hogy a traktor a 100 lóerő mellett nagy saját tömeggel is rendelkezzen. A viszonylag nagy, 3700 kg-os tömeg és a 100 lóerő ellenére nem nevezhető méretesnek a Kubota M9960. Gyümölcsösről lévén szó, kiválasztásnál fontos volt a traktor szélessége és magassága is. A vállalkozásban a szőlőfajták és a bodza különböző sortávval vannak ültetve, így a 2 m széles traktorral nem lesz gond a manőverezés. Döntő volt egy szőlőfajtánál a szélesség mellett a magasság is. A traktor a maga 2,7 méterével a versenytársakhoz képest alacsonynak bizonyul ilyen tágas fülkével az új tulajdonos szerint. „Kipróbáláskor elsőre szokatlan volt a tágas fülke. Szellősebb, szélesebb, tágasabb„– nyilatkozott Szerencsés Úr. Az M szériájú traktorok ablaka lekerekített, hogy jobb kilátást és tágasabb érzetet adjon kezelője számára, illetve az ívelt felső szélvédő növeli a kilátást is. A próba után külön kiemelte leendő kezelője a légrugós ülést: „Apróságnak tűnik, de nem elhanyagolható az ülés, annak kialakítása; ha egész nap a traktorban dolgozom, ne fárasszon le”.

Viszonylag kompakt méretben 100 lóerős kategóriában nem igazán találni ennél megfelelőbb típust a magyar piacon, így a műszaki paramétereket is figyelembe véve egyelőre jó választásnak bizonyult a Kubota M9960. Első alkalommal hárman látogattak el a Két-Kata Kft. dányi telephelyére kipróbálni a traktort és egyöntetűen megállapították, hogy lényegesen könnyebb vele megfordulni a többi kipróbált géphez képest. A kúpkerekes elsőkerék-meghajtás biztosítja az M60 szériás traktorok jó manőverezhetőségét. Ez a konstrukció lehetővé teszi a traktor kis fordulási sugarát és a több mint 55°-os bekormányzási szöget, mely páratlan mozgékonyságot biztosít szűk helyeken is.

A Két-Kata Kft.-nél a traktort a műszaki háttér adja el, és ez ebben az esetben sem történt másként. A traktor kiválasztása előtt Szerencsésék először a helyi illetőségű szervizessel kerültek kapcsolatba, aki részletesen elmondta a Kubota ismérveit. Megerősítést nyert, miszerint a Kuboták gondmentes igáslovak; megbízhatóak, egyszerűen kezelhetőek és a kötelező szervizeken kívül az elmúlt 2 évben még nem voltak konstrukciós problémából adódó meghibásodások. Ezt a megbízhatóságot a gyártó is fenntartja, melyre biztosíték a 3 év vagy 3000 üzemóra gyári garancia.

Kubota

A Kubota M9960 átadása

Kattintson IDE és tudjon meg többet a Kubota traktorokról!

Fotók és cikk: Spiller Katalin, Két-Kata Kft.