A KITE Zrt. 2015. május 7-ére invitálta partnereit a tolnai dombságba, a Tevel község melletti dombos területre, a víz okozta pusztítás elleni védekezés bemutatására. Az erózió elleni védekezést elősegítő talajvédelmi technológiákat prezentálták az általuk kínált gépkapcsolatok és a precíziós gazdálkodási megoldások bemutatásával.kite

A szántóföldi növénytermesztés során az erózió által veszélyeztetett területeken is törekedni kell a homogén növényállomány létrehozására és fenntartására, a költségek csökkentésére a környezet kímélése mellett.

kite

Ennek a folyamatnak az egyik alapvető feltétele a megfelelő szántóföldi körülmények kialakítása, ami magába foglalja a felszíni vízkezelést is, melynek elmulasztása jelentős termésveszteséggel járhat, és természetkárosító hatása sem hagyható figyelmen kívül. A talaj védelmére vonatkozó jogszabályok betartásához itthon is alkalmazható szántóföldi vízkezelési technológiák bevezetése szükséges.kite

Az erózió pusztításának különböző mértékben kitett területeken a bemutatott technológiák egyikével, vagy azok kombinációjával csökkenthető a vízerózió mértéke. A precíziós gazdálkodásban alkalmazott RTK pontosságú műholdas helymeghatározással és navigációval, valamint 3D-s alkalmazások használatával pedig teljes megoldást kínálnak az irányított felszíni vízelvezetésre és a rétegvonal gazdálkodás, valamint a hozzá kapcsolódó talajvédelmi technológiák megvalósítására. A gazdálkodás hatékonyságának fenntartására és növelésére pedig számos automatikus alkalmazás nyújt teljes megoldást az ilyen területeken történő növénytermesztéshez.

kite

Bellai Tamás, a KITE Zrt. fejlesztőmérnöke a vízerózió elleni védekezés módszereit és a rá épülő technológiákat mutatta be előadásában és a felvonultatott gépkapcsolatokkal. Prezentációjában hangsúlyozta a szármaradvány-gazdálkodás és bemutatta a hozzá tartozó talajművelési rendszereket, mellyel védhetjük talajainkat a káros környezeti hatásoktól. A tarlóba vetett talajtakaró növények szerepe is jelentős, melyek a betakarítás és a következő kultúrnövények vetése közt védik a talajfelszínt.

kite

A rétegvonal mentén telepített keskeny átjárható füvesített sávok lassítják a lefolyó víz sebességét, megóvva ezzel a talajt az eróziótól. Az olyan táblaszéleken (forgókon), ahol a lejtőn a felfelé és lefelé történő művelés hatására a talajveszteség meghaladja az elfogadható szintet, füvesített területszegélyeket kialakítása szükséges. Koncentrált vízáramlás kialakulásakor pedig (barázdás, árkos erózió) füvesített átjárható vízelvezető árkok kialakítása javasolt, melyek a víz eróziómentes lefolyását biztosítják. Nagyon fontos, hogy a lejtős területen a talajművelést, a vetést és az egyéb szántóföldi műveleteket a rétegvonalak mentén végezzük. A talajművelő és vetőgépek által kialakított rétegvonal menti barázdált felszín lassítja a lejtőről lefolyó víz sebességét, és így csökkenti annak talajromboló hatását is.
kite

A KITE kínálatából a John Deere 8360 RT gumihevederes traktorral kapcsolt John Deere 512 Disk Ripper tárcsás lazítót ajánlották a rétegvonalak mentén történő sorra illesztett mulcs alapműveléshez. Az elmunkálásra pedig a John Deere 7230R traktorból és Köckerling Allrounder 750 sekély művelő szántóföldi kultivátorból álló gépkapcsolatot mutatták be a közönségnek.
kite

Bemutatásra kerültek a John Deere precíziós technológia különböző alkalmazásai. A JD AutoTrac automata kormányzás alkalmazása az RTK jelpontossággal gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy ráfedés nélkül dolgozzunk a talajműveléstől a betakarításig, egyenes vagy akár görbe nyomvonalon is (pl.: rétegvonal mentén történő művelésnél). Ugyanakkor használható olyan különleges alkalmazásokra is, mint a felszíni vízkezelés (pl.: ároknyitás). Az elmentett AutoTrac nyomvonalak RTK korrekciós jel segítségével megismételhetők. Ezt a precíziós rendszert a John Deere 7215R traktorral és a hozzá kapcsolt Orthman 8315 tápanyag injektálóval prezentálták
kite

Az Active Implement Guidance, munkagépirányító rendszert is megismerhettük, amely akkor kap nagy szerepet, ha görbe nyomvonalon vagy domboldalon történő munkaműveletek (talajművelés, vetés) esetén az erőgép-munkagép kapcsolatból adódóan a munkagép elsodródhat a kívánt nyomvonalról, ami talajművelésnél túlzott ráfedést vagy kihagyást, vetés esetén pedig pontatlanul csatlakozó sort eredményezhet. A rendszer John Deere 8320R traktorral üzemeletetett John Deere 1775NT 12 soros szemenkénti vetőgépen mutatkozott be.
kiteAz AIG használata esetén az erőgép és a munkagép is azonos nyomvonalon halad, így kiválóan alkalmazható sávos műveléshez, szemenkénti vetéshez vagy akár növényápolási munkákhoz. Pozícionált tápanyagutánpótlásra a John Deere 7215R traktorból és hozzá kapcsolt Orthman 8315  injektálóból álló gépkapcsolatot mutatták be, mellyel biztonságosan megoldható a lejtős területeken illetve a rétegvonal mentén végzett precíz folyékony fejtrágyázás.
kite

A John Deere 4030R önjáró permetezőn mutatták be a Section Control szakaszvezérlést, mely lehetővé teszi a vető- és növényvédő gépek műhold alapú automatikus szakaszvezérlését, ezzel is csökkentve az inputanyag költségeket és a felesleges környezetterhelést, ami táblavégi forgóknál két, nem párhuzamos kontúr mentén történő műveléskor vagy járható belső táblarészeken (füvesített vízelvezető árkok, füvesített rétegvonal sávok) végzett műveleteknél különösen nagy jelentőséggel bír.

A bemutatón készült további képeinket IDE kattintva tekinthetik meg.