Profitban gondolkodunk. Technológiában gondolkodunk. Biztonságban gondolkodunk. Funkcióban gondolkodunk. Ezért mi Forgókapában gondolkodunk.

Képgalériáért KATTINTS IDE!

A növénytermesztés végső célja a profit. Rövid, közép és hosszútávon, ezért technológiában kell gondolkodni. Az egész folyamatot kell nézni, a megfelelő vetőmagtól az aratásig: mit ér egy lépésen nyert haszon, ha a következőn kétszeresét elbukjuk, hiába nyereséges egy év a következők kárára.

A profit biztonsága a termésveszteség, rossz esetben a termés megsemmisülés elkerülése. Ezért kell a megfelelő időben a megfelelő funkciójú eszközt használni. Úgy gondoljuk, ezek alapján megéri a forgókapát választani a különböző alkalmazási formáiban. Több technológiához is kiválóan illeszthető, mivel versenytársainál több funkciót tud és az azonos funkciókat is jobban teljesíti.



A forgókapa forgó kései nagy sebességgel lefelé mozognak, sűrűbben csapnak le, mint bármely kultivátor osztása. Ebből következik, hogy kiemelkedő a rögaprító képessége, kötött talajon, nagy sebességénél sem tép föl nagy rögöket.

A rotor majd teljes szélességében műveli a talajt, ezért jó az egyengető képessége.

A forgókapa totális gyomirtó! Ami elé kerül, abból már nem lesz többet növény. A sűrűn lecsapó kések összetörik a gyomokat, ellehetetlenítve a tápanyag ellátásukat. Kötött talajokon a kések elvágják a gyomok szárát, homokon egészben kihúzzák a növényeket. A felszínre kerülő gyökerekről az ütésektől leválik a talaj, így azok gyorsan elszáradnak, az alátakart levelek hamar elpusztulnak.



A forgó mozgása révén a rotorok öntisztulóak, nagyobb növénymaradvány kupacokat is rövid idő alatt kijátszanak maguk alól, így a folyamatos üzemelés biztos, nyugodtan alkalmazható mulcsos technológiákkal.



Az általánosságok után nézzük miért éri meg a három alkalmazási területén a forgókapát választani.

A forgókapás magágykészítő régóta megtalálható a piacon. Szántáselmunkálásra, tarlóápolásra és magágykészítésre használják elsősorban, kiváló rögaprító, gyomirtó, egyengető és alátakaró funkciói révén. Versenytársaihoz képest kevesebb munkamenetben képes magágyat készíteni, ezért jelentős üzemanyag és idő megtakarítás révén eredményez profit növekedést. A kopásálló kések és a kis karbantartás igény csökkenti a kiadásokat, az ideális magágyon robbanásszerűen, egyszerre kelő növények nagyobb termése pedig növeli a bevételeket. Az üzembiztos munkagéppel szélsőséges időjárási viszonyok közt is gyorsan elkészíthető a magágy, így időben el lehet vetni, elkerülve a nyári szárazságban a termés megsemmisülést.



Rohamosan terjedő alkalmazása a forgókapának a sorközművelő kultivátor változata. Minden technológiába illeszthető, gyomirtásra, tápanyag utánpótlásra, vízháztartás javításra. Megkockáztatható, hogy az egyetlen nagyüzemi gép a piacon, ami kötött talajon, mulcs technológiával is alkalmazható. Sorközművelésnél kiemelt szerepet kap a már taglalt brutális gyomirtó funkció, valamint hogy a rotor működéséből kifolyólag a kapásnövényhez legközelebb van annak gördülési pontja, így azt nem károsítja, nem dobálja, valószínűtlenül közel menve hozzá. A sűrűn lecsapó kések a kötött talajon apró szeleteket hasítanak le, apró morzsalékos struktúrát létrehozva, ellentétben a merevszárú kapák által felszakított hatalmas rögökkel. A nagy munkasebesség és a minimális karbantartás igény révén nagy területek megművelésére nyílik mód; az eltömődés mentes üzem miatt, sorontartó automatikával három műszakban is dolgozhat a gép. Profit szempontjából extra termést eredményez a tápanyagot és vizet elszívó gyomok eltávolítása, az extra tápanyag kijuttatása, a kipárolgás és vízveszteség csökkentése a cserepesedés megszűntetésével. A kiadásokat csökkenti a gép alacsony karbantartás igénye. Ahogy a régi szólás tartja, egy kapálás fél eső, és egy száraz nyáron nagyon nem mindegy, hogy a termés megsemmisül, mert pont az a fél eső hiányzott. Mivel nagy területek megművelhetőek vele, a rövid tenyészidejű hibridek tápanyag utánpótlása is jól kivitelezhető. A mechanikus gyomirtás révén csökkenthető a vegyszer dózis, elkerülve az annak túladagolásából származó növekedés lassulást, rossz esetben növényállomány veszteséget.



A forgókapa legújabb, bár régi-újnak nevezhető alkalmazása a gyümölcsös és ültetvény-művelő forgókapa. A korábbi kisüzemi verziók után, most professzionális formában tért vissza a termékpalettára. Technológiáját tekintve az ültetvények sorközének ápolását és gyomirtását oldja meg gyorsan és kis költséggel. Itt is a rotor már megismert gyomirtó, rögaprító és közelítő funkciója dominál. Az alternatív gépekhez képest kisebb a fajlagos vonóerő igény, nagyobb a munkasebesség és minimális az okozott kár, mivel a rotor állópontjával közelítjük a sorokat. A korábbi alkalmazásoknál is jobban érvényesül az üzembiztonság, mivel a sorközben előforduló ágakat, tuskókat jól tolerálják a rugó által védett művelőelemek kovácsolt acél kései.



A fentiek alapján a forgókapában gondolkodni nem opcionális, hanem kötelező, nem lehetséges, hanem szükséges. Nyilván kell egy kis idő megemészteni az újdonságot, és van, aki csak a saját szemének hisz. Ezért dolgoznak folyamatosan a bemutatógépeink szántóföldön és sorközben, azokon látható, hogy hogy bírják a terhelést.

Szeptemberben a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon megtekinthető lesz demó kultivátorunk, ami tavasszal állta a sarat az országban. A Busa két helyszínen is jelen lesz, az A2 és a D7-es standon.


Még több fényképért és videóért látogasson el facebook oldalunkra
és youtube csatornánkra!
Munkagépeinkről bővebb információt weboldalunkon talál.

Telefon: 0676/703-215
E-mail: busabt@busabt.hu
www.busabt.hu