Cikkünkben a megdőlt gabona aratásával kapcsolatban, a kombájn  beállításaira és az elfeküdt állomány betakarításának egyéb sajátosságaira hívjuk fel a figyelmet.
aratás

fotó: gyári felvétel

A megdőlt állomány az egyenlőtlenebb érés és a talajhoz közeli állapot miatt nagyobb nedvességtartalmú. Ilyen esetben a cséplődob fordulatszámát növeljük meg (+50-150 f/min), a dob és a dobkosár közötti cséplőrést pedig állítsuk nagyobbra (+1-2 mm). Így a nedves termény jobban kicsépelhető, ugyanakkor gyorsan elhagyja a cséplőszerkezetet, így a szár nedvessége kevésbé tudja átjárni a szemeket.
aratás

fotó: gyári felvétel

A tágabb kosárhézag miatt a nedves szemek nem sérülnek meg és nem nyomódnak szét, alacsonyabb lesz a szemtörés. Mivel megdőlt állományban a termény nem egyenletesen jut el a cséplőszerkezetbe, így a megnövelt dobfordulatszám és a valamivel nagyobb kosárhézag az eltömődés veszélyét is csökkenti. Ezt a beállítást akkor is alkalmazhatjuk, ha a betakarítást megelőző néhány napban csapadékos idő volt, illetve a terület gyomnövényekkel jelentősen fertőzött.

Természetesen az ilyen beállítás mellett betakarítás közben folyamatosan figyelni ellenőrizni kell a cséplési veszteséget. Ha a kombájn után visszamaradó kicsépelt kalászokban, azokat szétdörzsölve 3-5 bent maradt gabonaszemet találunk kalászonként, az még megengedhető veszteség.

aratás

fotó: gyári felvétel

A gabonaszemek a betakarítás során a megdőlt állományban további nedvességet vesznek fel, s mivel erősebb cséplést kell alkalmazni, így a kicsépelt termény a cséplőszerkezetben jobban átveszi a nedvességet. A nedves, tisztítatlan termény nagyobb terhelést jelent a rostáknak, ezeket ebben az esetben nyitni (+1-3 mm), a tisztító légáramot szolgáltató szelelő ventilátor fordulatszámát (+30-100 f/min) pedig növelni kell. aratás

fotó: gyári felvétel

A nedves talaj közelében elfekvő gabonánál fennáll a veszély, hogy a szemek a kalászban kicsíráznak. Búza esetében ez a sütőipari érték csökkenését jelenti. Éppen ezért a megdőlt gabonákat az adott betakarítási nap legoptimálisabb időszakában, a megdőlt, földközeli állomány átszáradását követően szabad csak aratni.

aratás

fotó: gyári felvétel

A megdőlt állományoknál jelentős veszteséget adnak a vágószerkezet kaszapengéi által kettévágott kalászok. Ennek nagyságát a kombájn munkasebességének és a betakarítás irányának optimális megválasztásával tudjuk valamelyest csökkenteni. Ha a területünk megengedi, akkor a kedvező aratási irányt több irányban végzett próbavvágással kell kiválasztani. Teljesen a talajra feküdt gabonában az ilyen jellegű veszteségek elkerülése érdekében legtöbbször csak egy irányban optimális a betakarítás.

Kombájnokkal, gépkarbantartással vagy éppen az aratással kapcsolatos tapasztalatokról még többet olvashat az Agroinform Fórum rovatában.