Ezen információk birtokában lehet a későbbi tápanyag-visszapótlási és növényvédelmi feladatokat a leghatékonyabban végezni a rendszerben. Ma már kiváló nagy pontosságú hozamtérképező rendszerek állnak a felhasználók rendelkezésére, melyek közül most a Ag Leader és a CLAAS hozamtérképező rendszerét mutatjuk be néhány mondatban.
Az Ag Leader komplett innovatív rendszercsomagot kínál a precíziós gazdálkodáshoz, a vetéstől a betakarításig. Ag Leader EDGE, illetve INTEGRA monitor nagy felbontású, hatalmas (mint egy A4-es papír) érintőképernyős felületén a robotpilóta és munkagép vezérlési folyamatok kontrollálhatók vezérelhetők. A monitor alap felhasználási lehetőségei közé tartozik a hozamtérképezés, kijuttatás-vezérlés, valamint az automatikus kormányzási funkciók. A munkavégzés közben az adatok térkép formájában is rögzítésre kerülnek.
Ag Leader Hozamtérképezés

A hozamtérképezés segítségével átfogó, helyspecifikus,  pontos képet kapunk a terület hozam- és nedvességadatairól. A rendszer az elmúlt 25 évben gyártott kombájnmodellek széles skálájára felszerelhető. A kezelőfelületen a valós idejű hozam- és nedvességtartalom térképek színes formában láthatók, valamint a legfrissebb értékek azonnal leolvashatók. A színes kijelző lehetővé teszi, hogy betakarítás közben figyelhesse, ahogy a hozam- és nedvességtérkép készül, miközben a kabinból a saját szemével is megfigyelheti az állományt. A rendszer segítséget nyújt a legoptimálisabb termesztéstechnológiai döntések meghozatalához.
A betakarításkor a monitorokkal előhívhatók a vetéskor készített térképek. Ezen a térképen tökéletesen láthatóak, hogy az egyes fajták/hibridek hol vannak a táblán belül, és betakarításkor pontosan tudja, hogy épp melyiket vágja. Lehetőség van a hozamadatok automatikus elkülönítésére fajták vagy hibridek szerint, és a különbségeket azonnal megtekintheti. A kijelzőn mindig látható, hogy a vágóasztal teljes szélességét használja vagy csak egy részét. Ha ez nem egyezik a tényleges állapottal, akkor egy képernyőérintéssel könnyedén állíthat rajta. A rendszer automatikusan visszaáll a teljes munkaszélességre, amint felemeli a vágóasztalt, így elkerülve a munkaszélesség visszaállításának elmulasztását új fogás kezdésekor.

Egyetlen gombnyomásra bármikor megtekintheti az aktuális táblára vonatkozó összesítő adatokat, átlagos hozam- és nedvességtartalom értékeket, illetve az eddig betakarított mennyiséget. A rendszer rendkívül könnyen beállítható, csak ki kell választania a megfelelő kombájnt a listából és a „varázsló” végigvezeti a beállítási lépéseken. Ha a kombájn robotpilóta-rendszerrel is fel van szerelve, akkor az Ag Leader kezelőfelületeken keresztül azt is vezérelheti, miközben a gép a hozamtérképet is elkészíti.

CLAAS Hozamtérképezés

A CLAAS hozamtérképező rendszerénél a különböző betakarítási ciklusok minden részletükben elemezve és dokumentálva vannak. Segítségével pontosan meghatározható, hogy hol vannak kiaknázatlan termőterületek és hogyan lehet részterületekre vetítve még hatékonyabban termelni.

A CLAAS hozamtérképező rendszer egyik legfontosabb eleme a QUANTIMETER érzékelő, melynek feladata az áteresztőképesség mérése, a nedvességmérés és az adatok kijelzése a CEBIS rendszeren keresztül. A magfelhordóba épített optikai érzékelő az áteresztőképességet és a nedvességtartalmat terményfajtánként méri. A mennyiségmérésnél a magfelhordóban egy optikai érzékelő jelzi a lapátok töltöttségét. Az érzékelő figyelembe veszi a gép kereszt- és oldalirányú lejtését is, így gyorsan és automatikusan megállapítható a pontos aratási mennyiség is.

Minden QUANTIMETER érzékelővel szerelt kombájn nagyobb magfelhordóval van felszerelve és ezzel az érzékelővel kapcsolatban van a felhordólánc automatikus láncfeszítése is. A QUANTIMETER érzékelővel kapott adatokat a CEBIS egy GPS koordinátához rendeli, majd eltárolja. Az összes mérési eredmény mentése egy kivehető adatkártyán (Chip-Kártya) történik. Az otthoni személyi számítógépre letölthető adatok az AGRO-MAP Start program segítségével egyszerűen kielemezhetők.

PreGa – Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban szakmai konferencia

Március 5-én első alkalommal kerül megrendezésre a PreGa Konferencia, amin a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

A konferencia az Agroinform.hu mezőgazdasági portál; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésében; valamint az AXIÁL Kft. támogatásával valósul meg.

Jelentkezés és a részletes program: www.prega.hu.
További információk és jelentkezés: +36 20 477 5467