Kubota: Traktorok európai gyárból, európai gazdáknak!

- Ezzel a szlogennel fogadta a vadonatúj gyár a több száz újságíróból- és üzleti partnerből összegyűlt vendéget az ünnepélyes gyáravató rendezvényen Franciaországban.Kubota megnyitó

Újságírók Európa minden országából – Agronform.hu / Igric Dominikakubota vezetőségA Kubota Farm Maschinery (KFM) vezetősége az ünnepélyes megnyitón – Agronform.hu / Igric Dominika

Az európai helyszín ellenére japán stílusban, - ízléses, letisztult dizájnnal, extravagáns ételek és italok kíséretében, könyörtelen pontosság és munkatempó bemutatása mellett - követhették szemmel a sajtó képviselői a gyár átadását és az üzem bejárása során a gyártás egyes állomásait.

Az M7-es traktor leleplezéseA Kubota M7-es széria első, Európában gyártott modelljének leleplezése – fotó: Agroinform.hu / Igric DominikaKubota M7 széria fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

A Két Kata Kft-nek köszönhetően Agroinform.hu portált érte az egyedüli megtiszteltetés Magyarországról, hogy a helyszínről tudósíthatott a hazai gazdáknak.

Járjuk be együtt az új beruházást!

kubota gyár főépületA Kubota gyár főépülete – fotó: KFM

Érdekes számadatok a Kubota új gyáráról

A Kubota új gyára Bierne városban épült fel, - a tervezéstől a felavatásig - kevesebb, mint két év alatt! A létesítmény 115.000 négyzetméter alapterületen, 35.000 négyzetméter épületegyüttesből áll. A beruházás 57.000.000 Euróból valósult meg, amiből 40.300.000 Euró a Kubota önálló befektetése. A gyár megnyitásával 165 új munkahelyet teremtettek... - és talán most következik a legérdekesebb adat: A Kubota becsült termelése évi 3000 darab traktor lesz! A 3000 új traktorból 1500 darabot szánnak az európai gazdáknak, 1000 darabot az Észak-amerikaiaknak és 500 darabot Óceániának, illetve Japánnak...

Kubota európai csapatA Kubota európai csapata – fotó: KFM

2015 az újdonságok éve a Kubotánál

Kubota M7 széria profilKubota M7-es traktor profilja a megnyitó ünnepségen – fotó: Igric Dominika

Legnagyobb újdonságként az M7-es széria sorozatgyártásáról számoltak be a Kubota vezetői, - ami Bierne-ben idult el, a vadonatúj gyártósorokon.

Kubota hátulrólKubota M7-es traktor hátulról – fotó: Igric DominikaTraktor fülke

Az újságírók is szívesen elüldögéltek a kényelmes és jól felszerelt fülkében – fotó: Igric Dominika

RAKTÁR RÉSZLEG

Az alkatrészek 89%-a európából származik, mindössze a motorok és a traktor kabinok származnak Japánból, a Kubota sakai gyárából.

raktár részlegRaktár, részlet – fotó: KFM

A sok aprólékos munkaművelet miatt a Kubota robotok használatát tervezi arra az esetre, ha a termelést növelni kellene.

A gyár jelenleg óránként szerel készre egy traktort, ám ez a teljesítmény decembertől tovább fog nőni! A tervek szerint, az év végétől minden 21. percben legördül majd egy Kubota traktor a futószalagról.

minden 21.percben új traktor születikMinden 21. percben új Kubota traktor születik – fotó: KFM

KAIZEN GYÁRTÓSOR

A "KAIZEN" egy különleges gyártósor elnevezése, amely működési elvét magyar nyelvre talán "folyamatos tökéletesítésnek" lehetne fordítani.

Ez a gyártósor a legmodernebb technika igénybevételével folyamatosan szinkronizálja a szállítószalagok, munkapadok és a sínek közötti mozgásokat, eszközöket cserélnek a dolgozók munkájának megkönnyítése érdekében, vagy akár darukat vetnek be a nehéz elemek szállításakor.

undefinedGyártósor, részlet – fotó: KFM

A gyár megnyitása előtt egy évvel 25 francia dolgozó Japánba utazott, hogy ott, már egy működő üzemben sajátítsa el a legfontosabb munkafolyamatokat és hogy be tudja tanítani a többi munkást is.

KABIN SORTÓL A TESZT ÜZEMIG

A kabin soron a futószalagról csuklós kocsikra helyezik a kabinokat, hogy könnyeben lehessen ezeket forgatni és a dolgozóknak ne kelljen felesleges mozdulatokat tenniük.

Az összeszerelését követően, az elektronikus berendezéseket egy munkaművelettel ellenőrzik... vízálló teszt...majd egy teljes vízálló tesztet hajtanak végre a kabinon – fotó: KFM

Ezt követően a kabint elszállítják a következő állomásra, ahol az alvázra rögzítik. Ezen az állomáson töltik fel aztán a traktort gázolajjal, gázzal és különböző olajokkal.

kubota összeszerelésteszt KubotaGyártósor, felülről – fotó: Igric Dominikakubota tesztUgyanebben az üzemegységben egy operátor beindítja a motort és elvégzi az utolsó elektromos tesztet. utolsó próba Kubota traktorA kész erőgép végső tesztelése a gyár külső- és belső területein történik, ahol ellenőrzik a traktor általános minőségét. – fotók: Igric DominikaKubota tesztüzemUtolsó simítások... – fotó: Igric Dominika

Innen már nincs más hátra, mint hogy a kész traktorokat a szállítási zónába vigyék, ahonnan hamarosan munkába is állhatnak a gazdálkodók földjein.