Az akkori rendszer és annak meghatározó politikai szereplői fontosnak tekintették a hazai agrárium produktumának világszínvonalra emelését.
traktor

Ehhez minden szakmai és anyagi segítséget megkaptak az ezek megteremtésért felelős gazdaságok és az általuk amerikai mintára létrehozott termelési rendszerek. Új technológiával és szemlélettel, új gépek kerültek a hazai gazdaságok vérkeringésébe, jelentősen megváltoztatva a hazai gépállomány akkori összetételét. Cikkünkben 40 évvel korábbi magyar nagyüzemi traktorállományra tekintünk vissza a KSH nyilvántartása alapján, mely az 1975. december 31-i állapot alapján készült.

MTZ

MTZ traktor

Az akkor már több mint egy évtizede futó MTZ-50-es modell az alacsony beszerzési ára és egyszerű, strapabíró kialakítása révén az egyik legnagyobb darabszámban alkalmazott könnyű univerzális típusnak számított, közel 30 ezer darab dolgozott belőle. Akkora volt a mezőgazdasági nagyüzemek igénye erre a típusra, amit a beszerzésért felelős Agrotröszt sem tudott teljes mértékben kielégíteni. Hiába próbálták a gazdaságok keresletét kezdetben hazai, majd ennek megszűnését követően hasonló teljesítményű cseh és román típusokkal segíteni, mindenkinek csak az MTZ kellett.

Ekkoriban már két éve vizsgálat alatt volt a fejlesztett típusa, az MTZ-80/82, melynek bevezetését a gazdagok részéről nagy várakozások előzte meg, hiszen már az első két AGROmashEXPO kiállításon személyesen is láthatták az 50-estől jóval korszerűbb, nagyobb teljesítményű traktortípust.

Dutra

DUTRA traktor

Gyártásának utolsó évét, pontosabban utolsó fél évét élte meg 1975-ben a legendás traktorcsalád D-4K/B sorozatának DUTRA-1000-es továbbfejlesztett típusa. Ekkor már a Vörös Csillag Traktorgyár a Rába MVG tulajdonában volt és annak vezetése már a fúziókor bejelentette a gyártás beszüntetését. Júliusban fejezték be a gyártást, melyet előtte még egy utolsó lendülettel jól felpörgettek, hogy a hazai gazdaságok igényeit a bevezetésre váró szocialista középnehéz univerzális traktorok várható behozatala előtt kielégítsék ebben a kategóriában.

Az itthon mostohán kezelt, de kiemelkedő nemzetközi sikereteket elérő hazai DUTRA D-4K és D-4K-B sorozat 15 éves gyártást élt meg. 1975 nyár közepétől teljesen új, kooperációban gyártott amerikai traktor előállítása váltotta fel a szerelőszalagon a kispesti gyárban, ami már ekkor fél éve gyártásban volt itthon a RÁBA MVG-ben.

John Deere traktor

John Deere traktor

Bár néhány kiemelt állami gazdaság 1969/1970-ben beszerzett negyven darab 4520/4620 traktort, de meghatározó létszámban a nemzetközileg akkoriban debütáló John Deere 4630-as modellek érkeztek 1973-tól, így két évvel később már közel fél ezer darabra duzzadt csapatuk itthon. Mivel két 1972-ben létrejött termelési rendszer (KITE, KSZE) is ezt az erőgépet állította be rendszertraktornak, így hamar népszerűvé váltak a jobb termelési adottságú gazdaságok körében.

Az akkoriban világszínvonalon is a legkorszerűbbnek számító 4630-as megbízhatóságát és hosszú élettartamát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a több mint 40 éve munkába állt példányokból még nagyon sokat találunk a gazdaságokban. A nádudvari termelési rendszer még a törzscsuklós kormányzású 7520-as John Deere modellekből is beszerzett néhány kiemelt gazdasága részére kilenc darabot, amely európai szinten is ritkaságnak számított.

International Harvester

International Harvester traktor

Még a 70-es évek időszakának legelején a Bábolnai Állami Gazdaság által létrehozott CPS (IKR) termelési rendszerben kerültek be hazánkba az IH erőgépek. Talán elmondható, hogy az utána következő másfél évtizedben sosem volt már akkor beszerzés belőlük, mint 1970-1975 között. Az IH-1456, IH-1066 és 1466 típusok alkották a rendszerhez tartozó tangazdaságok nehéz univerzális traktorparkját. A rendszer termesztéstechnológiájában 800 hektár művelésére jutott egy IH gépsor, amely az IH traktorból, IH ekéből, IH tárcsából és IH Cyclo vetőgépből állt fel többek között.

A legnagyobb darabszámban a 66-os sorozat két modellje került beszerzésre és már gyárilag a CPS rendszer színeiben sárga-fehérben érkeztek meg. 44 darab 1456-os, 135 darab 1066-os és 92 darab 1466-os alkotta a rendszer IH gépparkját, de beszerzésre került két törzscsuklós IH traktor is, melyek közül a 4366-os típusból egész Európában csak nálunk üzemelt egyetlen példány, melyet a legelső AGROmashEXPO kiállításon is bemutattak 1973-ban.

Rába Steiger traktorRába Steiger traktor

A 40-dik évfordulója kapcsán már részletesen írtunk a Rába Steiger traktorok megszületésének és tündöklésének történetéről, melynek bemutatkozását közvetlenül 14 darab amerikai Steiger Cougar traktor érkezése is megelőzte. Mivel 1975-ben indult meg nagyszériás gyártásuk, így év végére mindössze még csak kicsivel több, mint 270 darab dolgozott a hazai földeken, azok is legnagyobb része az IKR és a KITE taggazdaságaiban, rendszertől függően sárga-fehér és zöld-sárga színösszeállításban. A következő években aztán hazai gyártású törzscsuklós nagytraktorunk meghatározta és szinte át is rendezte a hazai erőgépparkot, és a Rába mind a mai napig fontos szereplője a gazdaságok traktorállománynak.

Kirovets

Kirovets traktor

A szentpétervári származású K-700-as 1962-ben született meg, de hozzánk csak 7 évvel később érkezett. A 220-lóerős 8 hengeres V elrendezésű diesel motorral, terhelés alatt kapcsolható váltóval szerelt, törzscsuklós nehézszántó Kirovets traktorból a bemutatkozását követő években egészen 1975-ig mindössze 312 darab állt munkába. Az amerikai mintára született termelési rendszerek nem favorizálták az erőgépet, így mindössze a Bajai Állami Gazdaság által létrehozott, szocialista relációban készült eszközöket alkalmazó BKR állította hadrendbe a taggazdaságaiban. Korlátozott darabszámban ugyan, de a rendszerekhez nem tartozó gazdaságok számára is elérhető volt az erőgép.

Arról, hogy miért nem tudott jobban elterjedni az első években, sokat lehetne vitatkozni. Üzembiztonsági problémák, megfelelő méretű talajmunkagépek hiánya mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy nem kapkodtak utána a gazdaságok.

UTB

UTB traktor

Az UTB traktorok közül a 60-as években behozott, MTZ mintára gyártott UTOS-45 modellt ismerték a gazdaságok egészen a 70-es évek elejéig. A szebb napokat is megélt brassói román traktorgyár Fiat-licenc alapján rengeteg modellt gyártott a 70-es években, nálunk ezek közül az U-650M került behozatalra alternatívaként az 50 LE-s MTZ-k mellett. A tágas fülke, az egyszerű felépítés és a 65 LE motorteljesítmény sem tudta megkedveltetni a hazai gazdaságokkal az évente 20 ezres nagyságrendben gyártott traktort, így 1975-re a kicsivel több, mint 3100 darab UTB 650 M csak nagy árengedmények segítségével talált itthon gazdára. A későbbiek folyamán a beszerzésért felelős vállalatok és szervek abba is hagyták az importját, inkább a keskeny nyomtávú, kisebb teljesítményű típusok behozatalára koncentráltak.

Zetor traktor

ZETOR traktor

A tradicionális cseh gyártó termékei mindig is meghatározó szerepet játszottak a hazai traktorfelhozatalban, nem volt ez másként 40 éve sem. A Zetor 25K, a 3011 típusok a hetvenes évek közepén már csak elenyésző mértékben voltak jelent a gazdaságokban, hiszen a nagyüzemi mezőgazdaságban inkább a kiszolgálást és szállítást segítő könnyű univerzális traktortípusoknak jutott főszerep, melyekben a Super 50-es és az 5611-es modellek voltak leginkább meghatározóak a cseh márkától. A már gyártásból és forgalmazásból kivont Zetor Super traktorcsaládból ekkor még közel négyezer darab, míg az újdonságnak számító 5611-es típusból két és fél ezer segítette a munkákat a 70-es évek közepén.

Lánctalpas traktor

Lánctalpasok

Az összkerékmeghajtású típusok és a nehéz univerzális kategória megjelenésével, illetve a törzscsuklós nagytraktorok bevezetésével egyre csökkent az orosz lánctalpasok jelenléte a szántóföldi munkákban, de még így is 6300 darab lánctalpas erőgép dolgozott a hazai gazdaságokban, melynek közel felét az orosz DT-75 típus tette ki.

Összeállításunkból is látszik, hogy mennyire megváltozott a hazai traktorpark a 70-es évek közepére az új termesztéstechnológiák bevezetésével. Az is kitűnik, hogy egyre nagyobb teret hódítottak a nehéz univerzális típusok, melyek döntően az amerikai márkát modelljei képviseltek. A 70-es évek második felében ez az arány is megváltozott, hiszen megindult ebben a kategóriában is a korábban beharangozott csehszlovák Zetor-Crytsal, a szovjet (ukrán) T-150 K traktorok forgalmazása, illetve hazai szinten is volt egy nagyobb próbálkozásunk ebben a kategóriában a Rába-180.0 traktorok gyártásával. A könnyű univerzális modellek tekintetében pedig a korábban már éveken keresztül beharangozott MTZ-80/82 traktorok vették át a vezető szerepet 1976-tól.