Nincs ugyanis megállás a munkában: a kedvező kora tavaszi időjárásnak köszönhetően felpezsdült az élet a földeken, ezen a tavaszon nem a naptár, hanem az időjárás volt a meghatározó tényező, amihez igazodni kellett, bizonyos munkákat másfél-két héttel előbb is el tudtak végezni a gazdák.

A jó idő következtében folyamatosan dolgoznak a gépek, eddig minimálisak voltak az időjárásból adódó kényszerű leállások. Az AXIÁL a mezőgazdasági gépek alkatrész-ellátásban szerzett több mint két évtizedes tapasztalatának köszönhetően jól tudja, hogy mekkora bosszúságot és kiesést jelenthetnek ilyenkor a meghibásodások okozta leállások. Szerencsére úgy látják, egyre több termelő gondolkozik előre, és készíti fel gépeit a szezonra. Ők maguk is megtesznek mindent, ami tőlük telik: az aratás ideje alatt boltjaik a hétköznapi nyitva tartáson túl szombaton 7:30-tól 16:00 óráig, vasárnap pedig 7.30-tól 12.00 óráig lesznek nyitva, valamint bolti ügyeletes telefonszámaik továbbra is élnek.

CLAAS BEMUTATÓ CSAPAT

Az AXIÁL Mezőgazdasági Híradójában olvashatnak a CLAAS bemutató csapatáról, akik az ország minden tájára elviszik a gazdákhoz a gépújdonságokat, hogy azok hatékonyságát, munkaminőségét, újszerűségét akár a termelők saját földjén is bebizonyíthassák.

CSILLAG SZÜLETETT – CLAAS XERION 4000-5000

Nem mehetünk el szó nélkül az idén több ponton megújult csúcskategóriás CLAAS XERION 4000-5000 gépcsalád mellett sem, hiszen az eddigi két típus – 4500 és 5000 – mellett megjelent a 4000-es „kistestvér”, így már 435 lóerőtől elérhető a XERION sorozat. A fejlesztés fő mozgatórugója a fokozott gazdaságosság és az aktuális emissziós előírások teljesítése volt. A cikkből megtudhatjuk, milyen új motorokkal szerelik fel ezentúl a XERION traktorokat, miben változtatott a sorozaton az új emissziós norma és mitől szélesedik az alkalmazási területe.

AXIÁL PARTNEREK KÖZELEBBRŐL

Az AXIÁL partnerek közül ebben a számban elsőként a baranyai Belvárdgyulán gazdálkodó Wilheim József cége, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. kerül bemutatásra. Kiderül, miért választott a búzával, árpával, kukoricával, olajos növényekkel, sőt, hobbiként szőlészettel és borászattal is foglalkozó gazda másodszor is AXIÁL által forgalmazott Landini REX traktort és miért tartja elengedhetetlenül fontosnak a kiváló felkészültségű szervizhátteret.

Megismerhetjük a békési AGRO-DÉLÓ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft.-t és vezetőjét, Samu Gábort is, aki 3400 hektár szántóterületen gazdálkodik, emellett gabonakereskedelemmel foglalkozik. Az első LEXION 540-es kombájnok 2004-ben érkeztek meg hozzájuk, azóta négyévente érkeznek újabbak is. Még ebben a hónapban érkezik hozzájuk a legújabb, 650-es. Van tehát, ami nem változik, a gazdálkodó is tudja, hogy a minőség mindennél fontosabb. „Nagyon megbízhatóak ezek a kombájnok”- mondja Samu Gábor, aki átalánydíjas szerződést is kötött az AXIÁL Kft.-vel gépeire, így megoldott a szervizük és karbantartásuk is.

A 37. oldalon a buzsáki Kara Agro Kft.-t és üzemvezetője, Kara Norbert mutatja be a Kis-Balaton és a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park tájvédelmi körzetéhez tartozó, több lábon álló gazdaságát és gépeit. A repce, búza, napraforgó és kukorica termesztése mellett szürkemarha-gulyája és mangalicái is vannak, sőt, néhány vaddisznó és mangalica „házasításával” született példány is! A géppark is impozáns, új gépeikre biztosítást is kötnek, a régebbiekre pedig átalányszerződésük van az AXIÁL Kft.-vel. A lejáró biztosítás helyébe is gondolkodnak az átalányon, mert úgy vélik, ebben a tekintetben is megéri AXIÁL partnernek lenni.

TECHNOLÓGIA

A Technológia rovatban a MONOSEM NG PLUS szemenkénti vetőgépek kerülnek előtérbe, az AXIÁL szervizmérnöke, Csiszár Tamás mondja el szakmai véleményét agrármérnök szemmel a vetőelem fejlődéséről és tökéletesítéséről, melynek köszönhetően az NG PLUS vetőelemek kiválóan megfelelnek a szemenkénti vetéssel szemben támasztott követelményeknek. Szó esik a PRO kerékről, a villamosmotoros meghajtásról, a beépített lengéscsillapítóról és az elektromos hajtásról is. A Gazdaszemmel részben négy gazdálkodó négy különböző területről mondja el véleményét MONOSEM NG PLUS 12 vontatott, MONOSEM NX8 vontatott, MONOSEM NG Plus 6 soros és MONOSEM NG PLUS 6 soros MONOBLOCK vetőgépeikről, hogy teljesítenek földjeiken.

GAZDATIPP

A Gazdatippben a gyakorlati véleményeké a főszerep: a felhasználók tapasztalatai alapján tudhatjuk meg, hogy teljesít a BERTHOUD TRACKER, a CLAAS, a LANDINI LANDPOWER és a SUPERTINO a szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztés területén különböző gazdaságokban.

A HOZAMTÉRKÉPEZÉS HOZAMA

Közeledik a hozamtérképező szezon – miért alkalmazzák a gazdaságok ezt a módszert és egyáltalán, kinek ajánlható? Ennek járt utána az AXIÁL egy olyan gazdaságban, amelynek gyakorlati eredményei és tapasztalatai is vannak e téren: Kóbor Szabolcs, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. műszaki ágazatvezetője magával ragadó módon, lelkesen mesél tapasztalatairól, látni lehet rajta, hogy mindenféle előremutató technika, technológia őszinte híve.

FENDT 200 VARIO – LEGÉNY A GÁTON

Ki a legény a gáton, azaz hogy teljesít a FENDT család legkisebb sorozatának 200-as tagja egy gátőr kisgazdaságában? Az AXIÁL utánajárt, hogy bizonyít a gyakorlatban, szántás közben az emberléptékű traktor.

A MANITOU MOTORJA MINDIG ZÖLDEBB – AVAGY MITŐL KÖRNYEZETBARÁT EGY RAKODÓGÉP?

A teleszkópos rakodógépek specialistájaként ismert MANITOU a vevői igényeket, illetve a szigorodó környezetvédelmi hatósági előírásokat figyelembe véve folyamatosan fejleszti gépeit. A közelmúltban új károsanyag-kibocsájtási normák léptek életbe. Természetesen ennek hatására a MANITOU is változtatott. A cikkből az is kiderül, hogyan!

TISZTA TRAKTOR TECHNOLÓGIA

Az újabb környezetvédelmi előírásoknak már csak kisebbfajta kémiai laboratóriumnak is beillő kipufogógáz-kezelő rendszerekkel képesek megfelelni a mezőgazdasági gépek. Az AXIÁL bemutatja az AdBlue adalékot használó SCR technológia működését, elárulja, miért van rá szükség, és mire érdemes figyelni a karbantartásakor.

FÓKUSZBAN A BETAKARÍTÁS


A sikeres betakarítás alapfeltétele a megfelelő gépesítésen túl a megbízható minőségű, a felhasználási feltételeknek legjobban megfelelő bálakötöző és bálacsomagoló anyag. Az AXIÁL idén ismét frissített, kínálatuk maximálisan megfelel a nemzetközi tendenciáknak is.

Hogyan csomagoljunk professzionálisan? Milyen bálázózsineget válasszunk? És miért ajánlja az Axiál a VARIANT változó kamrás bálázót? A letölthető újságból ez is kiderül!

Kattintson a képre és töltse le a teljes újságot!