A világ legnagyobb informatikai kiállításán, a CeBIT-en a látogatók nagy meglepetésére traktorok álltak a kiállítótéren.

2014 aratásakor már teszteltek olyan gépeket, melyek képesek voltak egymással kommunikálni: a traktor és a kombájn az időjárásról. És nem ez nem egy jó gazdavicc, a szoftverek ugyanis ezt már valóban lehetővé teszik. Így a szoftver adatai alapján például előre jelezhető az eső és a gépek tudják, hogy gyorsabban kell dolgozni, még mielőtt leesnek az első esőszemek. Emellett képesek egymást irányítani is, így ha a kombájn tárolója betelik, a traktor automatikusan elindul a silószállítóval felé és elszállítja a learatott termést.

traktor

A negyedik ipari forradalomnak hívják ezt a trendet, az ipar 4.0 közeledik, a középpontban a gépek közti kommunikáció áll, jelenleg a mobilhálózaton keresztül. Így az intelligens gépek emberi beavatkozás nélkül képesek munkafolyamatokról dönteni, hatékonyabbá tenni és a tulajdonosaikat tehermentesíteni. Németország kiemelkedő ezekben a trendekben, a német egyetemek kutatásai támogatják ezt a folyamatot, de a vállalkozások együttműködése is nélkülözhetetlen hozzá (traktorgyártó és mobilszolgáltató). A hatékonyság már nem a gépek fizikai tulajdonságain múlik, hanem a digitális eszközök szintjétől, így válik a mezőgazdaság szintén high-tech üzletággá.