A hétvégi hódmezővásárhelyi szakkiállításon számos gyártó kompakt kisrakodójával találkozhattunk, közülük néhány újdonság is bemutatkozott.

VECTRA HEMAN 175 C

A modern formavilágú, zárt vezetőfülkével szerelt cseh csúszó kormányzású kisrakodóban egy 4,5 liter hengerűrtartalmú, 65 LE teljesítményű Cummins B 3.3 NA diesel motor szolgál erőforrásul. Hidrosztatikus hajtású járószerkezete maximum 12 km/h sebességig képes felgyorsítani a kis fehér rakodógépet. Változó teljesítményű axiál szivattyú látja el a járószerkezetet hajtó Eaton hidromotorokat olajjal.
kisrakodóAlapkanalának befogadó kapacitása púpozottan 0,46 köbméter és ezzel a kanállal kicsivel több mint három méter magasságig képes 750 kg terhet emelni az igazán rövid, alig több mint egy méteres tengelytávval rendelkező rakodógép. Takarékos kis dízel motorja egy 62 literes tankból nyeri az üzemanyagot a működéshez. A tetőablakkal ellátott, zárt ROPS és FOPS biztonsági szabványokat is kielégítő vezetőfülkéje a könnyebb karbantartás érdekében hidraulikusan előre dönthető. A rakodó újdonság ismertető transzparensén nagy piros, figyelemfelkeltő felirat hirdette az igazán kedvező, 23 900.- euro-s nettó vételárát.

CAT 262D

A Caterpillar népszerű kompakt kisrakodóját alapkivitelben egy 86 l/min szállítási teljesítményű hidraulika szivattyú szolgálja ki, de külön rendelésre egy nagyobb, 121 l/min teljesítményű szivattyúval is szerelik.  Az 1338 kg névleges teherbírású rakodógépet egy 73,2 LE teljesítményű, CAT C3,3B DIT turbódiesel motor hajtja meg. A zárt, ajtóval ellátott, fűthető, klimatizált vezetőfülkéje ugyancsak opcióban rendelhető kiegészítője. Emelőgémje 3172 mm kanálcsap magasságig képes felemelkedni alapkanállal.
kisrakodóSUNWARD SWL 3220

A kínai Hunnan Sunward Intelligent Machinery Co. LTD.-t SUNWARD SWL 3220 kompakt kisrakodója először a januári kőbányai agrárseregszemlén mutatkozott be a hazai szakemberek előtt. Az egy tonna névleges teherbírású, 3123 mm emelési magasságú (kanálcsapnál) rakodógépet 74 kW-os Kubota V3307 DI-T diesel motorral szerelik, hidraulika rendszere BOSCH-Rexroth gyártmányú, vezetőfülkéje ROPS/FOPS biztonsági kivitelű. A minimális elektronikával szerelt, letisztult egyszerű, felépítésű és könnyen kezelhető, jó ár/érték arányú rakodógépből tavaly már két tucat állt munkába a hazai felhasználóknál.

NOVOTNY B861

A kiállításon újdonságként bemutatott cseh kompakt kisrakodót ugyan csak egy Cummins B3,3 (60 LE) 45 kW teljesítményű diesel motor szolgálja ki, hidrosztatikus járószerkezet hajtása, illetve az emelőberendezés hidraulikus rendszere pedig Rexroth/Sauer elemekből tevődik össze. Az alapkivitelben 12 km/h végsebességre képes kisrakodó, opcióban 18 km/h maximális haladási sebességű változatban is kérhető.
kisrakodóAz emelőszerkezet teherbírása egy tonna, az alapkanál pedig 0,53 köbméteres befogadó képességű. A hidraulikus vezérlésű egységeket gombnyomásra, Joystick rendszerű multifunkciós karral irányíthatjuk a ROPS/FOPS biztonsági előírásokat kielégítő zárt, teljes üvegezésű ajtóval, tetőablakkal felszerelt vezetőfülkéből. Még egy hatalmas előnye az új cseh kisrakodónak, hogy gémjének hidraulikus gyorscsatlakozójára, - a saját eszközei mellett - a honfitárs kisrakodók, az UNC-060, 061 és a LOCUST típusok adapterei is kompatibilisek.