Ugrás a negyedik dimenzióba! – Bemutatkozik a LEXION!

Lexion

Ezúttal a tisztításra, a másodlagos leválasztásra, valamint a szalmaszecskázóra és az elektronikára koncentráltak a fejlesztőmérnökök.

A CLAAS három kombájn-sorozata, a LEXION, a TUCANO és az AVERO közül a LEXION család nemcsak a legnagyobb teljesítményű, hanem a maga húsz éves múltjával a legtöbb tapasztalatot képviseli, mind a kutatás-fejlesztés, mind a gyakorlat terén. Amilyen egyszerű kimondani, hogy a jövő a nagyobb teljesítményben rejlik, olyan nehéz megvalósítani. Rengeteg kisebb-nagyobb technikai-technológiai újítás eredménye,hogy az új LEXION 700-as sorozat mégis nagyobb teljesítményű lehet, mint elődjei. A CLAAS a LEXION 700-asokban a motorokat Mercedes-Benzre cserélte, amely már eleget tesz a következő, TIER4/ 4-es szintű kipufogógáz-normának.

Nem technológia – Segítség!

19 fős társas vállalkozásunk 1570 hektárt művel. Szántóföldi növényeket termesztünk, volt, amikor kukorica volt a terület háromnegyedén, most az őszi vetésű növényekből van több. Traktorból a zöme JD, 24 lóerőtől a 260-ig mindenféle kategóriában vannak gépeink, a betakarítókból a CLAAS a vezető. Ebből is próbáltunk már JD-t, de aztán visszaváltottunk a vetési zöldre. Különcünk az önjáró Agrifac permetező az AXIÁL-tól. Ezen az egy telephelyen dolgozunk, itt a terménytárolástól a feldolgozásig mindenfélét meg tudunk oldani – mondja Fábián János. A Biritói Pusztabír Kft. műszaki vezetője a társaság által 2013 óta használt GPS-re nem módszerként, technikaként vagy épp technológiaként, hanem segítségként tekint.

Nem technológia – Segítség!

A GPS mellett szól az egyenes sor, a sorelzárás, a forgókból rávetés, a dupla szórás és a kihagyás.

Először egy traktorba szereltük be, illetve egy kombájnt készítettünk elő. Tulajdonképpen egy monitort és egy antennát pakolgattunk. Aratás idején a kombájnos lebetegedett, de szerencsére a traktoros tudott dolgozni a kombájnban is. Ezután teljes rendszert építettünk be két TUCANO-ba – osztotta meg tapasztalatait Fábián János, akiknek mára már hét gépükben van GPS segítség.

Műszaki előny, amely hatékonyabbá teszi a termény betakarítását – CLAAS 670

Ideális körülmények között szinte bármilyen kombájnnal lehet jó minőségű munkát végezni. Az Iszkáz melletti mintegy 55 hektáros tábla lágy hullámai festőiek ugyan, de a tavaszi árpa nagyon alacsonyan nőtt. Kérdés, hogy milyen magasan álljon a 7,7 méteres VARIO vágóasztal? Ha elég alacsonyan ahhoz,hogy ne csak a kalászokat vágja le, könnyen belekaphat a csontszáraz talajba, amint ez elő is fordult egy-kétszer. Szerencsére nagyon finoman lehet szabályozni, akárcsak a motolla fordulatszámát, vagy a vágóasztal akár 60 centiméteres előrenyúlását. A beállítások nagyon gyorsan és időveszteség nélkül variálhatók. A 16 tonnás gépben nagy biztonságérzetet ad, hogy a CRUISE PILOT sebességszabályozó nem a pillanatnyi 6,2 km/órát igyekszik görcsösen tartani, hanem sokféle paramétert figyel a rendszer, és a tempóválasztás fő szempontja a minőségi aratás: vagyis, hogy minél több mag kerüljön a magtartályba és minimális legyen a szemveszteség.

Lexion 670

Öt hektár óránként, illetve közel öt tonna hektáronként, azaz egy óra alatt 25 tonnányi árpát lehet az ürítőcsigán át a traktor pótkocsijába juttatni.

Axiál Híradó

Kattintson a képre és töltse le a teljes újságot!