Több intelligencia és komfort

A kombájnok gyártásában évtizedek óta a CLAAS diktálja a fejlesztési tempót. Ma 17 alapmodell, a legkisebb, 158 lóerős AVERO-tól kezdve a legnagyobb, 598 lóerős LEXION-ig öleli fel a terjedelmes kínálatot. A kettő között – részbeni teljesítményátfedéssel – található a teljesen átdolgozott TUCANO. Minden eredményes betakarítás alapja az egészséges fejlődés. Ezt a vezérelvet követve fejlesztették ki a CLAAS mérnökei az új TUCANO-t.

tucano

10 százalékkal nagyobb teljesítmény, öt literrel kisebb fogyasztás.

Még a piacra dobás előtt, különböző gazdaságokban tesztelték a 2014-es aratási időszakban az új TUCANO kombájnt. A TUCANO 480-as és az új, 570-es gép párhuzamba állítása során jelentős innováció figyelhető meg. Az 570-es kombájnnal óránként 40 tonna teljesíthető, nagyon jó szemminőséggel. Ez kerek 10 százalékkal jobb, mint eddig. „A régi TUCANO 480-asom hátránya az alsó magtartály-ürítés volt” – mondta Heinz-Gerd Reeke gyakorlott német mezőgazdász. A felső ürítési lehetőséggel az új TUCANO egészen más, az ürítés most kétszer olyan gyors. Az 570-es gyakorlati teljesítményére példaként a kukoricaaratást hozza fel Heinz-Gerd Reeke. „Az új 570-es, ideális körülmények között, 12,5 óra alatt 490 tonnát teljesített! Ráadásul a Tier 4f Mercedes Benz motornak köszönhetően az új 570-es hektáronként 5 literrel kevesebb gázolajat fogyaszt: gabonában (szecskázó nélkül) határozottan 20 liter alatt, kukoricában pedig 20 liter körül marad.” További pozitívumként említi Heinz-Gerd Reeke, hogy az új TUCANO rotorsebessége fokozatmentesen állítható a rotorvariátorral.

QUADRANT: a nagy testvér

A CLAAS széles kínálatát a kiskocka (MARKANT) és körbálázók (ROLLANT, VARIANT) mellett a nagy területteljesítményű nagykockabálázók teszik  teljessé. A 3300-as sorozat kötözőegysége a 3400-asból származik. 90 centiméteres bálamagassága átmenet a 100 és a 70 centis bálákat készítő gépek között. Mivel egy átlagos nyitott kamionplatón három ilyen bála fér el egymáson, csökken a közúti bálaszállítás költsége - a rakodási idő, illetve a rakodó- és a szállítógép fogyasztása.

A QUADRANT 3300 fejlesztői a nagy áteresztőképességre és teljesítményre, valamint a maximális munkasebességre fektették a hangsúlyt. A kész bálák súlya közel akkora, mint a konkurenciánál. A 2,35 méteres, duplafogas, vezérelt pályás rendfelszedő sima és gyors anyagáramlást tesz lehetővé, legyen szó akár hosszabb terményről vagy apró törekes szalmáról. A rendfelszedő duplagörgős terményleszorítóval, önbeálló tarlókerékkel, és meghajtott átmenőcsigás PFS terménytovábbítóval készül, egyenletesen és felgyorsítva adja át a terményt a rotornak. A hosszú vonórúdnak köszönhetően remek a rálátás a rendfelszedőre és a rotorra, ez lehetőséget ad a munkasebesség növelésére. A rotor 500 milliméteres, nagy átmérője és a négyágú rotorcsillagok kímélik a terményt, kiváló szálastakarmányt eredményeznek.

quadrant

A család legkisebb tagja a QUADRANT 4000, azaz a továbbfejlesztett 1150, amely elődjének jól bevált megoldásai mellett új fejlesztésekkel gazdagodott. Nagyításért kattintson a képre!

A 3300-as is elérhető szecskázó nélküli „RF” és szecskázós „RC”-s kivitelben. A jó minőségű szenázs/szilázs biztosításához rövid takarmány, nagy bálatömörség és oxigénmentes környezet szükséges. A CLAAS szecskázós kivitel 45 milliméteres elméleti vágáshosszt biztosít. A csoportos késkikapcoslás-funkcióval a fülkéből a terminálon keresztül kiválasztható, hogy 0, 12, 13 vagy 25 kés vágjon. A QUADRANT 3300-as új előtömörítő rendszerét automatikusan működteti a CLAAS COMMUNICATOR terminál. Az előtömörítés három különböző fokozatban hidraulikusan vezérelhető, amivel időt takaríthatunk meg. Az előtömörítő kamra villás tömörítőegysége (raff er) egyenletesen addig tömörít, amíg az általunk beállított ellenállást az anyag tömörsége ki nem fejti a csappantyúkra. Ezt követően a raff er feladja az előtömörített terményt a bálakamrába, ahol a dugattyú tovább tömöríti, percenként 46 lökettel. Ha ez sem elég, a bálacsatorna végét hidraulikusan tudjuk szűkíteni a nagyobb tömörség érdekében.

A kezelőegységen beállított nyomásértéket a gép automatikusan, a terményáramtól függően folyamatosan szabályozza, ezáltal egyenletes lesz a bálánk tömörsége. A bála hosszát a kezelőegységről szintén be lehet állítani 0,5-3 méterig, centiméterenkénti lépésközökkel. Hat darab CLAAS kötözőfej dolgozik, bálánként egyszeres kötözéssel, tehát kisebb a hibalehetőség és persze a zsinegfelhasználás is. A kötözőfejeket hidraulikusan hajtott ventilátorok 160 kilométer/óra sebességű légárama tartja tisztán. A görgős bálarámpáról kíméletesen, alaktartóan a tarlóra érkező bálát az alapfelszereltséghez tartozó kamerával, illetve a fülkében elhelyezett színes monitorral vehetjük szemügyre, amely tolatókameraként is szolgál.agritech magazin

Az Agritech Magazin a képre kattintva tölthető le!