kombájn

fotó: oroscafe.hu

Az elmúlt időszak jogszabályváltózásai is kötelezővé tették az ötnél több mezőgazdasági járművet alkalmazó betakarítási munka megkezdését megelőző műszaki ellenőrzést, melynek tervezett időpontját 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni. A műszaki ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, amelynek egy példányát a járművön el kell helyezni.
tűzvédelem

fotó: szekesfehervar.hu

A gabonabetakarításban csak a hazai tűzvédelmi szabványoknak megfelelő, érvényes hitelesítéssel rendelkező tűzoltó készülékkel ellátott traktorok és betakarítógépek dolgozhatnak. Gondoskodjunk az akkumulátorok megfelelő burkolásáról, illetve a gyári burkolatok épségét is ellenőrizzük. Mivel az akkumulátorokat a gyártók a kombájntesten kívülre helyezik, így itt elég egy nagyon kicsi elektromos szikra és védőburkolatok hiányában azonnal tüzet okozhat.
tankolásFolyamatosan ellenőrizzük, hogy a kombájn vagy traktor üzemanyag-ellátó, illetve hidraulikus rendszere sehol se szivárogjon. A nap közbeni esetleges tankolás képen látható módját semmi esetre se alkalmazzuk, ne tankoljunk a tarlón! Vegyük a fáradságot és vonuljunk az áttöltés idejére tűzveszély szempontjából biztonságosabb helyre. Amennyiben megoldható, az aratást lehetőleg közút, illetőleg vasútvonal mentén kell először elvégezni, ezek mellett legalább három méter széles védőszántást kell kialakítani.

tűz

fotó: miskolc.langlovagok.hu

Hasonló védőszántást kell készíteni akkor, ha a munkaszünet idejére vagy műszaki meghibásodás miatt a kombájn nem tudja elhagyni a gabonatáblát, de ha mód van rá, akkor próbáljuk a gabonatáblától legalább 15 méterre leállítani a betakarító gépet.

Betakarítás közben nem dohányzunk, még a vezetőfülkében se! Számtalan kombájnost lehet látni, ahogy a fülkéből kilépve szájában az égő cigaretta, melyből az égő dohány kihullva azonnal hatalmas tüzet okoz. kiégett kombájn

fotó: langlovagok.hu

Ha mégis sok a dohányos a gépkezelők között, akkor a gabonatáblától 15 méterre jelöljünk ki egy dohányzó helyet számukra úgy, hogy egy vizet tartalmazó edényt helyezzünk ki. Nem használhatunk a gabonatáblán a kombájn javításához nyílt lánggal üzemelő berendezéseket (pl.hegesztés). A szalmabálázást követően több alkalommal a táblán kazlazással kerülnek tárolásra elszállításig a szalmabálák. A bála, illetve szalmakazal alapterülete nem haladhatja meg az 100 négyzetmétert, és a szabadban összerakott kazlak között legalább 20 méter távolságot kell tartani, a vasúti vágánytól pedig legalább 100, közúttól és erdőtől legalább 25 méterre kell elhelyezni ezeket.