– Családi vállalkozásuk van?

MI: Igen, családi vállalkozás vagyunk, mindenkinek agronómiai végzettsége van. A jelenlegi cégünk elődje a Zombai Mezőgazdasági Szolgáltatói Szövetkezet volt, de mi egy rövidebb nevet szerettünk volna, így lettünk Zom Kft. Közel 1200 hektáron gazdálkodunk, összesen 18 dolgozónk van, ebből 12-en fizikai munkát végeznek. Főleg búzát, kukoricát és napraforgót termesztünk. 2000-ben vettük az első Fendt traktorunkat, azóta a hatodikat használjuk már.

– Mit gondol a precíziós gazdálkodásról?

MI: Aki használja, az tudja, hogy egy különösen fantasztikus dolog. Főleg egy traktorban. A magam részéről a vetésnél látom a legnagyobb hasznát a GPS-nek, a gépkezelő egész napi munkáját megkönnyíti, így nem kell feszülten figyelnie a nyomjelzőre, másként oszthatja meg figyelmét a munkálatok során. Egy csomó olyan dologra rá tud nézni a kezelő, amire egyébként nem lenne lehetősége. Amikor megláttam, hogy mit tud igazán, azonnal azt mondtam, veszek még egyet.

Most két teljes Topcon robotkormányzási rendszerünk van, és egy harmadik gépben GPS előkészítés, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén egyik gépből a másikba áthelyezzük az eszközöket.precíziós gazdálkodás

A gépbeállítás rendkívül egyszerű, minden paraméter néhány érintéssel kiválasztható.

– Mi határozta meg a vásárlási döntésüket?

MI: Régen talán egyedül a gazdálkodási méretet nézték egy ilyen beruházásnál. Szerintem ez csupán egy tényezője a döntésnek, kisebb gazdaságok esetében, ahol a családtagok művelik a földet, legalább olyan fontos a kényelem. Hiszen nagymértékben megkönnyíti a munkát. Ez nekünk is fontos szempont, a gépész megkímélése.

IZS: Egyébként volt már egy alap sorvezető készülékünk, amit vegyszerezési munkálatok során használtunk, de a pontossága 30 cm körüli, ami ehhez a művelethez jól megfelelt. Végül 2014 januárjában döntöttünk a jelenlegi rendszer mellett, de már korábban is nézelődtünk a piacon. A döntő érv az egyszerű kezelhetőség, a monitor mérete és az a tény, hogy nem kell megbontani az erőgép hidraulika rendszerét, emiatt vásároltuk meg végül. Egyből a mély vízbe ugrottunk és előfizettünk az RTK jelkorrekciós szolgáltatásra is. Mondhatjuk, hogy egyből megvettük a 2 centit, és haladéktalanul el is kezdtük a vetést.

– A GPS eszközpark kialakításához honnan szereztek információt?

MI: Még a szekszárdi állami gazdaságban dolgoztunk, amikor már találkoztunk ezzel a technológiával. Figyeltük ezeket a navigációs rendszereket, de akkor még nem voltunk megelégedve velük és vártunk. Több helyen nézegettük, az interneten is. Végül a 2014-es AgrárgépShow-n megpillantottuk a Topcon eszközöket. Az tetszett nekem, hogy nem kellett a gép hidraulika rendszerét megbontani.

AxiálIllés Zsolt, a Zom Kft. gépkezelője és Kocsmárik János, az AXIÁL Kft. GPS termékmenedzsere.

– Egyszerű volt kitapasztalni a működését?

IZS: Meg kellett szoknunk az automata kormányzást, ami egyébként a vetési folyamatokat teljesen végigköveti, de a talajlazításban is szerepet kap. Bár részt vettünk az AXIÁL képzésén, de munka közben így is folyamatosan merülnek fel kérdések, melyekre az axiálos kollégák mindig válaszolnak. Úgy gondolom, aki egy kicsit is ért a számítógéphez, annak könnyebben megy az átállás.

– Számoltak megtérülést? Mi alapján?

IZS: A bejárt területek adatait, táblahatárait a monitorban a táblaazonosító elnevezéseink alapján rögzítjük és a későbbi műveleteknél ezt fel tudjuk használni. Ezeket az adatokat azonban jelenleg csak az eszközben tároljuk, nem másoljuk át a számítógépre további feldolgozásra. Így pontosan számolni egyelőre nem lehet, mivel ezt több tényező befolyásolja, mint például a területek, talajok eltérő adottságai, a géppark, a haladási sebesség, a gépkezelő tapasztalata, az inputanyagok, stb. Nagyon sok szempont van.

Azt viszont látjuk, hogy az átfedések és kihagyások minimálisra csökkenthetők. Ha a gépkapcsolat méretei pontosan rögzítettek a rendszerben, akkor már tettünk előre egy nagy lépést. Az aratás során derül majd ki, hogy a csatlakozó sorok hogyan passzolnak. Hatsoros adapterrel vágunk és nyolcsorossal vetünk. Ez lényeges lesz.

Ezeket feldolgozni, egy újabb szakma, sokat kell benne fejlődni. A gyártók is folyamatosan fejlesztik a termékeiket és egy évben akár négy szoftverfrissítés is érkezik ugyanarra a termékre. Mindig van valami új funkció.

– Úgy tudom, jelenleg kétféle RTK előfizetésük van, az egyik a mAXI-NET. Van különbség a kettő között?

IZS: Azt mondják a fiúk, hogy a mAXI-NET esetében ritkább a jelvesztés és annak is a térerőhöz van köze, mert akkor a mobiltelefont sem tudjuk használni. Pont azért ritkább az elsötétülés, mert 2 SIM kártyás az axiálos rendszer. Ráadásul nagyon könnyű beállítani. Ha újonnan szerelnek be egy gépbe egy komplett robotkormányzást, akkor az már több időt igényel, néhány órácskát.

Hozzáteszem, bármi gondunk van, sokat jelent a szervizesek gyorsasága és közelsége. A szekszárdi axiálos csapat nagyon jó. Jó kapcsolatban vagyunk velünk, mindent elintéznek. Én elégedett vagyok.

– Van elképzelésük, hogy fejlődhet ez a technológia?

MI: Nem lehet tudni, hogy hova fejlődik. Itt egyik percről a másikra adódnak újdonságok, határ a csillagos ég. Ha sokat fognak eladni, akkor lényegesen csökkeni fog az ára. Minden gépben megtalálható lesz, alapfelszereltségnek fog számítani.