A 10,50 és 12,30 méteres vágóasztalok szállítását ezentúl egy kéttengelyes hátsó hídkormányzású szállítókocsi könnyíti meg. Az elmúlt évben a VARIO 930/770 és CERIO 930/770 modellekkel új vágóasztal-sorozatokat vezetett be a CLAAS, érdekes technikai újdonságokkal – elsőként 9,30 és 7,70 méter munkaszélességben a LEXION és TUCANO számára. A fontosabb jellemzők: 700 mm-ig változtatható asztalhossz, kényelmesebb átszerelés repcére, átmérőben megnövelt konzolcsiga és jobb rálátás a fülkéből a vágóasztalra. Ezeket az előnyöket ezentúl a CLAAS a közepes és kis mezőgazdasági cégek, bérvállalkozók számára is felkínálja és bevezeti az új 7,7 méter munkaszélesség alatti VARIO és CERIO vágóasztalokat a LEXION, TUCANO és AVERO kombájnok számára.

Négy új VARIO vágóasztal
Köszönhetően a -10 cm-től +60 cm-ig fokozatmentesen állítható vágóasztalnak és az integrált betétlemezeknek, könnyű és csak pár percig tart az átszerelés gabonáról repcére. A rendválasztó és oldalkasza szerszámok nélkül egyszerűen, gyorscsatlakozókkal szerelhető. Az oldalkasza csatlakoztatásával automatikusan aktiváljuk a meghajtását szolgáló hidroszivattyút. Az asztal és a motolla véghelyzetei automatikusan átkerülnek a vágóasztalból a kombájnba. Repcekaszával 15 centiméter plusz kitolásra is lehetőségünk van, ezzel is alkalmazkodva a betakarítási körülményekhez. Az asztalhossz egyszerűen és könnyen állítható a vezetőfülkéből. A gépkezelő ezáltal mindig gyorsan és könnyen reagálhat az adott körülményeknek megfelelően. A négy új VARIO 680/620/560/500 vágóasztallal a CLAAS lehetővé teszi, hogy ezek az előnyök elérhetőek legyenek a LEXION 600-as, TUCANO 500, 400, 300-as és AVERO 240/160 teljesítményosztály számára.

Vario vágóasztalAz új CERIO vágóasztal
A LEXION, TUCANO és AVERO modellek számára három új alap-vágóasztal is kapható: CERIO 680/620/560. A CERIO vágóasztalnak a teljes váza, a konzolcsigája, a hajtása és a motollája azonos a VARIO vágóasztaléval. A CERIO vágóasztalok ugyanúgy rendelkeznek a motolla automatikus parkoló-pozíciójával, és az asztal hossz-állításának lehetőségével. Az utóbbit 5 fokozatban állíthatjuk -10 és +10 cm között manuálisan a vágóasztalon. Így a CERIO vágóasztal is remekül képes alkalmazkodni az adott betakarítási körülményhez. A cséplés optimalizálása már a vágóasztalnál kezdődik, egy egyenletesebb anyagáram eloszlással 10 %-kal több teljesítmény érhető el.Cerio vágóasztalÖt új MAXFLEX vágóasztal
A tökéletes betakarítás a tökéletes vágással kezdődik. Ez leginkább azon hüvelyes növényekre vonatkozik, mint például szója, borsó, lencse ahol a hüvely közvetlenül a föld közelében nő. Ahhoz, hogy minél kevesebb legyen a veszteség, fontos hogy ezek a növények minél közelebb a földhöz legyenek elvágva. A CLAAS MAXFLEX vágóasztal a flexibilis kaszájának köszönhetően automatikusan felveszi a talajegyenetlenséget, így megelőzi a föld túrását és a kasza elszennyeződését. A MAXFLEX vágóasztal eddigiekben csak a LEXION-hoz volt kapható 12,00 és 10,50 méteres szélességben. Az új MAXFLEX 930/770/620/560 vágóasztalokkal a CLAAS bevezeti a 180 mm-ig flexibilis kaszájukat, most 9,30 és 5,60 méter közötti munkaszélességben. A ferdefelhordónál állítható vágási szöggel még a nehéz betakarítási körülmények között is még több veszteség kerülhető el a teljes munkaszélességben. A rendválasztók is képesek a mozgásra, így a talajegyenetlenség lekövetésére is. A munkavégzés alatt a csúszótalpak kapcsolata a talajjal állandó. A kerek formájuk gondoskodik az optimális felfekvésről minden vágási szögben. A MAXFLEX vágóasztal nem csak flexibilis, hanem változtatható is. Gabona betakarításához az asztal mechanikus, de akár hidraulikus úton is reteszelhető. Továbbá az asztal aljára letapogató érzékelők is felszerelhetők, az automatikus vágási magasság tartásához. Így a MAXFLEX teljesen készen áll bevetésre gabonában is, és ugyanolyan szinten használható, mint egy hagyományos CERIO vágóasztal.

Az új CLAAS vágóasztalok Törökszentmiklóson, Magyarországon kerülnek fejlesztésre és gyártásra.

Új, kéttengelyes szállítókocsi kormányzott hátsó híddal
A betakarítás során, közúton és a szántóföldön is mindennek gyorsan és kényelmesen kell mennie. A nagy vágóasztaloknál fontos szempont, hogy a legszűkösebb utakon is biztosan történjen a szállításuk, és egyszerű legyen továbbra is az átszerelésük. A 10,50 és 12.30 széles vágóasztalokhoz ezentúl 2 tengelyes négykerék kormányzású szállítókocsik kaphatóak, amelyeknek kanyarokban jobb a menetstabilitásuk. Az első híd maga is csapágyazott, így talajegyenetlenségekhez jól alkalmazkodik. Néhány speciális kiegészítővel a SUNSPEED, CONSPEED és CONSPEED LINEAR adapterek is problémamentesen szállíthatóak. Ez ugyanúgy vonatkozik a repcére átszerelt vágóasztalra is. Az oldalkasza a szállítókocsira szerelt repceboxban mindig magunkkal szállítható, ezáltal azonnal elérhető. Az új szállítókocsi 25 km/h vagy 40 km/h, fékezett vagy fék nélküli, rövid vagy hosszú vonórúddal rendelhető. Ezen kívül opcionálisan kapható hozzá pótkerék, sárga körvillogó, LED világítás és körvonal-megvilágítás.