Ezen tulajdonságokat a CLAAS az új TUCANO-ban tovább tökéletesítette, amely megjelenésével és építési módjával pedig egyre inkább a LEXION-ra hasonlít, hiszen az új TUCANO-k számos hasznos funkciót kaptak jó barátjuktól.

A TUCANO három sorozatban áll a gazdák rendelkezésére. Az 500-as sorozat APS HYBRID cséplőrendszerrel, a 400-as sorozat APS-szel és a 300-as széria hagyományos CLAAS cséplőrendszerrel és szalmarázóval rendelhető.

Az APS cséplőrendszer (Accelerated Pre-Separation / gyorsított leválasztás) 1 580 mm, ill. 1 320 mm dobszélességgel, valamint 450 mm dobátmérővel rendelkezik. Gondoskodik a terményáram gyorsításáról, illetve arról a magas centrifugális erőről, melynek köszönhetően a magok 30%-a már a gyorsítódob alatti előkosár alatt kiválasztódik. A gyorsítódobot és a cséplődobot (az 500-as széria esetében az utóverődobot is) szinkronban hajtja meg a rendszer, így a termény egyenletesen terményáram mellett kíméletesen kerül kezelésre.

A 300-as sorozat gépeiben a hagyományos CLAAS cséplőrendszer - egy szintén 450 mm átmérőjű cséplődob - dolgozik, de gyorsítódob nélkül. A másodlagos leválasztást a 300-as ás 400-as szériák esetében 5, illetve 6 szalmarázó láda végzi.

TUCANO 320 - 580

Az új TUCANO 500 hibrid-technológiával
Az új TUCANO 570 és 580-es csúcsmodellek 20 kW többletteljesítménnyel rendelkeznek az elődjeikhez képest, így még tökéletesebbé teszik a hibrid-technológiával készülő gépek piacát. A CLAAS APS HYBRID SYSTEM hatékonyan ötvözi az APS cséplőrendszert és a ROTO PLUS másodlagos leválasztást, így növelve a teljesítményt és biztosítva a kíméletes szalmakezelést.

Míg a LEXION HYBRID rendszer két rotorral dolgozik, addig a TUCANO HYBRID-ben egy 570 mm átmérőjű rotor forog. Ez alacsony fordulatszám mellett is magas centrifugális erőt ér el, az eredmény pedig maximális leválasztás nagyon kíméletes szalmakezelés mellett.

Az APS cséplőrendszer fordulatszáma a ROTO PLUS másodlagos leválasztás fordulatszámától függetlenül beállítható. Az APS HYBRID modellekkel ezáltal a gépkezelő a teljes betakarítási folyamatot egyénileg igazíthatja a változó betakarítási feltételekhez.

Fokozatmentes rotorhajtás és nagyobb leválasztási teljesítmény
Az új TUCANO modellek hibrid változatainak rotorja variátorhajtást kapott, amellyel a rotor sebessége 480-920 ford./perc között fokozatmentesen állítható, kezelése pedig a CEBIS rendszeren keresztül történik. Néhány másodperc alatt a kezelő módosíthat a másodlagos leválasztás beállításain, annak érdekében, hogy minden körülmény között kiváló maradjon a szalma minősége. Száraz körülmények között, rövid szálú szalma esetén a fordulatszám csökkentésével a rosta terhelése csökkenthető. Amennyiben pedig a gép teljes áteresztési teljesítményére szükség van, akkor a rotor fordulatszámát egyszerűen ismét megemelheti a gépkezelő. A hatodik rotorkosár szegmens nyitásával a leválasztási felület megnő, így akár 15%-kal magasabb leválasztási teljesítmény érhető el, továbbra is kiváló minőségű szalmával.

A hibrid modellek rotor-takaró lemeze mechanikusan állítható. Az első és második rotorkosár-szegmensek egymástól függetlenül zárhatók, így a gépkezelő a betakarítási feltételeknek megfelelően változtathatja a rotor leválasztási felületét és mindig a maximális áteresztést érheti el. A nyitáshoz-záráshoz szükséges állítókar a gép bal oldalán könnyen hozzáférhető. Mindkét vagy csak az első kosár zárható. Nagyon száraz körülmények között így a rosta terhelése csökkenthető, míg nedves körülmények között a nagy leválasztófelület a hatékony másodlagos leválasztáshoz használható. Egy további opció az új TUCANO HYBRID-nél az elektronikusan állítható rotorvezető lemez, amellyel a gépkezelő a CEBIS-en keresztül kényelmesen és gyorsan befolyásolhatja a szalmaszecskázó terhelését. A szalma nedvességétől és minőségétől függően az anyagáram így mindig középen kerül a szecskázóhoz.

A szalmaszecskázót eddig manuálisan kezelhető mechanikus tengelykapcsolóval lehetett ki és bekapcsolni. Az új TUCANO modellek esetében a szecskázó a szalmaterelő lemez elektrohidraulikus szecskázási helyzetbe fordítása után és cséplőrendszer indítása után, automatikusan bekapcsolódik.

Lényeges alkotóelemek és funkciók a LEXION-ból
Megjelenés, kényelem és kezelés tekintetében számos lényeges alkotóelemet és felszereltséget kapott az új TUCANO a LEXION-tól. Már első ránézésre feltűnik, hogy a régihez képest az új TUCANO modellek magtartálya felső ürítésű. Ezáltal az ürítésteljesítmény átlagban 30%-kal, 105 l /másodpercre emelkedett, a TUCANO 580-440-es típusoknál. Ennek köszönhetően az akár 9000 literes magtartály kevesebb, mint 2 perc alatt kiüríthető.

A felső ürítés megkönnyíti a hozzáférést karbantartás során, és hosszabb ürítőcsigák alkalmazásával, nagyobb vágóasztal és magas szállítójármű esetén is kényelmes lesz az ürítés folyamata. A magtartály töltöttségét és a termény minőségét a gépkezelő kényelmesen ellenőrizheti a fülke hátulján középre helyezett, széles ablakon keresztül. Mint ahogy a LEXION-nál, mostantól a TUCANO-nál is a magtartály-fedél elektromosan nyitható a kartámaszon található gomb segítségével.

Minden új TUCANO modellnél a cséplőkosarat hidraulikusan a CEBIS-en keresztül állíthatjuk és hidraulikus túlterhelés elleni védelmet is kapott. A kosár hidraulikusan előfeszített és a nyomáscsúcsoknál kinyílik, majd végül automatikusan visszaáll a beállított munkapozícióba.

További új funkció a CEBIS-ben az automatikus terménybeállítás, csakúgy, mint a beépített hátsó kamera. Több mint 35 terménytípusra van gyári előre beprogramozott beállítás. Ezen kívül további saját tapasztalati értékek is elmenthetők és bármikor előhívhatók. A kezelés vagy a multifunckiós menetkaron vagy a CMOTION kezelőkaron keresztül irányítható.

Az automatikus kormányzási rendszereket az új S10 és S7 terminálokon keresztül kezelhetik, amelyek gyárilag kerülnek beépítésre. Opcióként választható az új GPS PILOT FLEX kormányzás S7 terminállal. Az S10-es terminálon pedig akár 4 kamera képe is megjeleníthető.

A legkorszerűbb motortechnológia
A TUCANO 580-as hibridmodell kizárólag a káros anyag kibocsátási szempontból nem szigorúan szabályozott országok részére elérhető, Caterpillar motorral szerelt és a Stage IIIA (Tier 3) emissziós normának tesz eleget. A többi 9 modellt Mercedes-Benz motorokkal szerelik, amelyek a Stage IV (Tier 4) és a Stage IIIA (Tier 3) normákat is teljesítik. Kivételt képez a TUCANO 420-as, amely csak a Stage IV (Tier 4) normának tesz eleget. A kipufogógáz kezelés a Stage IV (Tier 4) normát teljesítő motorok esetében a norma teljesítéséhez szükséges utókezelést SCR (szelektív katalikus redukció) és EGR (hűtött kipufogógáz visszavezetés) rendszer látja el.

A friss levegőről a forgó hűtőkosarak gondoskodnak. Az aktív előtisztításnak köszönhetően kevesebb részecske kerül a két levegőszűrőbe. A szűrők felületét az új motorokhoz igazították és lényegesen megnövelték. Mindez a karbantartási intervallumok jelentős meghosszabbításához vezetnek.

A LEXION-tól örökölt összkerékhajtással az új TUCANO vonóereje 30%-kal nagyobb lett. Az új összkerékhajtás két központi hidrosztatikus motorral működik, amelyeket a hídba integrálták és hatásfokuk kiemelkedő. Az összkerékhajtást egyszerűen egy gombnyomással kapcsolhatjuk be.

Az új központi zsírzóberendezés gondoskodik arról, hogy minden zsírzópont automatikusan a megfelelő mennyiségű zsírt kapja. A zsírzási pontokat és intervallumokat egyszer kell csak beállítani.

Vágóasztalok széles kínálata
Mivel a TUCANO sokféle terményben használható, a CLAAS adapterei között is nagy választék áll rendelkezésre: hagyományos gabona-vágóasztalok, az új CERIO és VARIO adapterek, FLEX vágóasztal szójához és borsóhoz, csukható vágóasztal, „SWATH UP" adapter rendről történő betakarításhoz, SUNSPEED napraforgó-adapter, csakúgy, mint a CONSPEED és CONSPEED LINEAR kukorica adapterek.