A gabona betakarításakor alkalmazott HAWE ULW átrakókocsikat mindenki ismeri a szakmában, az Agroinform.hu is hírt adott a legújabb típusról.
átrakókocsi

A silózás szállítási teljesítményét megnövelő silógyűjtő átrakókocsi a mai nagy terület- és tömegteljesítményű önjáró szecskázók alkalmazásánál nagyban segíti a betakarítógépek folyamatos üzemének biztosítását. Miközben a hatalmas raktérfogatú, gyűjtő-átrakó kocsi folyamatosan halad a silózó mellett, az egymást váltó szállítójárművek az átrakókocsi mellé csatlakozva, párhuzamos áttöltés mellett szállítják el a betakarított tömegtakarmányt. Két átrakókocsival a táblaszélre kihordva tölthetik át a szállítójárművekbe a silótakarmányt, és folyamatos váltásban biztosíthatják a szállítójárművek és a silózógép folyamatos terhelését.

A Hawe SUW 4000 és 5000 silóátrakó kocsik 42, illetve 52 m3 raktérfogattal és 23, illetve 33 tonna teherbírással rendelkeznek, áttöltési teljesítményük pedig 9-11 m3/perc. A tandem, illetve tridem tengellyel rendelkező futóműves kocsik üzemeltetéséhez minimum 280 lóerős nehéz univerzális traktorra van szükség, melyeknek rendelkezniük kell K80 szabványos gömbcsatlakozós vonószerkezettel. A kocsi különböző elektrohidraulikus kapcsolású hidraulikus berendezéseit a fülkéből egy vezérlőpanelen keresztül működtethetjük.