A ma kukoricái mind a betegséggel, mind a széllel szemben ellenállóbbak, mint az egy-két évtizeddel ezelőtti fajták. Ezek negatív hatásaként a gumiabroncsok egyre nagyobb sérülésveszélynek vannak kitéve, mert az erős szármaradványok, csonkok sérülést okoznak a gumiabroncs felületén illetve oldalfalán.

Régen a szárakat magasabban vágták el, ezért a gumiabroncs azt maga előtt könnyedén ledöntötte, ezzel elkerülte a komolyabb fizikai behatást a gumi felületén. A modern adapterek által hagyott igen alacsony tarló komoly veszélyt jelent a gumiabroncsra, mivel arra a gumiabroncs mint apró “tüskékre” gördül rá.

Talán ez elsőre nem tűnik komoly behatásnak (sok apró szúrás), de hosszabbb távon ezek az apró, ezernyi sérülések nagy mértékben gyengítik, roncsolják a gumiabroncsot. Nehány esetben a gumiabroncs akár az optimális elhasználódási időn belül cserére szorulhat, amely komoly plusz anyagi kiadást jelent.

Az adapter kiegészítéseként alkalmazható csonktaposók (szártaposók) megvédik a drága első gumiabroncsokat a kombájnon a manapság igen kemény kukorica csonkok okozta sérülésektől. Alkalmazása jelentősen meghosszabbítja az első abroncsok élettartamát, ezzel csökkentve az üzemeltetési költségeket.

A sérülések a szélesebb kerekeknél jelentkeznek látványosan, mivel azok nem a sorok között, hanem-elkerülhetlenül-azon futnak, így közvetlen érintkeznek a tarlóval. Ezekből a látható sérülésekből, könnyen megmondható, hol futott a sorokon a kombájn abroncsa (kukrica csonk okozta sérülés, kép 1.). Sokszor ezek az elrettenő sérülések már csak a betakarítás befejeztével vagy a kombájn tisztítása során válnak láthatóvá.

Kép 1

Amennyiben ilyen sérülésekkel találkozik, akkor javasolt a csonktaposó (szártsposó) használata, amit a Capello gyár is ajánl  partnereinek (kombájn teljesítménytől függően).

Célja: a gumiabroncsok előtt “eltolja “ a kukoricaszár maradványt mechanikus erő segítségével, ezzel óvja az abroncsokat a sérülésektől, meghosszabbítva azok élettartamát.

Előnye: utólag is könnyen felszerelhető az adapterre, növeli a gép és az adapter értékét, hatékonyságát.

Működése: a rugóerő hatásának köszönhetően a szártaposó folyamatosan dolgozik az adapter munkapoziciójában, ennek köszönhetően a gumiabroncs átgördül a sérülést okozó kemény csonkokon, minimalizálva a fizikai behatást.

Nem igaz az az általános tévhit, miszerint jelentős többletfogyasztást eredményez a szártaposók használata. A mai modern technika és a több éves tapasztalat alapján gyártott vágóasztal- és gép-specifikus egységek szinte észrevétlenül segítik a kombájn munkáját, ezzel megnövelve használati értékét.

A másik tévhit az, hogy drága. A mai gumiabroncs árak mellett a plusz befektetés mértéke elenyésző és megtérülése szinte azonnali.

Mi gondolunk gépére és az Ön pénztárcájára! Most nagyon kedvező kondíciókkal kaphatja meg a szártaposót a Capello kukorica adapteréhez (kombájn teljesítményétől függően), ezzel megsporólva az idő előtti kombájn gumiabroncs cseréjét és a termelésből kiesett időt.

A világhírű Capello adaptereket már régóta ismerik és elismerik a környező országokban, 2014-től pedig már Magyarországon is elérhetőek a kizárólagos forgalmazónál, a kisbéri székhelyű General-Agri Hungary Kft.-nél.

 

A teljes vágóasztal gépkínálat:

  • a fix -és összecsukható kukorica adapterek a 3 késes szárzúzó technológiával és 2 év gyári garanciával,
  • az összecsukható gabona adapterek azoknak, akiknek fontos az időmegtakarítás és sok különálló parcellával rendelkeznek,
  • a napraforgó adapterek, melyek jellemzője a sorfüggetlen betakarítás biztosítása,
  • a direkt vágó adapterek, melyeket önjáró silózókhoz terveztek bármilyen típusú takarmánynövény betakarításához. A tökéletes vágást a késátfedéseknek biztosítják.


Az adapterek dinamikus formája és letisztultsága a közel 50 éves szakmai tapasztalat és a kiforrott mérnöki munka eredménye. A Capello adapterek  minden alkatrésze magas minősésű alapanyagból készült.

Prémium márka azoknak a gazdáknak, akik valódi minőségi munkát szeretnének végezni a legkisebb állásidővel.
A képviselet a gépértékesítés mellett a szerviz -és alkatrészellátást is biztosítja az ország egész területén.



Capello - Innovatív megoldások a termény betakarításban


További információ:


Web: www.capello.hu; www.general-agri.hu
E-mail: info@capello.hu; info@general-agri.hu