A jelentős szakmai érdeklődéssel kísért, két állomást érintő szakmai rendezvény második helyszínén az Agroinform.hu is képviseltette magát. A felvonultatott gépeket Hernek Zoltán ügyvezető mutatta be, elsőként az Arrizza teleszkópos gerendelyű, univerzális ültetvényművelő géppel nyitva a sort.
ültetvényművelőAz eszköz teleszkópos vázának köszönhetően a legkülönfélébb sortávolságú ültetvényekben is alkalmazható 2,5-5 méterig. Teljesen önálló, saját hidrosztatikus rendszerrel van szerelve, külön olajszivattyúval, tartállyal és olajhűtővel. A munkaeszközök vezérlése elektrohidraulikus úton egy Joystick-kal irányítható, így egy nem várt akadályra is könnyen és gyorsan tud reagálni a kezelő a vezetőfülkéből.

A bemutatón kétoldali, automatikusan vezérelt forgóborona egységgel láthattuk dolgozni, de közel 20 féle más művelőeszközből választhatjuk ki az aktuális körülményekhez leginkább megfelelőt, melyeket könnyen és gyorsan lehet csatlakoztatni a gép munkavégző részére. A professzionális művelőeszköz után egy egyszerűbb kivitelű ültetvényművelő gép mutatkozott be a sorban. ültetvényművelő

A Odisys Bt. közel 16 éve forgalmazza az olasz BFM ültetvényművelő munkagépeit. A bemutatón felvonultatott G3-as automatikusan vezérelt soraljművelő cserélhető fejjel rendelkezik és a tárcsás művelőfej mellett talajmaróval is felszerelhető. A mozgatást végző hidraulikus elemek egy TLT-ről hajtott külön hidraulikaszivattyúról kapják az olajellátást, viszont a művelőegység meghajtása a TLT tengelyről, mechanikusan történik.

traktorAz ültetvényművelő gépek bemutatkozását követően a Nobili szár- és nyesedékzúzóké volt a főszerep, melyek közül a BNU-190-es típus nyitotta a sort. Az akár 8-10 cm átmérőjű ágak felaprítására is képes univerzális zúzógép nyitható hátfallal rendelkezik és a felaprított venyige terelésére terelőlemezekkel szerelhető fel. Az "Y" aprítókések talajtól mért magassága csúszótalpak segítségével határolható be.
nyesedékzúzóAz ültetvényközök ápolásának gépei közül a BFM háromkaszás rendszerű, állítható művelési szélességű kaszája is bemutatkozott, mely 1,5-2,5 sortávig alkalmazható. Az ívelt anyagterítő résznek köszönhetően egyenletes a kaszálék terítése a gép után. A bemutatkozásban a kaszát követő Nobili BNE-120 venyige- és nyesedékzúzó 3-4 cm-es ágátmérőig alkalmazható, és kiegészíthető egy oldalazó körkaszával is.
műtrágyázóA zúzókat és kaszákat követően az Arrizza ültetvény-mélyműtrágyázó mutatkozott be a gyakorlatban. A kijuttató lazítókései előtt nyitótárcsák nyitják meg a talajt, majd a lazítókések talajba hatolását követően közvetlenül a kések mögött kerül a talajba a műtrágya, végül pedig egy tömörítőkerék zárja le a fellazított réteget, de ez a kerék egyben a munkamélység határolásról is gondoskodik.
műtrágyázóA műtrágya tárolására rozsdamenetes acéltartály szolgál, amelyből a műtrágyát hidrosztatikusan meghajtott adagoló juttatja a vezetőcsőbe, melyen keresztül a koncentrált tápanyag gravitációs úton jut a talajba, a dolgozó kések mögé. A sorközök művelésre kialakított BFM EV kultivátor család egyik modellje folytatta a felvonultatott gépek sorát.
kultivátorA kultivátor munkaszélességének a sorközhöz való igazítását a keret két szélső tagjának mechanikus pozícióváltoztatásával lehet elvégezni. A saraboló, lándzsa és lúdláb kapákkal szerelhető, 5-7-9-11 kapás kivitelben elérhető kultivátorok művelőelemeinek talajba való behatolását elemenként spirálrugós feszítésű állító mechanizmussal lehet szabályozni. A mélységhatárolást elől a hárompont csatlakozással, hátul pedig a lezáróhenger helyzetével lehet beállítani. A bemutatón a kultivátort az ültetvényművelés mellett egy igen intenzív gyeptörésben is bemutatták.
növényvédőgépA Nobili növényvédő gépek közül három gép munkájáról is meggyőződhettek a gyakorlatban az érdeklődő szakemberek. A bemutatott "Oktopus" és "Ventis" vontatott, illetve a függesztett "Jet" ültetvény permetezők konzolos kialakítású kijuttató rendszerével a hagyományos axiál ventillátoros permetezőkhöz képest az adott ültetvény lombozatához, struktúrájához igazítva, sokkal helyspecifikusabban szertakarékosabban végezhető az ültetvény növényvédelme. A bemutató zárásaként egy elektromos metszőollót mutattak be Campagnola kínálatából.
elektromos metszőollóA kisgazdaságok számára kifejlesztett elektromos metszőolló rendkívül stabil elektromos hálózattal rendelkezik. Ez pillanatnyilag a piacon elérhető legkisebb energiafelhasználású metszőolló, üzemideje 10-12 óra a microproszesszor vezérlésű akkumulátor-tápegységnek köszönhetően. Az olló nyitásszöge több fokozatban állítható, a vágási idő nem tart tovább egy kézi olló vágási idejénél, és egzakt felületet hagy maga után, nem forgácsol. Ezzel az eszközzel fáradságmentesen végezhető egész nap a metszési munka, a műszak végén az akkumulátor pedig 4-5 óra alatt újra tölthető.

A bemutatón felvonultatott munkagépeket a cég kínálatába tartozó Goldoni traktorok közül a Star 90, Cluster REV 70 és az Euro 40 RS erőgépek üzemeltették. A bemutatóról további képeket IDE kattintva talál!
erőgép