Az Unical Fokulus kazán az a fás kazán, amit csak egyszer kell megvennie élete során. Nem a legolcsóbb, viszont garantáltan a legtakarékosabb és a legidőállóbb a vegyestüzelésű kazánok között. A hagyományos fatüzelésű kazánokban egy téli szezon alkalmával, ha Ön 6m3 fát kénytelen elégetni, akkor egy Unical Fokulus kazán tulajdonosaként csupán 4,7 m3 fára lesz szüksége. Tehát:

• vagy 1,3 m3-rel kevesebb száraz tüzifát kell megvennie
• vagy ha van erdeje, akkor 1,3 m3 tüzifája megmarad, amit értékesíthet

Hagyományos kazánjánál megszokott eljárás, hogy 2 óránként etetnie kell azt, azaz újra és újra bekoszolja magát, amíg fát rak a kazánra? Az Unical Fokulus vegyes-tüzelésű kazánjánál új szokások után kell néznie, mivel ezt a kazánt csak 6-7 óránként kell tüzelővel megraknia. Tehát egy Unical Fokulus kazánban kevesebb fát emésztenek a lángok, ráadásul ritkábban is kell  raknia. Mégis, hogy lehetséges ez? Megmutatjuk:

kazán

A képen jól látható a vajszínű, boltív alakú kőzetanyag, amely utóégető és katalizátor is, és útját állja a lángnyelveknek, amik a kazántestet és az abban lévő fűtővizet hevítenék. Ugyanez a kőzet meggátolja a fémkazántest károsodását, amit a közvetlen hőhatás miatt kellene az acélnak elszenvednie. Ez a kőzet, mint utóégető, az égés során felhevül, felizzik és úgy sugározza a hőt a kazántest felé, hogy a kazántest nem lyukad ki úgy, mint a hagyományos vegyestüzelésű kazánoknál. Hiszen a vegyestüzelésű kazánok pl. attól szoktak kilyukadni, hogy a lángnyelvek csúcsától túlhevülnek a fémek, majd egy idő után (8-10 év után) megrepednek. Ilyesmi nem tud előfordulni az Unical fatüzelésű kazánjaiban, mert mindegyikben van ilyen utóégető-katalizátor-kőzet, amely miatt a lángnyelvek csúcsai nem érintik a fémeket!

kazánA begyújtás utáni első 10 percben még nem tud tökéletes lenni az égés, füst is keletkezik, de kb. 20 perccel a begyújtás után, amikor már nagy lángokkal ég a tüzifa, szinte már tökéletes az égés az Unical Fokulus kazánon belül, köszönhetően a kőzetboltívnek (ami egyben utóégető és katalizátor is)! A tüzelés annyira tökéletes, hogy a kémény tetejénél a füst szinte észre sem vehető!

füstAz Unical Fokulus tervezésekor külön gondot fordítottak a kritikus helyek anyagvastagságára is, ami 5 mm-es vastag kazánacél, ami ráadásul olyan speciális ötvözet, amit az Unical gyár a nagy erőművi  kazánokhoz is használ. Általánosan elismert tény, hogy a kazánokban a hőt nem a víztérfogat, hanem az acéltömeg tartja meg. Egy 23 kW-os Fokulus kazán esetében az öntömeg 250 kg, a 33 kW-osnál 340 kg, a 42 kW-osnál ez 402 kg, tehát van benne anyag bőséggel. Külön jó hír a pelletrajongóknak, hogy 2011-óta már pellet égőfej és pelletadagoló külön rendelhető az Unical Fokulus kazánokhoz, így a deszka, fahulladék, gallyak, papírhulladék, brikett és tüzifa mellett már pellettel is tüzelhet Unical Fokulus kazánjában.

Mindent összevetve egy Unical Fokulus vegyestüzelésű kazán:

• nem eszik annyi fát, egy télen megspóról kb. 1,3 m3 tüzifát, 
• kiszolgálja egy életre meleggel, 
• nem okoz nagy füstölést és szmogot a környezetének
• kényelmes, mert nem kell 2 óránként megpakolnia fával, csak kb. 6-7 óránként.

Kérje a kazánt házhozszállítással! További információkért látogasson el a www.unical.hu oldalra!