A Körös-Maros Biofarm Kft. 137,04 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a GOP-2011-1.1.1 – „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” tárgyú – pályázati kiíráson a Széchenyi 2020 program keretében. Az összességében nettó 211,15 millió forint értékű projekt megvalósítási helyszíne a pályázó cég gyulai telephelye, illetve az alvállalkozóként résztvevő kutatóintézetek és vállalkozások telephelyei. A pályázat keretében növénynemesítési, növénytermesztési, takarmányozási, illetve analitikai kísérleteket és fejlesztéseket végeztek.

marhafotó: proseeds.ca

A Körös-Maros Biofarm Kft. családi vállalkozás, amely 1991-ben kezdte meg működését. A cég a jelen projektnek is megvalósítási helyszínt biztosító gyulavári szarvasmarha-telepet 1995-ben vásárolta meg. Fő tevékenysége az ökológiai szarvasmarha-tenyésztés, biotakarmány- és biotejtermelés. A cég 2005 óta vesz részt kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában.

A társaság számára valódi kihívást jelentett, hogy a most lezárult hároméves kutatási program keretében magas fehérjetartalomra szelektált kalászosok és pillangósvirágú növényfajok társításával tejelő szarvasmarhák megfelelő fehérjeellátását biztosító speciális keveréktakarmányokat alakítson ki, illetve egy új, megfelelő színvonalú tejtermelést és kiemelkedő tejminőséget eredményező takarmányozási technológiát dolgozzon ki annak érdekében, hogy a napi takarmányadagban csökkenthető legyen az import szója aránya, általa a már-már kritikusnak mondható importfüggőség. A tevékenység keretében részben eszközbeszerzés történt, a költségek jelentős hányadát pedig a kutatás-fejlesztési eljárásban foglalkoztatott munkatársak bérére fordították. Az eredmények az organikus és a konvencionális gazdálkodásban egyaránt alkalmazhatók lesznek. A projekt szakmai hátterét hazai és nemzetközi körökben is elismert szakembergárda biztosította.