Drónok repülnek a szántóföld fölött – ez a kép ma már szinte általános; az egyre olcsóbb robotrepülőknek köszönhetően a gazdák jelentősen csökkenthetik a földek ellenőrzésére fordított időt és ráfordítást. A high tech gazdálkodásnak ugyanakkor már a következő kihívással kell szembenéznie, ez pedig a drónok, szenzorok és robotok által gyűjtött nagy mennyiségű adat feldolgozása és továbbítása. Bár az internetkapcsolat ma a világ szinte bármely pontján elérhető, a műholdakon keresztül küldött adatcsomagok lassan és drágán érkeznek meg a földekről a számítógépekre, így a legtöbb gazdálkodó inkább valamilyen adathordozón, például pendrive-on szállítja a szenzorok által begyűjtött adatokat az irodai számítógépéhez feldolgozásra.

Robotfejő

Robotfejő. Vajon mit hoz még a jövő a berendezések terén?– fotó:

„A precíziós gazdálkodás lényege, hogy valós időben láthassuk, mi történik minden egyes négyzetméteren. Az adatkezelés a kulcskérdés” – mondta Brian Luck, a Wisconsini Egyetem professzora az EE Timesnak. A szakértő szerint már közel az idő, amikor a talajszenzorok, drónok és robotok által a földeken gyűjtött információ szinte azonnal egy felhő alapú tárhelyre kerül, így a gazdáknak többé nem jelent majd gondot az adatfolyam lassúsága.

Luck szerint a vezető nélküli traktorok érkeznek elsőként, hiszen a gazdák ma is használnak kisebb, önállóan mozgó egységeket a szántókon. A tengerentúlon a Magyarországon is régóta kapható Roomba önjáró porszívókhoz hasonló gépecskék vetik a talajtakaró növényeket a kukoricasorok között és lassan elterjednek a robot fejőgépek is. Utóbbinak a szakértők szerint a tehenek is örülnek majd, hiszen a robotok „biztos kézzel” dolgoznak, nem úgy, mint az emberek. A high tech cégek tulajdonosainak már csak arról kell meggyőzniük a gazdákat, hogy a jó eredmények érdekében érdemes évekig kitartaniuk egy-egy technológia mellett akkor is, ha az eleinte nem hozza a várt hozamot.