Kétségtelen, hogy az agrárium mind Magyarországon, mind pedig nemzetközi szinten óriási kihívások elé néz. Éppen ezért bír óriási jelentőséggel azoknak az innovatív projekteknek, startup cégeknek az összefogása és felkarolása, melyek a mezőgazdaság egyes problematikáira kínálnak valamilyen korszakalkotó megoldást. Nem véletlen tehát, hogy óriási érdeklődés kísérte a július 1-én, Budapesten rendezett Pannon Breeding Agrár Startup Fórumot, ami amellett, hogy lehetőséget biztosított az ígéretes hazai startup projektek bemutatkozására, tökéletes platformnak bizonyult az üzleti-szakmai eszmecserére is.Dr. Orlóci László

Dr. Orlóci László, a Corvinus Egyetem docense vázolja a Pannon Breeding Projekt jövőképét. – fotó: Dobozi Tibor

Megnyitó előadásában Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert vezetője és a Corvinus Egyetem docense ismertette, hogyan lett a kontinentális klímára alkalmas magyar növényfajok szakmai felkarolását megcélzó projektből, egy átfogó, agro-innovációk támogatására specializálódni kívánó platform. A Pannon Breeding távlati tervei között szerepel ugyanis egy alföldi központú agrár-inkubátor ház létrehozása a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-vel közösen, amelynek célja a tudásmegosztás elősegítése illetve a kutatói mintacentrumok biztosítása az ígéretes agrár projektek számára.

A rendezvényen bemutatkozott számos, nemzetközi szinten is komoly szakmai elismerést kiváltó hazai startup: a  2014-es Év Agrár Innovációjának választott, szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő SmartVineyard / Szőlőőr rendszer, a mérés-adatgyűjtéshez, illetve üvegházak távoli irányításához használható Cubilog platform, a MOOW tehénbendő szonda, illetve a Growiee intelligens mini-kert is. A fórum záróakkordjaként a résztvevők tájékoztatást kaphattak a hazai és EU-s startup finanszírozási lehetőségekről, majd kötetlen beszélgetésre, eszmecserére került sor a résztvevők között.

A Pannon Breeding sorozat szervezői bizakodva tekintenek a jövő felé, ugyanis a rendezvény az egyetemistáktól kezdve a befektetőkön át az agrárszakemberekig rengeteg, az agrárium iránt elkötelezett érdeklődőt vonzott.