Hazánkban az őszi káposztarepce vetésterülete az elmúlt években egyre növekedett, napjainkban több mint 200.000 hektáron termesztik. Egyre kedveltebb szántóföldi kultúrává vált az évek során. Ennek oka, hogy korán lekerül, jó talajt hagy maga után, valamint jó termőképességéből fakadóan viszonylag stabil felvásárlási árak mellett kiváló jövedelmezőséggel rendelkezik. Ebből ered, hogy a Baja környékén gazdálkodó Duna Horizont Zrt. kiemelt növényként kezeli e kultúrát.

Miért szerepel előkelő helyen a gazdaságban a repce és hogyan tudnak sikeresek lenni a repcetermesztésben? - erről beszélt Kuruc János, a vállalat ügyvezető igazgatója, aki agronómiai és növényvédelmi feladatait lelkiismeretesen végzi nap mint nap.

A Duna Horizont Zrt. 1200 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést, amelyből minden évben kb. 300 hektárt foglal el az őszi káposztarepce (a terület 25-30 %-át). Területeikre jellemző a heterogenitás; mély fekvésű részek és homokdombok váltják egymást. Laza talajaikra a termesztés kiszámíthatatlansága jellemző, elsősorban a szeszélyes csapadékeloszlás és a laza talajok rossz víztároló képessége miatt. Így a gazdaság vetésszerkezetére az őszi vetésű növények (árpa, búza, repce) 2/3 arányú dominanciája jellemző. A termés mennyiségét és biztonságát a modern gépekkel végzett, csökkentett menetszámú vízmegőrző talajmunka, az intenzív, okszerű tápanyag-utánpótlás, a nagy terméspotenciálú hibridek alkalmazása és a szakszerű, precíz növényvédelem alkalmazása szavatolja.

Kuruc János növényvédő szakmérnökként tisztában van vele, hogy a repcetermesztés eredményességét nagymértékben befolyásolja a növényvédelem sikeressége. Ősszel és tavasszal rovarölő szeres és regulátoros kezelést is végeznek. Ezt egészítik ki évjárattól függően tavasszal a kórtani problémák megelőzésére szolgáló gombaölőszeres védekezéssel, ősszel pedig minden esetben a gyomnövények kiiktatására szolgáló herbicides kezeléssel.

Az egészséges növényállomány eléréséhez szükséges a megfelelő növényvédő szerek kiválasztása és azok megfelelő időben történő kijuttatása.

Már a gyomnövények elpusztítására irányuló permetezés idejének meghatározása sem egyszerű feladat, mivel az adottságok behatárolják a rendelkezésre álló lehetőségek körét. A preemergens készítmények alkalmazása a gazdaság területén igen kockázatos, köszönhetően a bemosó csapadék bizonytalanságának, valamint a laza és heterogén humusztartalmú homoktalajoknak, amelyeken a talajhatású készítmények könnyen lemosódhatnak és a kultúrnövényhez jutva károsíthatják azokat. Emiatt csak a kultúrnövény kelése után alkalmazható készítményeket választanak. A gyomirtó szer kiválasztásakor elsődlegesen a speciális gyomösszetételt tartják szem előtt.Az ősszel kelő T1-es, T2-es és néhány T4-es gyom alkotja a gyomflórát, melyek között szerepel pl. a tyúkhúr, veronika (mérsékelten), pipacs és a sebforrasztó zsombor. Az utóbbi gyomnövény határozza meg a gyomirtási technológiát a gazdaságban. Repcéből történő kiirtását nehezíti, hogy azonos rendszertani családba tartoznak.

A tavalyi évben Kuruc János már a vetésterület teljes felületén használta a DuPont új repce gyomirtó szerét, a Salsa® nevű készítményt. A várt hatás pedig nem maradt el.undefined

A készítmény hatása a gyomokon már egy héten belül látható - fotó: DuPont Magyarország Kft. (Debrecen-Látókép, 2015. Március 24.)

A repce vetése augusztus végén zajlik a gazdaságban, amelynek következtében a gyomok elleni védelem kora ősszel megtörténik. A szakmérnök tapasztalata szerint a növényvédő szer teljesen szelektív a kultúrnövényre nézve, őszi kijuttatásának csak a hőmérsékleti viszonyok (hideg) szabnak határt, kijuttatását a gyomok fejlettségéhez kell igazítani. A gyomnövények 2-4 leveles állapotában elvégzett gyomirtás hozta az elvárt eredményt. A területen lévő gyomok skálája pedig indokolta, hogy a készítményt helyenként tankkombinációban más repce gyomirtó szerrel (Ikarus*) juttassa ki, így az összes gyomot egy csapásra el tudta pusztítani.

A készítmény hatása a gyomokon már egy héten belül látható volt, a tenyészőcsúcs és a növény sárgulását figyelték meg, majd az egész növény elhalt.

Kuruc János elmondása szerint a DuPont™ Salsa® gyomirtó szert könnyedén be tudja illeszteni a növényvédelmi technológiába, mivel e készítmény hatékonyan működik, nem bántja a repcét. Tankkombinációban akár lombtárgyával, regulátorral kombinálva is kijuttatható és még a hibrid választás lehetőségét is meghagyja számunkra.

A készítmény hatékonyan működik, aratás előtt is meggyőző képet mutat a repceállomány - fotó: DuPont Magyarország Kft. (Debrecen-Látókép, 2015. Június 11.)

A szakember fontosnak tartja, hogy a készítmény kijuttatása a gyomok fejlettségéhez igazítható és a gyomviszonyoknak megfelelően más gyomirtó szerrel szükség esetén kombinálható.

Kérdésemre, hogy a jövőben fogja-e használni a Salsa® gyomirtó szert, a szakmérnök egyszerűen annyit mondott, hogy nem tudja kikerülni!

*Az Ikarus* a Dow AgroSciences Hungary Kft. márkaneve